Započni novu temu Odgovori na temu  [ 212 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23.09.2009. 21:01:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.10.2007. 19:47:00
Godina: Apsolvent
Smer: UK
Poštovane kolege i koleginice,

želim da napomenem da sve dalje rečeno gledam iz realnog ugla i da nisam naklonjen ni jednoj strani čak iako će možda tako izgledati za neke. Ja ne znam za vas, ali ovo je već druga godina da gubim živce, a svako ko me iole poznaje kazaće da nije tipično za mene da ćutim u ovakvim situacijama. Mnogo je pitanja, možda postoje ljudi koji bi mogli da odgovore ali ni sami ne znaju to... Ovim tekstom želim samo da obavestim studente FONa šta mislim sledeće uraditi (ili šta je već potrebno) i ako žele da mi pomognu biće dobrodošla bilo kakva pomoć. Ovo se odnosi na sve studente, a najviše na studente prve i druge godine kao i na apsolvente, jer mislim da imamo najviše problema.

Problem je sledeći :
Studentu prodekanu, Velimiru Tasiću, napisaću pismo sa sličnim sadržajem. Želeo bih sastanak, koji bi on u što skorije vreme trebalo da organizuje, na kome bi nam odgovorio na neka veoma važna pitanja. Napominjem, nemam ništa ni protiv koga i ne osećajte se prozvanim ni u kakvom slučaju. Problemi nisu poređani po važnosti.

- Zašto nismo dobili dodatni rok kao većina fakulteta zbog Univerzijade?

- Šta se dešava sa tri dodatna boda koje smo dobili na Univerzijadi? (ne uzimajući u obzir vest sa PUŠKICA koji su poznati po "istinitim" informacijama)

OVIM PUTEM MOLIM DA SE UZDRŽITE SVIH KOMENTARA VEZANIH ZA UNIVERZIJADU

- VEOMA VAŽNO(možda malo odskače od celog koncepta) : Apelujem da se otvore vrata na FONu sa strane kako bi osobe sa hendikepom mogle nesmetano da uđu na fakultet a ne da muče svoje roditelje da ih spuštaju/podižu niz/uz one silne stepenice. Sramota.

- Svi znamo da novoizabrani studentski parlament dobija "punomoć" tek u oktobru, ali gde je parlament kome JOŠ nije istekao "mandat"? Šta su oni do sada uradili?

- Kako su, određeni nadležni za to, mislili da se biraju izborni predmeti, slušaju predavanja i vežbe i da se studenti spremaju za oktobar 2 u periodu od 1. do 2. oktobra? Da li je moguće sve to postići? (misli se na studente)

- Šta se dešava sa oktobrom 2? Zašto profesori uvek pričaju "ako bude"? Zašto je toliko tajnovit taj oktobar 2 ako uzmemo u obzir da na nekim fakultetima postoji i oktobar 3 (novembar 1) ?

- Kada ćemo napokon znati koliko ispita možemo prijaviti u oktobru 2? Neki će reći :"Pa jedan", ali šta ako fakultet odluči da oktobar 2 bude regularan zbog Univerzijade? Kada ćemo znati to?

- Što se tiče upisa u narednu godinu, mene zanima, a i većinu studenata, zašto se i dalje ne radi na problemu "izjednačavanja studenata" ? Zašto neko sa 48 poena (na budžetu) ima prednost u odnosu na nekog sa 54 poena (samofinansirajući)? Molim vas, nemojte se ljutiti, ali je ovo realan problem i diskriminacija samofinansirajućih studenata. Budžetlije su nagrađene sa neplaćanjem školarine i ispitnih obaveza. Ovo je veliki problem pogotovu na prvoj godini, jer je njih milion a mesta za budžet je veoma malo.

- Hoće li nam napokon objasniti taj problem oko prenosa bodova (ispita) kao i njihovo koštanje? Koliko košta bod? Ako prenesem neki ispit i ako ga ne platim, da li to znači da ne mogu da ga slušam uopšte i da izlazim na kolokvijume i ispite ili mogu?

- Kada će se upisivati studenti koji su očistili godinu i kada će biti dostupne informacije o broju tih studenata?

- Vodi se velika polemika o ovome, koliko se plaća školarina? Da li svi prate novi cenovnik ili zavisi od toga kada si upisao fakultet?

- Šta se može uraditi da se smanji cena prijavljivanja ispita? Ne možete reći da je cena propisana na nivou Univerziteta jer svi studenti znaju da cene variraju od fakulteta do fakulteta. 500 dinara po ispitu je MNOGO!!!

- Zašto svaki put moramo da radimo ovako nešto da bi nam se neko obratio???

