V L A D A S R B I J E
Institucija koja ima najvece mogucnosti da pomogne napacenom narodu u Srbiji je – VLADA. Ona ima, ili bi bar trebalo da ima, specijaliste iz svih bitnih oblasti za odvijanje zivota, ima moc i ima sredstva. U vladi se nalaze ministri turizma, ekologije, poljoprivrede, za dijasporu, za ekonomske odnose sa inostranstvom, za privredu, za rad, za kapitalne investicije, za informisanje... i svi oni bi morali da imaju jasan stav o pitanju SEOSKOG TURIZMA iz dva razloga. Prvo, svako od njih moze mnogo da doprinese sirenju SVESTI ali i ubrzanog razvoja ovog vida turizma. Drugo, turizam bi im umnogome uzvratio. Koliko ja znam samo se ministar Dimitrijevic ponekad oglasi ali ni on nista ne radi po ovom pitanju.
Premijer Kostunica
Premijer Kostunica bi trebalo odmah ili da predlozi da se resori pomenutog ministarstva razdvoje ili da smeni ministra Dimitrijevica i na njegovo mesto postavi osobu koja bi se maksimalno posvetila SEOSKOM TURIZMU. Ovako ministar Dimitrijevic moze da se pravda kako nema vremena jer je zauzet trgovinom i fiskalnim kasama (do skoro se pravdao da nemamo sredstava). S obzirom da bi veoma lako mogao da objasni svojim koalicionim partnerima da se promene vrse u cilju boljeg zivota nasih ljudi, sto bi za Vladu bio veliki plus pred predstojece izbore, nas cenjeni premijer ne bi trebalo s tim da okleva – osim ako ga o svemu ovome ne obaveste. Premijer je zaduzen za citavu Vladu i to je njegova obaveza koju on deli sa specijalistima koje on sam postavlja, za svaku bitnu oblast u drustvu, i zbog toga je on najodgovorniji za sve sto rade njegovi ministri. Premijer mora javno da kritikuje ministra za njegov neodgovoran rad makar u jednoj od tri oblasti za koje je zaduzen a ne samo da mu sluzbeno prosledjuje pisma slicna ovom. Pisma koja sam mu do sada upucivao on je jednostavno prosledjivao resornom ministru. Brigo moja predji na drugoga.
Premijer bi morao da da nalog i ostalim ministrima da svako da svoj doprinos razvoju SEOSKOG TURIZMA (npr. da ministar za zastitu zivotne sredine napravi predlog kako da razvoj turizma ne upropasti prirodnu sredinu, da ministar informisanja predlozi medijima da ovu temu tretiraju na pravi nacin, da ministar za kapitalne investicije pronadje partnere i sredstva za neophodnu izgradnju i uredjenje sela i infrastrukture, da ministar za dijasporu napravi plan kako da nase ljude u inostranstvu ukljuci u resavanje ovog problema...).
Politicari bi morali da pokazu malo vise volje za dobrobit citavog naroda a ne samo da brinu za svoje licne interese, kao sto to ovih dana na bestidan nacin pokazuju poslanici u skupstini Srbije.
Predsednik vlade koji ne dokaze da su moje tvrdnje netacne a i dalje nista ne preduzima po ovom pitanju zasluzuje svaku kritiku i kaznu.
Ministar turizma g.Dimitrijevic
Ministar turizma je najodgovorniji za razvoj turizma i on bi trebalo da odmah oko sebe okupi grupu strucnjaka koji bi sa raznih aspekata obradili temu SEOSKI TURIZAM u Srbiji i koji bi predlozili resenja. On bi morao da u javnosti pokrene inicijativu i narodu objasni sve bitne momente vezane za ovaj vid turizma (nesto slicno ovome sto sam ja izneo). Tada bi svaki pojedinac dao svoj doprinos pa makar to bilo kroz dobrovoljan fizicki rad na uredjenju sela i okucnice. Zasto ministar Dimitrijevic ne obelodani javnosti te nase mogucnosti? Zasto ne sazove konferenciju za novinare i sluzbeno uputi narodu poruku? Zasto ministar Dimitrijevic vec jednom ne iznese stav ministarstva o SEOSKOM TURIZMU i zasto vise od pola godine ne donosi STRATEGIJU razvoja turizma u Srbiji (ubaciti tekst)? Samo zbog toga sto je on poput skoro svih drugih politicara u Srbiji – potpuno okrenut licnim interesima.
