Od kada sam upisao sanjam da postujem na jednoj od ovih tema, i sad konacno mogu
Aros - Ima reputaciju lakog ispita, ali moje iskustvo je da to mnogo, mnogo zavisi od toga kako mu pridjete. Ja sam na vezbama igrao igrice, na predavanja nisam dolazio, i bilo je povuci-potegni, jedva deo u februaru. Problemi sa ovim predmetom su to sto je potreban ogroman procenat uradjenog za prolaz(12 od 20 na prvom delu, 19 od 30 na drugom), a dobijate kao zakljucnu ocenu nizu od one koje imate na pojedinacnim delovima. Takodje, za 10 morate uraditi sve(50/50), tako da, ko hoce 10, preporucljiv je seminarski rad. Ono sto je dobro(za studente) je to sto se pitanja neverovatno cesto ponavljaju. Uz redovno pracenje jeste lako, bez njega i ne bas.
I da, profesor je ove godine uveo pravilo da morate imati sve dolaske na predavanja da bi izasli na kolokvijum. Prethodnih godina je samo pricao da ce tako biti, pa od toga nije bilo nista, ali sad je stvarno to sproveo u delo.
Marketing - 30% ocene vam nose dolasci na vezbe i aktivnosti... Zahteva puno truda, gradivo je relativno zanimljivo, ali se dosta toga svodi na proklete podele, na koje ste do sad navikli. Ovo je posebno izrazeno na kolokvijumima, gde se sve radi na zaokruzivanje, tako da ste ga bez dobrog poznavanja podela tu ugasili. I da, svake godine nastane frka oko pitanje za genericke konkurente/konkurente marke/konkurente oblika. Pogledajte po starim temama sta su davali, tu vole da zavuku i na kraju priznaju po 2 tacna odgovora. Na usmenom delu ispita su prilicno blagi, osim Vinke, koju svi pokusavaju da izbegnu
Ali ako date prva dva dela preko kolokvijuma, dajete sigurno
Principi programiranja - Jedna od najkorektnijih katedri na drugoj godini. Ono sto se radi na predavanjima nije preterano korisno za sam ispit, ali vam pruza priliku da produbite svoje znanje o Javi. Ovo je ispit iz prvog semestra koji je najpreporucljivije dati preko kolokvijuma, jer je preko ispita znatno teze, pre svega zbog brzine kucanja. Na dolaske dobijate 5 bonus poena, koji ravnopravno ulaze u ocenu. Npr, mozete skupiti 48 poena na kolokvijumima i 5 na dolascima, i polozili ste sa 53 poena! Savetujem da sami radite zadatke kod kuce na racunaru, jer su problemi sa brzinom kucanja na koje se kolege uglavnom zale uglavnom posledice nedostatka rutine. Dozvoljeno je nositi praktikum sa sobom na kolokvijume, ali je najbolje nauciti tako da vam praktikum nije potreban - ako ga svaki cas otvarate da bi proverili nesto, 99% necete stici da iskucate.
Matematika 3 - Mata ko mata, imali ste 2, vec znate sistem, ova se ne razlikuje nesto preterano. Ako znate dobro zadatke radjene na vezbama, polozicete bez problema. Veliki je problem nedostatak temeljno resenih zadataka(u zbirci, na internetu, na slajdovima), tako da, ako ne idete na vezbe, uzmite svesku od nekog ko je detaljno pisao, i bude spremni na to da cete izgubiti nekoliko dana provaljujuci kako se koji tip zadataka radi.
Teorija verovatnoce - babaroga ispit prvog semestra
Mozda nisam objektivan, jer sam vecinu radjenog na ispitu znao iz srednje skole, ali, posmatrajuci iskustva nekih kolega, ne mislim da je toliki bauk kao sto sto se prica. Glavna stvar je da pratite vezbe i ucite stvari sa razumevanjem - nece biti problema. Licno se ne slazem sa ustaljenom teorijom da je ovo neophodno dati preko kolokvijuma. Zadaci koji se vrte na ispitima su uglavnom "provaljeni", odnosno, pogledajte rokove iz par prethodnih godina i jako je malo verovatno da ce doci nesto sto vec niste videli. Takodje obratite paznju na zadatke koji se rade na vezbama a kojih nema u zbirci, jer oni vrlo cesto dolaze na kolokvijumima/ispitima. E da, nemojte slucajno uzimati od nekog starije zbirke, koje nemaju poslednju glavu(ispitni zadaci), jer iz te glave uglavnom dolaze zadaci na kolokvijumima i ispitima, ranije glave su... Ok, ne bas potpuno beskorisne, ali svakako ne preterano korisne.
Statistika - Cela tezina ovog predmeta se ogleda u sledecem: treba znati kad se koja statistika koristi, i treba u glavi drzati dosta formula, od kojih su neke glomazne. Za razliku od verovatnoce, ovde mozete iskljuciti mozak, sve se radi po potpunom sablonu, i ono sto vam je potrebno je rutina u izradi zadataka. Na kolokvijumima padaju znacajno laksi zadaci nego na ispitima(laksi=jednostavnije statistike, manje racuna), tako da ovde svakako postoji prednost kod davanja preko kolokvijuma.
