I semestar
Engleski jezik 1
Moze da se da preko velikog testa koji je krajem oktobra ili pocetkom novembra...Test se sastoji od pitanja zatvorenog tipa, znaci na zaokruzivanje...i ko iole zna barem malo engleskog polozice ovaj predmet bez po muke...Sto se tice bodova sa predavanja i vezbi...ma koji ce vam djavo, dajte to u predroku i dovidjenja...
OIKT
Polaze se iz dva dela...prvi deo radite na kompovima i to pred prvi kolokvijum radite windows, word i powerpoint, a pred drugi excel i dreamweaver (program sa kojim se mnodi nisu susretali, mada ima onih kojima je ovaj program poznat
)...Kolokvijumi se sastoje od deset pitanja, za prvi deo se uci prvih 7 glava, za drugi ostatak...Uslov da izadjete na kolokvijum je polozen prakticni deo, znaci word i ostala cudesa...Ucite samo pitanja i odgovore iz knjizice koja nije velika, a obicno jedno pitanje od tih 10 bude neko koje je profesor diktirao na predavanjima, a vi naravno niste bili...Medjutim, boli vas uvo, jer cete skinuti sa foruma ili uzeti svesku od drugarice.
Predavanja su dosadna i smaraju, na vezbe obavezno...tamo ce vam jos reci na sta da obratite paznju kad budete radili prakticni deo...
Sociologija
Veoma malo ljudi izabere socios, jer ovi sa psihologije obrlate sve i kazu im da mogu da koriste knjigu na kolokvijumu, a onda dodje kolokvijum i oni im zavuku pitanja, da ni autori knjige ne znaju da li to postoji u knjizi...Sociologija smara mnogo, ali se polaze uz veoma, veoma malo vremena i rada...Kolokvijumi su smesni...mozete i da prepisete...ili procitate jednom knjizicu ili skriptu...A onda odradite seminarski kod onog asistenta koji je bas opusten i gotivan lik i onda vam jedino preostaje da izadjete na usmeni koji ucite iz skripte. Ako ste dali oba kolokvijuma i seminarski, od 80-ak ispitnih pitanja ucicete samo 50. Predavanja smaraju, na vezbama se upisuje, tako da na vezbe idite. Sve u svemu, laganica.
Ekonomija
Znaci, svi se zale i kukaju na ovaj predmet kao da je najvece zlo na svetu. I verujte mi, i hocete ako ga ne date preko kolokvijuma. Mozda ste culi ovo hiljadu puta pre, ali ucite samo ekonomiju...
...Nema skripta za ovaj predmet, radite po knjizi koja je veoma lepo napisana. Jedan je od tezih ispita na prvoj godini, mozda i najtezi...ali nista nije tesko kad se mora. Predavanja nisam posecivao, na vezbama sam bio 2-3 puta i dao sam ga preko kolokvijuma, ali uz minimalnu ocenu (6
). Imate po 15 pitanja na kolokvijumu, u koje spadaju zaokruzivanje, otvorena pitanja i crtanje grafika. Na zalost, ima negativnih poena. Svaki tacan odgovor nosi 3 boda. Jedan kolokvijum nosi 45 bodova, a za prolaz treba 25...barem ja mislim, zaboravio sam. Znaci, knjigu u sake i zagrejte stolicu...
Mata 1
Uz ekonomiju, jedan od tezih predmeta u I semestru. Ja sam uspeo da ga se ratosiljam u septembru, srecom.
Pismeni i nije toliko tezak ukoliko odlazite na vezbe i pratite zadatke koje imaju da se skinu sa sajta mate. Usmeni je malo zahtevniji sto se tice vremena za spremanje, pogotovo drugi deo koji ima vise dokaza, nego prvi. Medjutim, mata 1 nije teska koliko mata II. Samo nemojte da vam se desi da npr. I kolokvijum dobro oradite i imate 70 od 100 poena, a na drugom 2 od 100...govorim iz iskustva...
Prvi deo sam odgovarao kod Milice i dobio 7, iako sam ga vise ucio nego II koji sam zavrsio kod Vere iako sam kod Verke dobio vecu ocenu.