Ova nasa velika sansa nije iskoriscena iz prostog razloga sto narod nije na pravi nacin obavesten. Zar nije profesionalna i patriotska duznost ministra Dimitrijevica da konacno nesto pokrene po tom pitanju? Da Vas podsetim, g. Dimitrijevic mi je pismeno potvrdio da je SEOSKI TURIZAM nasa velika sansa. Pa ko drugi treba da pokrene ono sto nam nedostaje a najvaznije je u ovom slucaju – stvaranje SVESTI u narodu. Zar ministar Dimitrijevic ne moze da pokrene nesto slicno kao sto je ucinio u resoru trgovine (KUPUJMO DOMACE...)? Zar ne moze da saopstenjima i konferencijama za novinare u nekoliko dana istakne ono sto je najbitnije? Narod bi to docekao s odusevljenjem, pogotovo ako bi to sve bilo praceno s cvrstim obecanjem da ce Vlada uciniti sve sto je u njenoj moci pa cak i doneti neke konkretne mere.
Pogresno je pitati da li moze. On to moze samo ako hoce.
Gospodine ministre, najljubaznije Vas molim da odgovorite da li je SEOSKI TURIZAM zaista nasa najveca sansa, kao sto to ja tvrdim i kao sto ste mi Vi, kao i Vasi prethodnici, potvrdili? Ako nije – zasto onda u javnosti iznosite takve price i zasto ste meni pismeno to potvrdili? Ako jeste, a jeste, zasto nista ne preduzimate po ovom pitanju?
Na pozitivan odnos ministra prema nasem realnom prirodnom bogatstvu reagovali bi i inostrani investitori i nasi ljudi u dijaspori ali i nasa dobro stojeca preduzeca. Citava nacija bi se okupila oko ovog projekta. Tada bi se nasla sredstva za izgradnju svega sto bi doprinelo razvitku ovog vida turizma – bili bi izgradjeni putevi, uredjena sela i seoska domacinstva, ljudi bi ucili strane jezike i kurseve za rad s turistima...
Zar se ne moze urediti jedno ili nekoliko sela koja se vec bave ovim vidom turizma i to na nacin koji bi zadovoljio razmazene inostrane turiste? Takva sela bila bi uzor za uredjenje pa i izgradnju mnogih drugih sela.
Ukoliko ministar Dimitrijevic i dalje bude odbijao da se ozbiljno posveti SEOSKOM TURIZMU to bi onda znacilo da on namerno ne izvrsava svoje obaveze svestan da ce na ovom mestu ostati jos relativno kratko vreme.
Ministar Dimitrijevic bi morao da se mnogo vise angazuje po ovom pitanju iz patriotskih, strucnih, profesionalnih, ljudskih i politickih razloga. Ukoliko to ne ucini sto je hitnije moguce onda bi trebalo da ga bude sramota, u najmanju ruku.
Zadatak ministra turizma je da sagleda celokupno stanje u oblasti turizma, da proceni trendove u svetu, da proceni nase resurse i da donese konkretne mere. Ako to nije u njegovoj funkciji onda sam ja budala. Naravno, niko nece moci da kaze da to nije u nadleznosti ministra turizma. Medjutim, sta da se kaze za ministre koji ne izvrsavaju svoje obaveze? Sve najgore!