Strukture - Ljudi koji su imali problema(ili nisu dali) sa principima obicno misle da ovde nemaju sta da traze, ali to nije istina. Recimo to ovako: principi su ucenje azbuke i abecede, stampane i pisane, a za strukture vam je od toga potrebna samo stampana cirilica, i to prvih 10 slova, znaci sama osnova. Ove godine se dizala velika buka oko ovog predmeta, zbog niske prolaznosti itd, ali necete imati nikakvih problema(bar za sam prolaz), ako redovno pratite sta se radi na vezbama. Ispit se sastoji od dva testa, sa po 11 teorijskih pitanja i 3-4 zadatka, pri cemu je poslednji zadatak tezak, a prva dva veoma laka. Ako dobro baratate onim sto je radjeno na vezbama, sigurno cete uraditi sve osim poslednjeg zadatka(prvi zadatak se uvek daje tako da je identican radjen na vezbama), i vec ste zavrsili pola posla.
DMS - Mogu samo da kazem da su se kolege koje su ove godine uzele numericku grdno zeznule, ali ovim nisam rekao nista spektakularno, jer vecinom i sami to priznaju
Osim sto je zanimljiv, dms je takav da ga bukvalno ne osetite... Na kolokvijume mozete da nosite literaturu, i, ako ste bili na vezbama i znate kako se sta otprilike radi, uz dopunjavanje iz knjige mozete bez problema dobiti visoku ocenu, bez ikakvog vezbanja kod kuce - ovo govorim iz licnog iskustva. Profesorke su na usmenom jako blage, mladja profesorka(ne znam kako se zove) za 10 voli da zadaje zadatke iz predikatskog racuna(tj, samo to zadaje, koliko ja znam).
MTR - Ovo je jedan od onih predmeta koji postaju sve tezi i tezi kako odmicu rokovi, mene je preplasio jedan stariji kolega koji ga je polozio iz 13og puta
(no, tad su bila drugacija pravila polaganja, sad vise nije toliko tesko dati preko ispita). Pred svaki kolokvijum i ispit, na sajtu se istaknu pitanja koja dolaze u obzir, a razlog zasto je bolje dati preko kolokvijuma je to sto za njih dolazi u obzir mnogo manje pitanja. Npr, ja sam polozio drugi kolokvijum, a ne prvi, tako da sam za ispit iz prvog dela morao da ucim 74 pitanja, a za kolokvijum je iz tog istog dela bilo oko 50. Pa onda kad jos treba da drzite 20+ pitanja iz trecege dela u glavi, nije ni malo naivno. Dakle, obavezno kolokvijumi. Sto se tice pismenog dela, dobar deo vas ce ovo dati preko radionica, ako niste zadovoljni postignutim brojem bodova na radionicama, priznaje vam se 50 poena i radite jedan zadatak. Ovo nije nista strasno, zadaci su potpuno sablonski, jedina opasnost su eventualne greske u racunu.
FMiR - Pokusacu da budem jasan: IDITE NA PREDAVANJA I VEZBE, DAJTE PREKO KOLOKVIJUMA. Bez ikakvog preterivanja, polaganje preko kolokvijuma je 5-6 puta lakse nego u septembru. Prvo, promene iz racunovodstva koje dolaze na kolokvijumima su laksi od onih u junu, a promene koje dolaze u junu su SMESNE u odnosu na one koje dolaze u septembru.
U septembru dolaze u obzir i promene iz devete glave(koju mi ne radimo na vezbama) - ovo vam kazem da ne budete iznenadjeni, jer je ove godine u septembru bila katastrofalna prolaznost zbog toga. Dalje, profesorka finansija ima obicaj da onima koji su bili na predavanjima(bar je tako radila ove godine), da dodatni poen na kolokvijumima/ispitu u junu, sto je jako bitno, s obzirom na to da je skala od 1 do 15. Na predavanjima se diktira spisak pitanja koja dolaze u obzir za kolokvijume, pri cemu 9 pitanja dodje iz tog spiska, a deseto je uglavnom nesto sto je izdiktirala na predavanjima. Na ispitu nije tako, jer u obzir dolazi sve
Treci deo ispita je finansijska analiza, koja je na kolokvijumu u fazonu "koliko je 3*3" a u septembru/oktobru u fazonu "ako je Majina duzina kose 48 cm, koliki je obim Sunca". Dakle, to obavezno, OBAVEZNO sto ranije.
Zavrsni deo ispita je smeh(osim u septembru ove godine, kada je profesorka poobarala puno ljudi, pitajuci sve i svasta), i moze se lako izvuci veca ocena od one predvidjene po poenima, ali je, naravno, problem doci do tog zavrsnog dela.
P.S. Zaboravih da dodam, ako vas profesorka pita da li hocete zatvorena ili otvorena pitanja na kolokvijumu, glasajte za otvorena. Verujte mi, svako ko je polagao ove godine ce se sloziti da su otvorena laksa, jer zatvorena bas zalaze u detalje.