Menadzment
Auh, po meni najgori predmet u I semestru. Knjiga je uzasna, a skripta nije dovoljna. Medjutim, ako se potrudite, dokopajte se "prosirene" skripte koja umesto 18 strana ima 30 i bukvalno sve sto moze da vas zatekne na ispitu. Zasto ljudi jedva polazu ovaj predmet? Pa zbog prokletih, negativnih bodova. Cuvajte se, pazite sta zaokruzujete, citajte dobro pitanja. Ispit se uglavnom sastoji od 20 zatvorenih pitanja i 4 otvorena, na kojima ne mozete dobiti negativne bodove. Zatvorena pitanja nose 4 boda (ako tacno zaokruzite 1 ili vise resenja), otvorena 5. Predavanja i vezbe nikad nisam posetio, za seminarski nisam ni znao da postoji. Nije nicudo sto sam se najvise sa ovim predmetom patio i dao ga tek u junu.
To vam je sto vam je za prvi semestar...
Evo jos nekih sitnica...
Engleski 1 potrebno vreme za spremanje...za one koji znaju barem ono osnovno sat vremena...za ostale dan (znate vec, dok spreme puskice)
OIKT Za prakticni deo samo idite na vezbe, za kolokvijume odvojite 2-3 dana da vrhunski naucite tih 20 strana iz knjige.
Sociologija Za kolokvijum samo dok iscitate jednom knjigu il' skriptu, za usmeni uzmite 5-7 dana da sve lepo naucite...
Ekonomija Ne znam za ostale, ali ja sam 7 dana pred prvi kolokvijum ucio ekonomiju i prilicno dobro prosao...30 bodova, a pred drugi sam ucio 3-4 dana, jer je bio 8. januara...i izvukao 21 bod.
Mata 1 Zadatke mozete da spremite za 2-3 dana ako ste redovno pratili vezbe...za usmeni uzmite po nedelju dana za svaki deo...
Menadzment Za ovo stvarno ne znam sta da vam kazem, nisam ga dao preko kolokvijuma, spremao sam ga za ispit i ucio svaki dan po jednu od 14 glava...ceo mart...
II semestar
Engleski jezik 2
Za one koji su polozili engleski 1, ni ovo im nece biti problem. Predavanja su smor, nista posebno, mozete otici na koje cisto da vidite sta se radi, a vezbe su bile obavezne, jer se upisivalo, a i rade se tekstovi koji ce doci na ispitu, tj. date jedan kolokvijum (gramatika je u pitanju), a na ispitu prevodite 10 recenica u kojima se javlja dosta poslovnih termina...Sve u svemu, nije tezak za one koji znaju barem malo...
Matematika 2
Po meni, daleko teza od mate 1, jer ja integrale nikad u zivotu nisam video, posto ih u srednjoj nisam radio...Kolokvijumi nimalo nisu laki, dok su pismeni (naravno ako ne das kolokvijume) veoma slicni kroz rokove i nisu teski kada se odvoji 7 dana rada bez nekog preteranog cimanja, na kojima se javljaju cetiri tipa zadataka (I Tejlor ili Makloren, II Lagranzova f-ja, III neki obicni integral da se izracuna i IV dvojni integral...koji nikad nisam spremao, a spremajte trebace vam kasnije za verovatnocu...). Usmeni nije lak, ima dosta pitanja, a jos da pogodite pa da odete kod nekog profe kod koga nije tesko poloziti je prava sreca. Po mnogima najtezi ispit u II semestru.
Osnovi organizacije
Predmet koji lici na mesavinu menadzmenta, sociologije, psihologije i malo ekonomije. Asistenti koji ce vam drzati vezbe su mnogo dobri i vezbe ce vam se dopasti, jer cete prelaziti najbitnije stvari i raditi neke primere u vezi sa predjenim gradivom. Posle mate 2, jedan od tezih ispita u II semestru, ali kad se sve uzme u obzir (tj. ako date 2 kolokvijuma), nije tezak toliko. E, kada date II kolokvijuma (za I ucite 100 strana istorije, za II 150 strana teorije sa nekim zadacicima sto cete raditi na vezbama) ostaje vam usmeni od 150 strana koje nisu bas toliko lake. Na predavanja sam slabo isao, a i ne zalim, nista znacajno na njima, mada mozete da odete cisto da vidite ko je profa...
Ali ako vam ostanu sva III dela za polaganje (kada padnete kolokvijume koji se rade pismeno, onda ih na ispitu odgovarate usmeno, sto dodatno komplikuje stvari) tada ce biti malo tesko spremiti celu knjigu za ispit, ali sve se moze kad se hoce...
