marx.alter je napisao:
Citiraj:
Ne znam samo kako možemo da valorizujemo nemoralno i nelegalno, pa da izvagamo šta je gore?
Pa i ne možemo, ali neka se prvim (bar u ovom kontekstu) bave fakulteti - nek se više angažuju, a drugim država/zakon - takođe nek se više angažuju. Ako ima elemenata za obe strane - nek budu obe uključene. Pametnije od toga ne mogu ništa da smislim.
Da, tačno, oni trebaju. Ali kakve veze to ima sa valorizacijom koju si dao?
marx.alter je napisao:
Citiraj:
Sad si pomešao dve stvari: plagijat i originalan rad kao odgovor na temu, a koji je napisan od strane trećeg lica.
Nisam ako imamo u vidu najmanji zajednički od oba - ne radi ih kandidat koji bi trebalo ih preda i predstavi kao nešto svoje. Razlika je što kod plagijata, barem u moralnom smislu, biva oštećen i prvi autor. Možda bi trebalo da se koristimo nekim drugim terminom - recimo podvala, umesto prevare; ova druga ima pravnu konotaciju. Dakle u oba slučaja je podvala, u jednom neko prodaje (ili kako bi neki rekli prostituiše) svoje znanje, a u drugom tuđe.
Ovde si pričao o mehanizmima kontrole.. jedno delo može da se iskontroliše, drugo mnogo teže. Meni je apsolutno jasno koja je strana oštećena (nastavno osoblje i "sirotinja raja"), a drago mi je da je i tebi
marx.alter je napisao:
Citiraj:
Moje je pitanje: kako bismo posmatrali moralnost/opravdanost ukoliko bi neko drugi radio besplatno tutorstvo/podučavanje/pisanje rada? Kako bismo se onda postavili?
Ako ima za cilj širenje znanja i omogućavanje sticanja znanja, onda je to za svaku pohvalu. Kad bi ljudi više bili volonterski nastrojeni svima bi nam bilo bolje. Nažalost većina nas je previše opterećena sopstvenim/tekućim/nametnutim problemima da bi smo se tako nečemu posvetili.
Ako ima za cilj da se drugome uvali posao, tj. izrabljivanje nekog sposobnijeg onda bi jedino opravdanje bilo ako ta iskorišćena strana nalazi nekakvu satisfakciju u tome (zlobnici bi rekli - mazohista).
Bez obzira na cilj, i dalje možemo da budemo veliki moralisti i da kažemo da ima oštećenih/povređenih na kraju priče (mazohistu ne treba ni računati).
marx.alter je napisao:
Citiraj:
ali sam uveren da Fizički fakultet neće uspeti da učini tako puno koliko se sad busaju.
Meni se čini da se oni toliko i ne busaju, koliko se izjave pompezno prenose. Jednostavno i mediji se peru jer su pisali hvalospeve o liku, a uz to je i dobio podršku političara i koga već... Sve kad se smuti dobija se velika ujdurma kao naručena za senzacionalizam. A sâm fakultet, rekao bih, samo postupa po proceduri - na osnovu sumnje o nepravilnosti podnosi prijavu nadležnima i korake koje će sprovesti u zavisnosti kako se reši slučaj; ovde dosta prostora da se priča sroči samo da bude što upečatljivija (videh da neki uprotrebljavaju fraze tipa "priča dobija holivudski obrt", "ovo je dečija igra" itd).
Ono što sam pročitao je malo oštrije reagovanje
Ima tu interesa Fizički fakultet, jer im ovo dođe kao reklama za DŽ, a uzevši u obzir koliko su nebitni (tržišno gledano), ovo im dođe kao donacija sa neba
marx.alter je napisao:
Citiraj:
Najveći debili u celoj priči su ispali svi ti koji su primali papire kroz aplikacije/zahteve i sl. a da pritom nikome nije palo na pamet da proveri te papire. Sramota je njihova, a ne našeg univerziteta.
Njih sam zaboravio. Nažalost, sramota pada i na univerzitet kao i na sve obrazovne institucije odavde, bar u smislu da će sada, bez obzira da li je ovaj kriv ili ne, biti drugačije gledani naši akademski građani (niko nije imun na generalizaciju) i verovatno će prolaziti kroz strožiju kontrolu nego što je to do sada bio slučaj.
I treba da gledaju drugačije. Svaki papir koji predam hoću da bude proveren 5 puta. Time skidam svaku odgovornost sa sebe i ne želim da moja reputacija bude dovedena u pitanje zbog eventualne greške koja je mogla da nastane prilikom kreiranja dokumenta. Ako skupim 100 papira i znam da će svi da budu pogledani i provereni i šta ne sve - nemam nikakav problem. Problem mogu da imam jedino ukoliko vidim da ih tutnu u četvrtasti ili okrugli registrator (Recycle bin). Šta je lepše od zdrave birokratije? Uostalom, da je neko tamo radio svoj posao i proveravao papir koji dobije, makar telefonom, ne bi bilo priče o sramoti za univerzitet, već bi samo oduvali mentola u tri lepe.