Ministar turizma koji ne dokaze da su moje tvrdnje netacne a i dalje nista ne preduzima po ovom pitanju zasluzuje svaku kritiku i kaznu.
Predsednik Srbije
Ako premijer i ministar ne urade ono sto im je duznost tada bi predsednik Srbije g. Tadic trebalo da ih upozori da je ovo pitanje u nadleznosti Vlade i da Vlada mora da ga resi. Predsednik Republike ima mogucnost i obavezu da o ovim mogucnostima o kojima ja pisem i o neodgovornom ponasanju nadleznih u drzavi - obavesti javnost. Meni u usima jos odzvanjaju njegove reci u predsednickoj kampanji da ce on da se licno zauzme za bolji zivot stanovnika Srbije, da ce otvoriti Kancelariju u kojoj ce primati gradjane i saslusati njihove probleme. Kako je moguce da gospodin Tadic zeli da pomaze pojedincima a ne zeli da pomogne citavom stanovnistvu Srbije? Da li je to sto je on pricao samo cista demagogija koja je za cilj imala samo to da se domogne predsednicke fotelje?
Sta ce od svega toga da se realizuje ja ne znam ali znam da u njegovom kabinetu jos nisu obezbedili email adresu i da niko ne zna da li je predsednik dobio pismo koje sam mu uputio (ali, ja sam mu pismo uputio i na DS). Gospodin Tadic bi morao da se zauzme za resavanje ovog pitanja i kao lider opozicione partije kojoj bi trebalo da bude cilj rusenje sadasnje Vlade.
Predsednik drzave koji ne dokaze da su moje tvrdnje netacne a i dalje nista ne preduzima po ovom pitanju zasluzuje svaku kritiku i kaznu.
Gospodine Tadicu, razmotrite sve relevantne cinjenice koje navodim, obratite se narodu, ukazite ljudima gde mogu da nadju izlaz iz ove nase sveukupne bede (mislim na ogromnu vecinu nasih ljudi a ne na Vas, gospodine predsednice, i ne mislim na politicare - svima vama je dobro) – i narod ce Vam ovoga puta poverovati, za razliku od poziva Srbima sa Kosova da izadju na izbore. Tako cete sebi i svojoj stranci i citavom narodu uciniti dobro.
Ukoliko to ne ucinite a ne demantujete moje tvrdnje onda ste i Vi samo jedan obican demagog i sebican covek i zbog toga bi trebalo da se stidite.
Opozicija
Ako ni predsednik Srbije ne pokrene resavanje ovog pitanja tada bi to trebalo da urade opozicione partije (pa i stranka DS je u opoziciji) i to na svim frontovima – i u skupstini, i u opstinskim odborima, i u medijima... Opozicione partije, i one bivse (sadasnja vlast) i ove sadasnje (nekadasnja vlast) skoro nista ne rade po pitanju rusenja vlasti zasnovanim na kritici sadasnjeg rada i realnim obecanjima ka realizaciji boljeg zivota. To sve ukazuje da skoro svi politicari “duvaju u istu tikvu” i da ne zele da obecavaju nesto za cijom realizacijom bi trebalo da se dobro zasucu rukavi, jer bi tada malo prostora ostalo za sve one prednosti koje donosi vlast a koje svi politicari koriste maksimalno (ko mi ne veruje neka mi pokaze bar jednog politicara, bivseg i sadasnjeg, koji ne zivi iznad proseka u Srbiji – a svima je jasno da se sada poslanici iz sve snage zauzimaju za poboljsanje svog materijalnog polozaja uz snizavanje penzija).