Proizvodni sistemi
Ne toliko tezak predmet za polaganje. Sastoji se iz 2 dela, pismenog i usmenog. Pismeni obuhvata zadatke koje cete prelaziti na vezbama, koji nisu teski, tako da moja preporuka - idite na vezbe. Na predavanjima prelazite bukvalno sve sto ima u knjizi, a slajdove ce profesor okaciti na adresu predmeta odakle ih mozete skinuti i odatle mozete uciti za usmeni koji ce se raditi u vidu 2 pismena kolokvijuma u toku semestra. A imate i odlicnu skriptu na puskicama.
Ali ako budete isli na predavanja, mozete dobiti projektni zadatak koji ce vam u zavisnosti od vaseg truda i rada doneti vecu ocenu (1,1 i po ili 2) ili cak osloboditi celog gradiva, pa necete morati ni pismeni ni usmeni da radite. Projektni nije tezak. Sastoji se u tome da treba da belezite potrebne indikatore u tabelu koju imate na sajtu predmeta vezane za GSP kao sto su: vreme polaske,vreme dolaska, ispravnost automata za ponistavanje karata, cistoca, guzva/ima mesta za sedenje/prazno itd...Radi se u grupi 3-5 tako da nije nista tesko, a i usput vam je kada idete do faxa.
Radite projektni, ako ne ceo barem da dobijete ocenu vise...
Uvod u informacione sisteme
Po meni, najgori i najtezi predmet u II semstru. Na predavanja nisam isao, odmah da vam kazem, ima sve na slajdovima, posto knjiga iz ovog predmeta ne postoji ili je bar nije bilo prosle godine. Vezbe...e, pazi sad...Podele vasu grupu u 3 i svako slusa kod nekoga od sledecih asistenata Ognjena, Vuka ili Nine...Na vezbama cete raditi sve ono sto vam je potrebno za testove i za seminarski. Testovi su u vidu malih kontrolnih zadataka koji se sastoje od 4 teorijska i 2 primera (uostalom videcete i sami). Ima 2 testa...jedan posle SSA i recnika podataka, II posle PMOV-a i ostalih stvarcica sto cete raditi na vezbama...Nije tesko, to je najlaksi deo, ali vi morate da polozite oba testa da biste mogli da izadjete da branite seminarski. Seminarski...za seminarski se spremate ceo semestar radeci deo po deo za neku instituciju, firmu, manje preduzece, bilo sta (salon automobila, banku...). Radi se u grupi 3-4. Potrebno je na svakim narednim vezbama donositi to sto ste uradili da vide da li vam je dobro i preprave vam ako nije, pa radite ponovo to sto su vam prepravili i plus ono sto ste radili na tim vezbama i tako non-stop do kraja semestra. Nije lak, ali bolje je raditi redovnije i manje se cimati, nego raditi sedam dana pred termin za branjenje seminarskog (kao ja
) pa nikako uraditi. Onda dolazite na termin i pitaju vas svasta sto ima veze sa projektnim sto ste radili, tako da morate i da razumete to sto ste uradili. Ako odbranite seminarski, konacno mozete na usmeni, koji se radi pismeno. Tzv. usmeni ima 10 pitanja otvorenog tipa, a to ucite sa slajdova. Ima 55 strana ciste nebuloze na tim slajdovima i mozete polagati u predroku ako testove i seminarski date u rokovima i mnogo je lakse. Dolaze vam pitanja kao ona sa puskica (kojih ima 94 ili tako nesto), a ako ne, nek' vam je Bog u pomoci. Sve u svemu, ozbilno prionite na posao kad je ovaj predmet u pitanju.
To vam je ceo II semestar koji, videcete, nije laksi od I iako ima manje predmeta.
Engleski 2 se moze spremiti za isto onoliko za koliko ste spremili engleski 1...
Mata 2...hmmm, zavisi...Nekome ce trebati 10 dana za pismeni i 15 za usmeni, nekome manje, a nekome mesec za sve...
Osnove organizacije Za kolokvijume vam ne treba mnogo...Za prvi nedelju dana, bez cimanja ikakvog i sat (ma sta sat...manje
) vremena rada...za drugi isto toliko manje-vise, a za usmeni malo vise, par dana, mozda 10-15, sami procenite...Kome je ostala cela knjiga mesec i vise...
Proizvodni sitemi...Zadatke radite na vezbama i pred pismeni ih samo pogledate, zapamtite to malo formula sto ima i laganica...a usmeni preko kolokvijuma...2 dana za I, isto toliko za drugi...
UIS Za testove vam treba dan pred test (ali pratite na vezbama i pisite sto asistent diktira), seminarski radite redovno, a za usmeni...pa Boga mi, jedno 15 dana optimalno...ako ne i vise...
Toliko za I godinu...