Ako imate još neka pitanja i sugestije molim vas da napišete u ovoj temi jer je veoma bitno. Ovim nisam obuhvaćen ja, kao pojedinac, ovo je nešto što će uticati na sve vas. Tiče se svih vas.

Kao što sam rekao, ovo će biti poslato (u izmenjenom obliku) studentu prodekanu Velimiru Tasiću sa nadom da će uraditi nešto povodom održavanja sastanka kao i delimično uticanje na ove probleme. Ukoliko ne bude bilo sastanka, odnosno ako se student prodekan ne oglasi, moja podrška i ja imamo na umu šta dalje. Ovako više ne može. Svi smo mi isti.
Takođe se uzdamo u studentski parlamnet (novi, od starog nikada nije bilo i nikada neće biti 'leba) da će pomoći u rešavanju naših problema.

Ponavljam, ako imate bilo kakvo pitanje koje bismo mogli da pošaljemo studentu prodekanu ili BILO ŠTA DRUGO molim vas da napišete.

Hvala. :)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 23.09.2009. 21:15:44 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.09.2006. 00:07:40
Godina: Dipl.
Smer: IS
Milosh A3 je napisao:
- VEOMA VAŽNO(možda malo odskače od celog koncepta) : Apelujem da se otvore vrata na FONu sa strane kako bi osobe sa hendikepom mogle nesmetano da uđu na fakultet a ne da muče svoje roditelje da ih spuštaju/podižu niz/uz one silne stepenice. Sramota.

Nazalost,prilaz za studente sa hendikepom koji je postojao nije bio funkcionalan previse(nagib je prevelik, cini mi se da bi trebalo za svakih 1m visine 3 metra staza,ili slican odnos), tako da nije previse koriscen. Sa obzirom na arhitekturu FONa, nisam siguran da se bolji moze napraviti. Ako mislis na ulaz blizu amfiteatra 1, ona jesu uglavnom zatvorena, ali ih otvaraju ako zatrazis(obratis se nekom na recepciji).Bilo bi dobro da budu stalno otvorena.No, postoji problem i unutrasnjih stepenica, ali to nije za ovu pricu.
U svakom slucaju lepo od tebe sto si obratio paznju.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2009. 21:19:38 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31.07.2008. 19:39:13
Godina: IV
Smer: ME
pruzam podrsku..
ako treba da se ostavi br indexa i ime i prezime ti reci

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2009. 21:23:08 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.07.2007. 00:59:25
kao prvo hebo te naslov :D
oduzeo sam se mislio sam da si nasao neko novo s**nje u zakonu po kojem mogu jos vise da nas unakaze xD

kao dva tu sam za bilo kakav oblik podrske. Samo javi.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2009. 21:25:14 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2007. 20:35:35
imam ja nesto sto nisi stavio!
elem, moj glavni problem je sto ne znam da li mi se vise isplati da obnovim god ili da upisem sledecu sa 6 prenetih ispita (2 iz prve, 4 iz druge) JER SE NE ZNA KAKVI CE USLOVI ZA UPIS U SL GOD NA TERET BUDZETA BITI!!!
evo npr. ja mogu sa 37 da upisem 3. sa gomilom prenetih ispita i da se nadam da ce uslovi biti kao ove god, tj da uslov bude cista prva, uslovni predmeti i 54, tj. da sa 60 skupljenih bodova u toku godine, nebitno iz koje godine su ispiti (dobro, kapiram da ce mi trebati i 37 iz trece), mogu 4. da upisem na budzet gotovo sigurno! medjutim, KAKO JA DA ZNAM DA oni sl god nece traziti cistu prvu i drugu, plus 54 iz trece za prelazak na budzet???
u tom slucaju je neravno totalno glupo da upisem 3.!!! vec obnovim, ocistim sve, pa sl god upisem trecu i ocistim i predjem.
znaci, trebao bi da znam pre upisa sta mi je ciniti!!! A NE DA KAZU JEDNO PA DA SKOPE USLOVE UPISA U 4. TOTALNO DRUGACIJE OD ONOGA STO SU REKLI!!! (sto ne bi bilo prvi put da urade!!!)
milose, uz tebe sam, ako treba podrska zovi!

ukratko, dodaj u pismu da nam se kaze sto pre, tj. odmah, kakvi ce uslovi biti za upis u sl god, jer gomila studenata mora da zna sta im je ciniti.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2009. 21:37:33 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.02.2007. 21:46:48
http://www.blic.rs/drustvo.php?id=112161

Verujem da ce vas ovo zanimati

"Najveca tragedija ljubavi je svakako u tome sto ona nikad nije uzajamna. Kad volimo - nismo voljeni, a kad smo voljeni - ne volimo. nikad se ne desava da su osecaji i ceznja podjednako snazni." - MORAVIA

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2009. 21:42:28 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2006. 15:06:53
I plavusha je tu. :)

Slazem se sa Nancy, trebalo bi znati da li da obnavljamo godinu ili da puknemo 121.000+, a da nemamo sanse da damo dovoljno ispita za budzet u 4. :/

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2009. 21:42:38 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.04.2008. 14:33:15
Videcemo nasta ce sve ovo da izadje na kraju! Voleo bih da prestanu malo da nas vuku za nos!!!

Mnogo sto sta tu ne valja... imate i moju podrsku...

Ako sam ja dobro razumeo ovo iz Blica, onda smo mi samofinansirajuci studenti, BLAGO RECENO, NA*EBALI!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2009. 22:02:19 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.10.2007. 21:53:27
Tkdj. od izuzetnog znacaja je da se studentima koji su obnovili godinu omoguci upis u narednu(naravno na samofinansiranje, jer ocigledno drugacije nije moguce), ukoliko ISPUNE USLOVE UPISA U NAREDNU GODINU NA SAMOFINANSIRANJE, bez obzira na ostvarene poene samo u tekucoj skolskoj godini(jer se ovim studentima tekuca godina racuna kao dve, bar je tako na svim ostalim fakultetima, zasto bi samo kod nas bilo drugacije i pritom na stetu studenata)! :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 23.09.2009. 22:20:46 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.10.2007. 19:47:00
Pismo (mejl) bi trebalo da bude poslato sutra uveče (posle ispita računovodstvo). Drago mi je da postoje ljudi na koje mogu da računam.
:)

@ Kelegorm : To pitanje je pojednako važno i ako bude bilo sastanka, sigurno će biti pomenuto.

Ovo su globalna pitanja koja interesuju skoro sve nas, ali je samo malo akcenat bačen na upis. Nažalost, ako ne bude bilo onako kako bi trebalo, sve ukazuje onda na protest.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2009. 22:27:01 
Korisnikov avatar

i ne zaboravi da dodas ovo moje ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2009. 22:33:09 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.07.2008. 01:29:51
Jeste da ne postujem Press, ali i oni javljaju isto sto i Blic

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2009. 22:36:10 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.05.2008. 20:06:34
Godina: III
Slazem se sa svim gore navedenim, kao i sa Macom, jer studenti koji su obnovili godinu nemaju pojma na cemu su. :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2009. 22:38:12 
Korisnikov avatar

^^pa kod nas i jeste minimum 37 za upis u sl god, tako da nas to ni ne dotice...

edit: jedino ovo sto se tice 60 bodova i prve godine ce biti gusto kod nas, mada su prosle svi sa 60 presli na budzet, a sto se starijih god i 60 bodova tice necu ni da komentarisem, naravno da ce preci na budzet onaj ko skupi 60.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2009. 23:05:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.10.2006. 22:56:20
ajd samo mi ovo razjasnite, pošto mi je u poslednja 2 dana 10 ljudi reklo drugačije (i da, znam šta piše u odluci):
za upis treće godine na samofinansiranje treba da skupim 37 bodova. e zanima me da li u tih 37 ulaze i ispiti iz prve godine koje sam položila u toku ove godine ili samo ispiti iz druge?

inače, podržavam akciju.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2009. 23:12:06 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.10.2007. 21:53:27
Anatis je napisao:
ajd samo mi ovo razjasnite, pošto mi je u poslednja 2 dana 10 ljudi reklo drugačije (i da, znam šta piše u odluci):
za upis treće godine na samofinansiranje treba da skupim 37 bodova. e zanima me da li u tih 37 ulaze i ispiti iz prve godine koje sam položila u toku ove godine ili samo ispiti iz druge?

inače, podržavam akciju.

I iz prve i iz druge, s' tim sto moras imati minimum po 37 iz svake (i prve i druge).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2009. 23:15:23 
Korisnikov avatar

da, moras da imas 37 (ili bar 36 zapravo, ako i ove god dozvole sto i prosle) iz svake da bi upisala sledecu. ali bolje ti pitaj u slud sluzbi ili martica valjda, oni bi trebalo da ti daju tacan odgovor sto se toga tice.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2009. 23:26:05 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.09.2007. 13:37:37
I ja se slazem, mnogo su bezobzirni!! Ako treba nesto, zovite...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2009. 23:39:25 

Pridružio se: 22.06.2007. 23:11:23
Милоше, изнео си оно што мучи добар део студената. Наравно да имаш и моју подршку.