Sada se pojavila nova politicka stranka kojoj nije cilj nijedna ideologija, tako kazu, nego jednostavno – BOLJI ZIVOT u Srbiji. Pa ima li bolje mogucnosti za bolji zivot od realizacije SEOSKOG TURIZMA? Da li ce ta nova snaga Srbije pobediti? Ja sam ubedjen da bi svaka politicka stranka pobedila na izborima kada bi se na pravi nacin zauzela za resavanje problema SEOSKOG TURIZMA u Srbiji. Za Pokret Snaga Srbije to narocito vazi jer poverenje naroda u njih raste proporcijalno opadanju poverenja u one koji su svoje price vec ispricali. Mene zabrinjava cinjenica da niko ni iz PSS ne reaguje na moju inicijativu. Da li zbog tikve u koju i oni duvaju?
Politicke partije opozicije koje ne dokazu da su moje tvrdnje netacne a i dalje nista ne preduzima po ovom pitanju zasluzuju svaku kritiku i kaznu.
Politicari u svim zemljama ponasaju se na slican nacin s tim sto u drugim zemljama oni i odgovaraju za propuste u svom radu. Svima je poznata prica da je ministar saobracaja Japana podneo ostavku jer je jedan voz kasnio nekoliko minuta. I ministar odbrane Velike Britanije podneo je ostavku kada je izbio rat oko Foklandskih ostrva...
Ambasadori SCG u svetu
Nasi ambasadori mogu da odigraju veoma vaznu ulogu i to delovanjem u tri pravca: 1. Prema nasim ljudima u dijaspori. 2. Prema drzavnim, poslovnim i strucnim krugovima u zemljama domacina. 3. Prema institucijama i pojedincima u zemlji.
Zbog ustede Vaseg vremena necu detaljnije obrazlagati sve te mogucnosti jer su one tako ocigledne.
Jedino sto je potrebno to je da nasi ambasadori shvate u cemu je problem i da imaju zelju da pomognu svom narodu.
Turisticka Organizacija Srbije
Ova specijalizovana organizacija ministarstva turizma, u kojoj bi trebalo da se nalaze sve sami strucnjaci za turizam, ima ogromnu mogucnost da presudno utice na stvaranje svesti u nasem narodu da je SEOSKI TURIZAM nasa najveca sansa. Njena osnovna uloga jeste da PROPAGIRA turizam Srbije. Srbija nema more i ono sto bi trebalo reklamirati to je kontinentalni deo – planine, banje, sela...
Ne moze se reci da TOS ne reklamira SEOSKI TURIZAM jer vec nekoliko godina stampa jednu malu brosuru u kojoj veoma pohvalno govori o ovom vidu turizma i u kojoj prikazuje nasa sela koja se bave turizmom. Ima cak i engleska verzija ove brosure. Doslo je vreme da se opet iznerviram. Pa kako je moguce da TOS nista vise ne preduzima po ovom pitanju? Da li su ljudi u TOS-u svesni da je SEOSKI TURIZAM zaista nasa najveca sansa ili se po ovom pitanju angazuju samo radi reda, da se kaze da nesto rade? Bas me interesuje sta to oni vide kada posecuju medjunarodne sajmove turizma. Tamo bi bar trebalo da vide kakav je trend u svetu, za sta se interesuju strani turisti...
U jednoj normalnoj zemlji jedan normalan ministar turizma trebalo bi da jednom normalnom direktoru TOS-a da zadatak da ovaj nas potencijal na pravi nacin predstavi kako domacoj tako i medjunarodnoj javnosti. Takav zadatak svaki kvalifikovani direktor mogao bi da realizuje bez velikih problema. Da bi obavestio domacu javnost TOS bi mogao da pocne s cirkularnim pismom opstinskim Turistickim Organizacijama u kojem bi trazio da svaka opstina oraganizuje kampanju koja bi imala za cilj da svaki pojedinac bude svestan prirodnih vrednosti kojima raspolazemo, sto je osnovno.
Za tako nesto sredstva nisu potrebna – neophodna je samo dobra volja nadleznih. Zasto direktori TOS-a nemaju tu dobru volju?
Izvinjavam se sto nisam stigao da ovo pismo posaljem odmah nakon prvog jer sam imao problema s Outlook Express-om I PC-jem.
U ovom pismu zeleo bih da nesto vise kazem o potrebi ljudi za odmorom i na taj nacin ukazem koliko su nasa sela izvanredna za odmor velikog broja ljudi u razvijenim zemljama.
YUTA-Yugoslovensko Udruzenje Turistickih Agencija
Videvsi moju web prezentaciju obratio mi se Direktor YUTA g. Stankovic i predlozio mi da zajedno radimo po ovom pitanju. Odusevljeno sam prihvatio taj “predlog” i jos vise se razocarao time sto on, nakon naseg direktnog susreta i razgovora kasnije, nije nasao za shodno ni da mi odgovori na pisma u kojima sam predlagao zajednicko delovanje. Neobjasnjivo i strasno! Na isti nacin se ponasao i predsednik Odbora za SEOSKI TURIZAM u YUTA g. Bumber. Mada se iz sve snage trudim da razumem takvo ponasaje ja jednostavno nista ne shvatam. Turisticke agencije bi imale veliku korist ako bi strani turisti u vecem broju dolazili u sela Srbije i zbog toga bi bilo tako logicno da svi zajedno ucine sve sto je moguce kako bi se to dogodilo sto je ranije moguce. Tako sam shvatio i poziv g. Stankovica. Odjednom – tajac. Kao da mu je neko zabranio da se bavi ovim pitanjem? Ili je mozda ocekivao da cu ja malo da “podmazem” tj. licno mu nesto platim kako bi ovo pitanje postavio pred svoje clanove?
G. Stankovic i g. Bumber bi vec odavno trebalo da se povuku i svoje mesto prepuste ljudima koji bi trebalo da na turizam gledaju kao na delatnost koja moze doprineti boljem zivotu svima koji se njime bave i citavom narodu Srbije a ne samo njima licno.
Mediji
Kako naterati politicare da odgovorno rade svoj posao? Odgovor je prilicno jasan – njihov rad treba staviti pod lupu javnosti. Najbolja “lupa” su mediji jer oni mogu za veoma kratko vreme da obaveste citavo stanovnistvo o takvim propustima.
Danas, u vreme mocnih medija veoma je lako citavo stanovnistvo Srbije obavestiti o velikim mogucnostima zemlje ako se odlucimo da SEOSKOM TURIZMU poklonimo duznu paznju, da uradimo ono sto bi uradili svi drugi da imaju ovakve uslove koje mi imamo. Potrebno je samo da se za to zainteresuju novinari i da istraze ovu oblast.
Naravno, veci mediji imaju mnogo vecu mogucnost i oni mnogo brze i bolje mogu da narodu ukazu na vrednost nasih prirodnih resursa. Medjutim, i mali, lokalni mediji to isto mogu da urade obavestavajuci lokalno stanovnistvo. Posebnu ulogu mogu odigrati mediji u nasoj dijaspori jer bi oni svojom aktivnoscu po ovom pitanju animirali mnoge nase ljude koji bi zeleli da pomognu ali ne znaju ni kako ni u kom pravcu da deluju. U medije ubrajam i web sajtove.
Sta mislite kako bi reagovali stanovnici Knica, Gostilja, Kremne, Sirogojna, Valjeva, Ivanjice, Kraljeva... kada bi ih lokalni mediji upoznali da Srbija ima izvanredne mogucnosti za bolji zivot kroz razvoj SEOSKOG TURIZMA?
Ako su proizvodjaci malina ili visanja, kao i rudari, lekari, avio mehanicari i piloti...spremni da strajkovima traze svoja prava onda sam sasvim siguran da bi i nasi seljaci, na pravi nacin obavestavani o mogucnostima ovog vida turizma, bili spremni da NATERAJU vlast da radi u korist drzave a ne samo za svoju licnu korist.
Pored ove opste koristi korist od bavljenja ovom problematikom bila bi i za same medije jer bi time znatno povecali broj citalaca, slusalaca i gledalaca, tj. imali bi i sami veliku ekonomsku korist.
Mediji koji ne dokazu da su moje tvrdnje netacne a i dalje nista ne preduzimaju po ovom pitanju zasluzuje svaku kritiku i kaznu.
Kada bih ja bar malo bolje stojao finansijski (kao tehnoloski visak dobio sam otkaz i sada se tuzim sa JAT-om, verovatno cu dobiti spor) ja bih verovatno i sam pokusao da putem placenih oglasa, u nekoj skracenoj formi, informisem nas narod da za nas ima spasa ali da moramo da se na pravi nacin informisemo i organizujemo.
Nazalost, u ovoj situaciji pokusavam da postignem isti cilj uz pomoc Interneta, delovanjem na savest velikog broja ljudi.
Sindikati
Sindikati su organizacije koje okupljaju veliki broj radnika i zbog toga su veoma pogodni da radnike obavestavaju o mogucnostima za vecu zaposlenost i bolji zivot. To mogu da ucine preko biltena, oglasne table, na sastancima, preko medija, kroz saopstenja ali i putem placenih oglasa... Na pravi nacin informisani radnici bi veoma efikasno delovali na uspavane i egocentricno raspolozene politicare. Nema veceg prava od prava na zivot. Da bi covek obezbedio zivotnu egzistenciju za sebe i svoju porodicu mora da radi. Radna mesta mora da obezbede oni koji za to primaju platu – ministri. Ako oni to ne rade efikasno onda radnici imaju pravo na strajk, na totalnu obustavu rada i blokadu svih puteva kako bi primorali egosiste i nesposobnjakovice u vladi da rade svoj posao. Ne mozemo samo ocekviati da neko odradi nesto za nas vec se sami moramo za to izboriti na najlegalniji nacin i s punim pravom.
Ovo vazi za sve sindikate, bez obzira na velicinu i struku. I jedna mala grupica svesnih i organizovanih sindikalaca moze da pokrene lavinu.
Sindikati koji ne dokaze da su moje tvrdnje netacne a i dalje nista ne preduzima po ovom pitanju zasluzuje svaku kritiku i kaznu.
Crkva
Crkva ima vernike u svim mestima Srbije i time veliku mogucnost da ih obavestava o tome kako se moze bolje ziveti. Smatram da je to i u interesu same crkve jer bi pravilno obavesten narod znao kako da se revansira onima koji su mu otvorili oci i pomogli da bolje zivi. Ovo vazi kako za zemlju tako i za dijasporu, kako za SPC tako i za sve verske zajednice u Srbiji.
Crkva koja nista ne preduzime po ovom pitanju zasluzuje svaku kritiku.
Dijaspora
I nasi zemljaci u dijaspori imaju ogromnu mogucnost da pomognu nama u zemlji ali ne kroz dodelu pomoci u robi i novcu (mada se i to ne iskljucuje) nego kroz osmisljenu aktivnost.
Ima dosta udruzenja, klubova i politickih stranaka u dijaspori i oni mogu veoma lako da pomognu svojima u zemlji, samo ako to zele. Umesto sto salju donacije mogli bi da se organizuju, da osmisle svoju aktivnost i pocnu s placanjem oglasa u medijima tj. da rade ono sto novinari nece da rade po profesionalnoj duznosti. Zamislite samo kako bi prosla jedna ozbiljna politicka stranka u dijaspori koja zaista zeli da pomogne stanovnicima Srbije kada bi u izbornoj kampanji dotakla pitanje razvoja SEOSKOG TURIZMA. Sta mislite ko bi, sem malobrojnih rukovodilaca politickih stranaka u zemlji, imao savesti da glasa protiv svoje dece? Jedna takva politicka stranka bi jednim udarcem “ubila dve muve” – pokrenula bi nas narod koji zivi najgore u Evropi i ujedno bi svoje sunarodnike i poslovne partnere u zemljama gde zive obavestila i pozvala da ucestvuju u izgradji svega onoga sto nam momentalno nedostaje kao i da postepeno vec dolaze u ona sela i domacinstva koja vec imaju uslove za pristojan prijem stranaca.
