Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 15.11.2010. 16:07:34 

Pridružio se: 15.11.2010. 15:56:24
Godina: Padobranac
Smer: ME
Pozdrav svima!

Trenutno sam IV godina (gimnazije) i ono gde sebe najbolje vidim bila bi oblast menadžmenta. FON mi deluje kao dobar izbor, no ipak dobijam obeshrabrivanja sa svih strana. Te me zanima:

1) Koliko je zaista tačno da su studije nekvalitetne? Dosta ljudi sa kojima sam pričao su u fazonu "beži od toga, nema ti tu hleba a i baš je lako". Kakav je odnos sa istoimenim smerom na ekonomiji, znam da je FON bolji u smislu organizacije i lakši u smislu priznavanja kolokvijuma, ali da li je kvalitetniji?

2) Perspektiva. Ne mogu da se otmem utisku da smo puni menadžera (jeste, tu je sad pitanje kakvih) i da mi ne deluje kao oblast koja je dobra po pitanju zaposlenja (ispravite me, molim vas!).

Inače, ukoliko bih upisao ovaj smer (trenutni konkurent mu je ISiT smer, što mi dodje drugo po stepenu interesovanja) planiram da zaista zagrejem stolicu, zajedno sa aktivnošću u studentskim organizacijama te stalnim praćenjem trendova. Rad me ne plaši, čak i sad mu dosta pažnje posvećujem.

Unapred hvala svima na odgovorima!

P.S. Nadam se da je pravi podforum.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 15.11.2010. 16:21:21 
Dizajn Tim
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14.08.2006. 01:43:00
Godina: Dipl.
Smer: IS
Sto se tice menadzera neko sa tih smerova ce ti bolje objasniti, ali meni nije jasno kako mozes da kazes da volis menadzment i da ti je ISIT druga opcija na listi zelja?? Najgore sto neko moze da uradi je da sa takvim ambicijama upise ISiT, ustvari.. moze, gori su oni koji zato sto im ide matematika upisuju IT pa onda kukaju na trecoj ili cetvrtoj kad ozbiljnije pocne da se radi programiranje.

Uglavnom upisuj ono sto te zanima, a ne nesto drugo ili trece. Za posao je dosta nezahvalno prognozirati ali je sigurno da ako si vredan i radan da ce za tebe biti posla za koju god oblast da se odlucis. Generalno na bilo kom fakultetu te nece nauciti sve sto treba da znas za neki posao, pogotovo ne na FONu ali ces svakako dobiti cvrste osnove da sam mozes da napredujes i usavrsavas se u oblastima koje tebi odgovaraju. Tu se opet vracamo na ono "vredan", jer znam dosta ljudi koji su za vreme studiranja dovoljno napredovali da su posao nasli vec u III godini, ali to vec sve zavisi od tebe.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 16.11.2010. 15:59:34 

themacor je napisao:
Sto se tice menadzera neko sa tih smerova ce ti bolje objasniti, ali meni nije jasno kako mozes da kazes da volis menadzment i da ti je ISIT druga opcija na listi zelja?? Najgore sto neko moze da uradi je da sa takvim ambicijama upise ISiT, ustvari.. moze, gori su oni koji zato sto im ide matematika upisuju IT pa onda kukaju na trecoj ili cetvrtoj kad ozbiljnije pocne da se radi programiranje.

Uglavnom upisuj ono sto te zanima, a ne nesto drugo ili trece. Za posao je dosta nezahvalno prognozirati ali je sigurno da ako si vredan i radan da ce za tebe biti posla za koju god oblast da se odlucis. Generalno na bilo kom fakultetu te nece nauciti sve sto treba da znas za neki posao, pogotovo ne na FONu ali ces svakako dobiti cvrste osnove da sam mozes da napredujes i usavrsavas se u oblastima koje tebi odgovaraju. Tu se opet vracamo na ono "vredan", jer znam dosta ljudi koji su za vreme studiranja dovoljno napredovali da su posao nasli vec u III godini, ali to vec sve zavisi od tebe.

