Kako nema ništa o cenama i paketima?
Telenor:
http://www.telenor.co.yu/?section=private&page=5381
MTS:
http://www.mts.telekom.yu/index.php?ID=22406
Ja koristim ovaj Standard paket. Često korsitim i MTS 3G paket, pa dajem sebi puno pravo da komentarišem razlike u kvalitetu
Napomena za početak, MTS koristim sa HSDPA modemom, a Telenor sa Nokia E51 (takođe HSDPA, ali preko BT, pa verovatno ima i tu nekih gubitaka na pingu).
Pokrivenost: MTS ima veću pokrivenost 3G signalom. Telnor samo nekoliko gradova. Ostatak države (khm, Beograd i Vojvodina, na jug retko zalazim
) uglavnom ima EDGE (valjda nigde više nema manje brzine od EDGE). Nokia E51 sa Telenor karticom mi u pojedinim delovima grada, povremeno prikazuje 3.5G.
Kvalitet signala i konekcije: Telenor ima "ujednačeniji" signal, nema skokova i padova. MTS povremeno ima "rupe" u prenosu. Desi se čak da je potrebno otvoriti neku novu stranicu/proveriti mail/slično da bi krenuo protok na već otvorenim stranicama. Doduše, ovo se retko dešava, uglavnom dropne i nastavi.
Na obe mreže su korisnici iza NAT-a.
Brzina: kod 3G DL ide do 1300kbps, kod obe mreže. UL kod MTS varira od 80-90kbps, pa do maks 200. Kod Telenora je UL nešto stabilniji i ide od 120-300, zavisi od lokacije, ali nema previše variranja, kada uhvati brzinu, uhvatio je.
U slučaju 3.5G kod Telenora, DL je oko 1.5mbps, a UL ide blizu 400.
Kod EDGE, UL je retko preko 100kbps, a DL, MTS do 200, Telenor preko 300.
Max DL koji sam video je MTS: 160KB/s, a Telenor: 180KB/s.
S obzirom na brzinu, očekivao sam bolji ping, ali nije ni ovih 150-200ms toliko problematično. Na mestima sa EDGE pokrivenošću, gde je lošiji signal, dešava se da ping bude i 400-500ms.
Tarifiranje: Isto je za obe mreže. Interval je 10kb, tako da ne postoji način da se utvrdi koliko si tačno potrošio (i telefon i software koji modem koristi beleže u bajtovima ili kb). U mesečnu kvotu ulazi zbir DL+UL.
Nezvanično, u narednih mesec dana će Telenor omogućiti proveru u realnom vremenu za svoje voice postpaid pakete, pa predpostavljam da će i ovo biti obuhvaćeno.
Kod MTS nisam probao onu kod ili SMS proveru.
Cena: MTS-ov surf Light košta gotovo isto kao i Telenor Standard, naravno, po jedinici protoka. Veći paketi me nisu interesovali, pa nisam ni poredio. Prekoračenje je na obe mreže preskupo.
Modemi: možeš da ih uzmeš i u MTS (USB E170 i neki PCMCIA) i u Telenoru (USB E220 (stariji, ružniji model) i u svim ostalim varijantama PC Express, PCMCIA, Ruter). MTS modemi nisu kodirani, Telenor su kodirani na mrežu.
Kod MTS-a je ugovorna obaveza za kupovinu modema po povlašćenoj ceni 12 meseci (6500+PDV uz 1GB paket, regularna cena je 12.xxx+PDV), a kod Telenora je cena modema bez ugovora 16069 (bezobrazno je što je kodiran), a sa ugovorom zavisi da li je ugovor na godinu ili dve.
Naravno, kartice je moguće koristiti i u telefonu, ali preporučljivo nekom koji podržava HSDPA.
Dodatne usluge: kod MTS-a je automatski omogućen voice kanal i tarifiranje ide po Profesionalnoj tarifi, a kod Telenora je po defaultu omogućen samo SMS, a na zahtev se otvara i voice kanal u tarifi Jedna cena (moguće je korišćenje tarifnih dodataka, prvenstveno mislim na SMS).
Telenor omogućava da prebaciš svoj postojeći broj na Internet paket i uzmeš tarifu Jedna cena. Kod MTS-a nisu raspoloženi za takvu akrobaciju, ali verujem da bi uradili uz lepu molbu
Isplativost: Potpuno individualno. Meni je mesečno potrebno oko 3GB (UL+DL), a 5-6 mi je dovoljno za bukvalno svaki DL (ta dodatna 3 GB mogu da skinem sa lokalne WiFi mreže, ako sačekam nekoliko dana). To sam spreman da platim do 2000 dinara. Za sada takvog paketa nema, ali 3G mi i onako nije primerna konekcija, pa i ovo sada kucam od kuće preko WiFi.
Generalno, mislim da bih mogao sve da završavam i sa ovih 1.5GB, ali to je već ramišljanje da li sam prekoračio kvotu ili ne, a to ne želim.
Ne osećam se prijatno što imam određeni protok u pretplati, jer je preko toga preskupo. U firmi koristim 6/6mbps i plaćam 0.75dinara/MB, koliko god da potrošim, tako da ne razmišljam da li sam u kvoti ili ne. Opušteno. Kod 3G, bez obzira što znam da neću ispasti iz kvote, bar jednom dnevno pogledam counter. Znači da razmišljam o tome. Smor.
Funkcionalnost? Mail, VoIP, light surf, BEZ video streaminga, dakle klasična office upotreba, ovi paketi od 1 tj. 1.5GB su sasvim korektni. Kod mene u firmi direktorka ima privatni MTS i na poslednjem računu vidim 270MB protoka. Žena nema drugi NET kod kuće, a često nije u kancelariji.
Ukoliko ste navikli da skidate muziku i filmove, da provodite sate na YouTube, ovaj način pristupa internetu definitivno nije za vas.
Za: "svoju internet konekciju sa sobom nosim und koristim", pokrivenost signalom, brzina DL-a, nema kablova (osim kod E220 ili ako uzmeš produžni
)
Protiv: mereni protok, cena van kvote, ponegde brzina UL, nemogućnost da uzmeš neki Internet/3G paket kao top-up (tarifni dodataka?) na svoj voice paket i koristiš istu karticu za sve. Dobro, na EDGE je ovo bezveze, jer ne može i voice i NET zajedno (poziv stavlja internet konekciju on hold), ali na 3G može da radi simultano.
Generalno, ja sam zadovoljan Telenorom. Najzahtevnije stvari koje koristim su SkyPe i VoIPbuster i oni rade OK. SkyPe u proseku troši malo preko 2kb/s (UL+DL), ali stabilnu vezu.
Koju mrežu preporučujem? Nemam pojma. Ako ti je dosta 1GB, MTS, ako hoćeš veći protok, Telenor. To što MTS ima povremen dropove, nije toliko strašno (Gtalk chat pukne i odmah se rekonektuje), ali predpostavljam da bi za VoIP bilo ubistvu. Videću da probam ako budem dokon.
Za Modem, u USB varijanti, bolje uzeti MTS, em je noviji modem (E170), manji, lepši, više standarda, nije kodiran. Bez ugovorne obaveze je jeftiniji.
Nadam se da gotovo 30 minuta ulupanih u ovaj post nisu bili uzaludni i da će bar nekome pomoći.
I naravno, nadam se da što nas (korisnika ovih paketa) bude više, biće i bolja ponuda, veći protok za ove pare
Ako bilo koga interesuje još nešto u vezi sa ovim paketima, tu sam