Nasi ljudi u dijaspori mogli bi da upute zvanican dopis predsedniku vlade i ministrima i zatraze da se hitno nesto preduzme po ovom pitanju. Dalje, mogli bi u svom okruzenju da sire istinu o potencijalu koji Srbija ima u svojim selima ali i prirodi uopste – da informisu turisticke agencije, poslovne ljude, nase zemljake...
Mogli da se organizuju i ulazu u SEOSKI TURIZAM kao prduzetnici ciji je interes profit ali i da sami dolaze na odmor u nasa sela i na taj nacin daju podrsku samim seljacima i svima ostalima.
Kada govorim o nasima u dijaspori ja mislim i na velike, uspesne privrednike ali i na male preduzetnike, na crkvene organizacije ali i na udruzenja i sportske klubove, na poznate sportiste, naucne radnike i estradne zvezde isto kao i na obicne porodicne ljude. Svi mogu da daju svoj doprinos makar to bilo samo isticanje tih nasih mogucnosti u svom okruzenju.
Dragi zemljaci, nemojte cekati da se nasi politicari smiluju i nesto pokrenu u tom pravcu – svojim ponasanjem treba da ih naterate da rade svoj posao. Naravno, ukoliko se slazete s mojim tvrdnjama i ukoliko zelite da pomognete Srbiji.
Opstine i Turisticke Oraganizacije opstina
Lokalna samouprava moze da pomogne stanovnicima opstine cak i bez pomoci vlade. Najvazniji korak bio bi INFORMISANJE stanovnistva o mogucnostima SEOSKOG TURIZMA a to se moze uciniti na vise nacina. Zatim opstine imaju svoje budzete i trebalo bi da ih vise usmeravaju u uredjenje mesta, edukaciju stanovnistva... Zar jedna opstina koja se vec uveliko bavi ovim turizmom, uzmimo na primer Knic, ne moze da pokrene jednu lokalnu akciju, ali siroku, intenzivnu, dugotrajnu... Tada bi, u to sam sasvim siguran, moglo da se obezbede sredstva za uredjenje sela ali i za reklamiranje u inostranstvu...
Ima li nesto normalnije i logicnije da oni koji vode Turisticke Organizacije opstina povedu kampanju, svako u svom okruzenju, s ciljem da narod upozna s velikim mogucnostima za bolji zivot? Niko od njih ne zahteva da govori o politici ili o poljoprivredi nego o – TURIZMU i njegovim mogucnostima. I TO opstina pokrivaju skoro citavu Srbiji i veoma lako bi mogli, uz pomoc lokalnih medija, da citavom narodu ukazu na nase prednosti na turistickom trzistu. Mogli bi da zele ali – da li zele?
Da li ima nesto prirodnije od toga ako se stanovnici jednog sela ili citave regije koja ima izvanredne uslove za razvoj turizma povezu, organizuju i preduzmu konkretne akcije kako bi te uslove iskoristili za bolji zivot svoje dece? Naravno, i u ovom slucaju predlazem sve sto im je dostupno – posevsi od zahteva vladi Srbije da sa svoje strane ucini sve sto je moguce pa do upozorenja i blokada puteva.
Ako opstinske vlasti, lokalni mediji i lokalne TO ne zele da svom stanovnistvu saopste kako je moguc bolji zivot i sta je potrebno da se uradi onda ne treba da se pravdaju time sto visa vlast u okrugu i Republici ne rade svoj posao.
Privredne organizacije
Oni koji proizvode robu namenjenu turistickom prometu imali bi veliku korist o masovnijeg dolaska stranaca u sela Srbije i imaju veliku mogucnost da na to uticu (firme koje proizvode gradjevinski materijal i opremu za domacinstvo, za uredjenje vrtova... kao i svi oni koji imaju da ponude robu direktno turistima trebalo bi da su svesni da je u njihovom interesu da se razvije SEOSKI TURIZAM i da zbog toga daju svoj doprinos SADA. Kako? Opet, jednostavnim organizovanjem i objavljivanjem oglasa u medijima. Ovo narocito vazi za one nase mocnike i vlasnike velikih firmi. Oni toliko para prosto bacaju na razna sponzorisanja a te pare bi mogli da mnogo efikasnije iskoriste ako bi preko medija ukazivali narodu na velike mogucnosti Srbija ako se opredeli za SEOSKI TURIZAM.
Zar nije moguce da se osnuje Konzorcijum takvih firmi koji bi, radeci u korist SEOSKOG TURIZMA, radio i za svoje clanice.
A ako bi se oni mocniji opredelili za neki znacajniji poduhvat poput uredjivanje kompletnih sela i organizovanjem dovodjenja stranih turista onda bi efekat bio mnogo veci, isto kao i njihov profit.
Vrhunski sportisti, estradne zvezde...
Estradne zvezde, poznati sportisti, umetnici, akademici nauka... svi oni bi mogli da urade ono sto je najvaznije za sam pocetak – da INFORMISU nasu javnost ukazujuci na mogucnosti SEOSKOG TURIZMA. Ako bi se samo neko poput Divca, Danilovica, Djordjevica, Brace Grbic, Bodiroge..., Cece, Miroslava Ilica, Ere, Merime Njegomir, Lepe Brene, Dragane Mirkovic... odlucio da pomogne Srbiji to bi mogao da uradi prilicno lako. Organizovani i dobrotvorni sportski spektakli i koncerata posvecenih razvoju SEOSKOG TURIZMA u Srbiji veoma efikasno bi otvorili oci nasim obicnim ljudima i primorali vladu da radi svoj posao.
Samo jedan od pomenutih, kao i ostali nepomenuti, mogao bi da pokrene lavinu! Ja sam siguran da bi mnogi od njih to i ucinili ali problem je – kako ih o svemu ovome obavestiti?
Nevladine organizacije...
Pomenimo da ima jos organizovanih grupa ljudi koji mogu da pomognu: udruzenja penzionera, planinara, alpinista, sportskih organizacija, mladih gorana, crveni krst i sve druge nevladine organizacije...
Poslednja mogucnost da neko svesnim akcijama zapocne proces stvaranja uslova u nasim selima za dolazak inostranih turista je – samoorganizovanje.
Ako seoska domacinstva koja se vec bave ovim vidom turizma i ona u njihovoj okolini nisu spremni nista da ucine za sebe i svoju decu onda nam zaista nema pomoci bar u narednih nekoliko godina. Ako je nas seljak spreman da strajkuje i blokira puteve kako bi se izborio za pravu cenu npr. maline a nije spreman da to isto uradi da poboljsa svoj zivotni standard i ako ga nije briga da li ce dete da mu ode u grad onda nama, zaista niko ne moze pomoci.
Bez obzira sta mi (ne)cineli da razvijemo ovu oblast turizma inostrani turisti ce spontano da traze neke nove prostore i tada ce njihove turisticke agencije da ugledaju nasa lepa sela, tada ce i investitori iz inostranstva zatraziti od neke nase nove Vlade da im odobre investicije i koncesije...
Mozda bi bilo resenje da osnujemo UDRUZENJE koje bi pokrenulo resavanje ovog pitanja? Ako bi se javilo nekoliko pojedinaca koji su procitali ova pisma i bili ubedjeni da su moje tvrdnje zasnovane na realnim cinjenicama, a koji imaju snage i mogucnosti da se bore za ovu opstu stvar – to bi znacilo da se ipak nesto pokrece.
|