Imam vrlo širok dijapazon interesovanja (pa do pre mesec dana su mi u obzir dolazili FON, ETF, pravo, ekonomija, medicina) gde mi recimo oblasm menadžmenta odskače. Šta misliš kad kažeš "na bilo kom fakultetu te nece nauciti sve sto treba da znas za neki posao,pogotovo ne na FONu", u kom smislu ova negativnost? Hvala.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 16.11.2010. 16:29:45 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.07.2006. 16:33:51
Nije negativnost, nego je realnost. :D Na fonu se uci sve i svasta i samim tim te predmeti ne usmeravaju ka ni jednoj struci odredjeno, vec od gomile stvari dobijes neke osnove, pa ako tebe zanima, sam naucis. To ce ti uglavnom i svi reci, da ces se posle FONa baviti onime sto si naucio van fakulteta.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 16.11.2010. 16:54:13 

Pridružio se: 07.11.2010. 11:05:46
Ali se, koliko sam ja shvatio, neces napatiti kao na vecini drugih fakulteta, ako si lenj kao ja :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 16.11.2010. 17:22:20 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.08.2009. 12:07:39
Smer: OM
Moja preporuka je ne upisati ovaj fakultet. Jedino ako neces da bacas kintu na privatne fakultete, a "svidja" ti se menadzment ili informacioni sistemi, jer ti diploma FON-a nije nista vrednija od bilo kog privatnog faxa ili mozda vise poslovne. Ako si vredna i iole pametna osoba upisi brate nekii fakultet bre, kao sto je recimo ETF ili Ekonomski gde ce neka institucija i znanje stajati iza tebe, a ne ovu smejuriju. Ovo kazem jer vidim kako generacije hrle ka FONu, a od toga leba nema. Jedino ovi sa ISiT ubodu neki cool posao, ali mi izvori govore i da je to stvar srece. Ja sam se zahebo, vi nemojte...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 16.11.2010. 17:55:27 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.07.2006. 16:33:51
Citiraj:
Jedino ovi sa ISiT ubodu neki cool posao, ali mi izvori govore i da je to stvar srece.

E sad si lupio. Ne zaposljavaju nikoga na srecu, nego na znanje. Ili vezu, al to je druga prica.

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 16.11.2010. 18:09:29 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.08.2009. 12:07:39
Smer: OM
^ Plitko. Sreca je splet mnogih varijabli od kojih ti na vecinu ne utices, a znanje je onaj mali segment tvojih mogucnosti u datoj situaciji. Mi gledamo istu sliku, ali si ti isuvise blizu. Samo par koraka unazad... ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 16.11.2010. 18:30:26 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.06.2007. 12:05:47
Patrik je napisao:
Moja preporuka je ne upisati ovaj fakultet. Jedino ako neces da bacas kintu na privatne fakultete, a "svidja" ti se menadzment ili informacioni sistemi, jer ti diploma FON-a nije nista vrednija od bilo kog privatnog faxa ili mozda vise poslovne. Ako si vredna i iole pametna osoba upisi brate nekii fakultet bre, kao sto je recimo ETF ili Ekonomski gde ce neka institucija i znanje stajati iza tebe, a ne ovu smejuriju. Ovo kazem jer vidim kako generacije hrle ka FONu, a od toga leba nema. Jedino ovi sa ISiT ubodu neki cool posao, ali mi izvori govore i da je to stvar srece. Ja sam se zahebo, vi nemojte...

Kakav ti dečko imaš kompleks. ZAŠTO ti onda studiraš ovaj fakultet? Ispiši se lepo i upiši nešto drugo.
To ti je kao da pljuješ po sebi, tačnije, ti to i radiš. Samim tim i nisi neki relevantan faktor za bilo kakvu preporuku.
Upisao dečko fakultet, a pljuje po njemu. :zbun:
Fakultet nije OBAVEZA.