Сад ми нешто паде на памет. Да сам прошле године знао услове за упис у следећу (у мом случају трећу), сигурно не бих само математику 2 пренео већ и оба енглеска чисто да имам са нечим да повећам себи шансе. Тако би сад имао још додатних 7 бодова, што би ми уз неке сад положене испите скоро гарантовало буџет. Зато је стварно под обавезно да се знају до најситнијих детаља услови уписа за годину након следеће. И да, сви студенти просто морају да се изједначе.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2009. 23:54:56 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.09.2004. 21:53:55
Ja mogu samo da dodam pitanje oko kompenzacije za studente ranijih generacija koje nisu po Bolonji (sa indeksima 05, 04, 03 ...). Praksa proshle godine (kao i ranijie) je bila takva da se studentima omoguci da kompenzacijom upishu narednu godinu uz, naravno, neku novchanu naknadu (proshle godine je bila 15.000 din. ako se ne varam). Verujem da dosta studenata starijih generacija muchi ovo pitanje, pa bi bilo lepo da se i ono ubaci medju ostala... Podrshka je tu! Pozdrav!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.09.2009. 23:57:26 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.04.2008. 14:33:15
Pazite ovo sto pisu po novinama, to je protest da bi smanjio broj ESPB (najvecim delom) koju su potrebni da bi se upisala godina!! Znaci ne 48, nego 43. Pritom se to ne odnosi na sf studente jer se oni medjusobom posebno rangiraju, tako da to ide na ruku studentima koji su trenutno na budzetu! Naravno da ja nisam za ovo, a verujem nijedan sutdent koji je na sf! Ako budu spustili na 43 (zasta mislim da nema sanse), to odmah treba protest da bi se onda ukinula ona kvota od 20% , da svi koji daju preko 43 na budzet i molim lepo! Kao prosle godine. Kad vec nismo jednaki...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.09.2009. 00:03:41 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.07.2007. 18:59:57
I ja se slazem sa svim gore napisanim. Iako mi je situacija cista, i ti problemi me trenutno ne doticu previse, svejedno mi je odvratno sto se toliko stvari tu ne zna. I takodje se slazem da svi treba da se rangiraju/izjednace, a ne da mi sa budzeta imamo neku prednost. Svake godine treba ponovo zasluziti budzet po mom misljenju...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.09.2009. 00:11:37 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.11.2007. 00:21:26
Godina: I
Kao sto su vec spomenuli MacaMecaGermany i Oliver, potrebno je konacno razjasnjenje uslova upisa za one koji su obnovili godinu.

Naime, sada je uslov osvojenih 37 ESPB iz tekuce godine ukoliko je moguce ili u protivnom dopuna do 60 ESPB. Do sada je uvek bilo 37 ESPB ukupno iz prethodne i obnovljene godine. Ne znam cemu menjanje toga kada ionako student ne moze preci na budzet. Plus da ne govorim kako toga nema ni na jednom drugom fakultetu..

A sad posto vec vidim da smo krenuli sa radikalnim promena, ima tu jos nerazjasnjenih i vrlo bitnih pitanja.. Neka su manje vazna u trenutnoj situaciji naravno ali eto, cisto da ih napomenem.

Kad smo vec kod cenovnika tu ima vise stavki od kojih si neke vec istakao.. Kako drzava ima sve manje uticaja na fakultete tako halapljivost i bahatost istih sve vise raste..

Gde odlaze pare za skolarinu? Sta se zapravo to placa? Kojom racunicom rastu skolarine?

Cemu naplacivanje prijave ispita? Ili ako vec :pitamse: mora :pitamse: , zasto 500 dinara? Sta to toliko vredi? Na nekim fakultetima se ovo ne praktikuje ili se placa neka minimalna suma novca..

Placanje prenosa ispita? Cemu placanje? Zbog ukidanja parcijalnog polaganja mozda?

I najzanimljivije pitanje koje me je mucilo od kako sam upisao dragi nam fakultet.. ispitne sveske 800 dinara? Nisam znao da trosim ~80 svezaka godisnje..

Naravno, imas moju podrsku.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.09.2009. 00:17:48 
Korisnikov avatar

jao da, za te ispitne sveske je i meni najjace XD

cist primer pohlepnosti.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.09.2009. 00:28:47 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.09.2005. 01:43:21
Mene su zeznuli tako što se septembar završio prerano, a oktobar je počeo ranije i ja nisam stigao da spremim j*** poslednji ispit koji mi je ostao (misleći da imam ja vremena između sept i okt), a za koji nisam imao vremena pre da polažem jer su rokovi trajali po 15-20 dana i što su ne tako retko neki drugi ispiti bili isti dan i isto vreme kad i taj. Neka se gone u tri lepe da ne kažem čega...

EDIT: istina je da ja neću nikako učestvovati u protestima ili čemu god jer ću nadam se u okt2 dati sve i goniti se odavde, ali ako bude neke peticije, tuJ sam. :)

Neko je zaista tu za tebe kad si dole, to je puno, puno, puno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 212 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sledeća