Elem, justyce, što se tiče drugih smerova, tu ti ne mogu pomoći, jer zaista ne mogu da budem kompetentan za iste. Naime, ISIT i ME su dve različite stvari i nikako ih ne trebaš mešati. Već su ti neki ljudi sa ISIT-a rekli šta i kako što se tog smera tiče.
Na menadžmentu, stvar je sledeća. Gomila stvari koje trebaš naučiti, uopštenih stvari. Kad budeš pri kraju, znaćeš dosta toga ali sve bledunjavo. Što se tiče menadžmenta, naš fakultet je najpriznatiji u toj oblasti. Nemoj da ti pune glavu kompleskaši razni. Veruj mi, iz prve ruke ti to govorim. Imao sam mnoge prakse u raznim preduzećima, svuda je ista priča.
Vrlo je bitno da ti ŽELIŠ da se obrazuješ za ovaj profil, da si kadar za to. Da se sam snalaziš za prakse, da ako već znaš šta želiš, da se sam usmeriš ka tom pravcu. Upravljanje ti je širok program.
Mnogo toga sam na FON-u naučio, odličan je fakultet. Ništa teško nije, traži se konstantan rad i to je to. Upiši ono što želiš a ne nešto diplome radi.
Neka ti je sa srećom. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 16.11.2010. 20:23:38 

Da, želim da se obrazujem za to, kažem ne plaši me rad, niti usavršavanje. Verujem da u ovoj oblasti ne postoji fakultet kod nas koji bi te izbacio sa praktičnim znanjem, već da je najbitniji tvoj odnos prema radu, tj. kako ćeš se ti sam posvetiti poslu.

Zato mi i FON ME ina prednost nad EK ME, gde je koliko vidim nesumnjivo teže i haotičnije, dok bih na FON-u opet stekao to uopšteno znanje+imao više vremena za posvećivanje samostalnom radu na poljima te profesije kojima se fakultet ne bavi.

Ono što mi deluje odlično su i te studentske organizacije (AIESEC npr) koje mi deluju super za sticanje iskustva. Kažem, ako bih upisao ME išao bih na to da budem najbolji, deluje mi recimo fino i ovaj program Coca Cole gde uzimaju najbolje menadžere u III godini te im obezbedjuju napredovanje a posle možda i posao.

I da, lazarevic, da li bi mi mogao reći nešto više o samoj ponudi posla (znam da je nezahvalno pitanje), sam kažeš da si imao dosta prakse, na šta se svodi srž posla, šta bi okarakterisao kao najteže? Hvala!

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 16.11.2010. 22:12:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.06.2009. 21:25:10
Godina: IV
Smer: UK
svako je posebna prica, al meni licno fon 100x vise lezi od ekonomije, upravo zbog bolje organizacije i daleko normalnijeg sistema polaganja ispita. na stranu sto je laksi :D al kolko vidim tebi to nije presudno

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 16.11.2010. 22:19:52 
Dizajn Tim
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14.08.2006. 01:43:00
Ovde, na FONu, ces sigurno nauciti da pises slova i znaces da sastavljas reci ako se budes interesovao. Za pisanje ozbiljnih tekstova ces morati sam da se trudis i da napredujes, jer kvalitetni pisci ce se zaposliti, dok ce oni koji su zarobljeni na pravopisu uvek pljuvati i zaliti se. Nadam se da si shvatio metaforu. ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 16.11.2010. 22:54:08 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10.07.2008. 23:50:04
Smer: UK
^brate,da nam ti nisi juce sastavljao verovatnocu? :lol:
salu na stranu,jedan savet da ti dam-nemoj previse da se zaleces;vidim da pominjes i ajsek (ne pljujem,i sam sam upao ove godine) i kokisku,itd-upadas u sasvim novi sistem i ucenja,i zivota.prvo ti odluci koji ces faks,pa vidi da li ti na njemu ide,pa tek kasnije razmisljaj o praksama i sl.
Stvarno nije nesto da ja tebe smaram,da te mracim (ok,mozda i smaram :P ),ali je poenta u tome da ti se za godinu dana svet okrene naglavacke;evo npr ja totalno drugacije razmisljam sad u odnosu kako sam razmisljao pre godinu dana.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ]