Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 21.06.2007. 10:23:32 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.08.2006. 17:37:43
Godina: IV
Smer: IS
kliford je napisao:
A da procitas ponovo ono sto sam ja napisao, a????
Ne vidim sto se ova tvoja recenica kosi sa onim sto sam ja izneo.
Da, zavrsis posle tri godine. Jeste. Budes bachelor i to je to. Akademski bachelor. Sta je tu problem????

A ko ili šta određuje da li je neki program uvertira za akademski ili strukovni bachelor?
kliford je napisao:
Mda. Mozda bi i mogao. Samo, gledam predmete koje imaju, cini mi se da, iako je to na matematickom faksu, da je taj smer strukovni. Nemoj to da te cudi, znam da je i FON pripremao neke strukovne master studije, tako da je i to izvodljivo. U sustini, kao da si na strukovnoj skoli, samo sto si u prostorijama i sa profesorima akademske skole
Pazi, nije bitno da li ti je bahcelor trajao tri ili cetiri godine, nego da li je strukovni ili akademski.

Voleo bih da znam šta je učinilo taj smer strukovnim ako ne to što traje 3 godine. Kako si došao do tog zaključka? Jel postoji neki smer na nekom fakultetu koji je akademski a traje 3 godine?
kliford je napisao:
Lupas, procitaj zakon. Postoji strukovni bachelor i postoji akademski bachelor.

Misliš član 25. koji kaže:
Закон о високом образовању je napisao:
На академским студијама изводи се академски студијски програм, који оспособљава за развој и примену научних, стручних достигнућа.

На струковним студијама изводи се струковни студијски програм који оспособљава студенте за примену знања и вештина потребних за укључивање у радни процес.

Студије првог степена су:

1) основне академске студије;
2) основне струковне студије.

Студије другог степена су:

1) дипломске академске студије-master;

2) специјалистичке струковне студије;

3) специјалистичке академске студије.

Студије трећег степена су докторске академске студије.

Обим студија
члан 26

...
Основне академске студије имају од 180 до 240 ЕСПБ бодова.

Основне струковне студије имају 180 ЕСПБ бодова.

Специјалистичке струковне студије имају најмање 60 ЕСПБ бодова.

Специјалистичке академске студије имају најмање 60 ЕСПБ бодова када су претходно завршене дипломске академске студије.

Дипломске академске студије:

1) Најмање 60 ЕСПБ бодова када је претходно остварен обим основних академских студија од 240 ЕСПБ бодова;

2) Најмање 120 ЕСПБ бодова када је претходно остварен обим основних академских студија од 180 ЕСПБ бодова.
...

Одређени академски студијски програми могу се организовати интегрисано у оквиру дипломских академских студија.
...

Ako opet pogledaš program za smer Informatika na Matematičkom fakultetu, kao i rečenicu na kraju citata iz zakona, uvidećeš da je taj program definitivno akademski zato što je "integrisan u okviru diplomskih akademskih studija".
kliford je napisao:
Ne kazem da si ti sa akademskim bachelorom odmah do jaja naucnik, ali si okrenutiji teoriji. Mozes ti da se zaposlis negde u ne-naucnom i ne-obrazovnom sektoru i da shljakash, naravno, ali si, za razliku od strukovaca, malo blizi razumevanju same materije. Strukovac ce da nauci Pitagorinu teoremu i da zna da je primeni. Ti ces da je naucis i da skontas nekoliko dokaza te teoreme i teoriju koja se nalazi iza nje. I moci ces da je primenis, naravno.

Ali kako ćeš u ovde da proveriš studijske programe i odrediš koji je strukovni a koji akademski? Da li postoje neke referentne norme u vidu količine znanja iz Pitagorine teoreme koje neko treba da poseduje nakon studija da bi te studije bile akademske? Bez toga ja mislim da su ove odredbe u zakonu samo mrtvo slovo na papiru.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.06.2007. 01:27:03 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Godina: Apsolvent
Okej, ocigledno moram da ti crtam :D

Milosh je napisao:
kliford je napisao:
A da procitas ponovo ono sto sam ja napisao, a????
Ne vidim sto se ova tvoja recenica kosi sa onim sto sam ja izneo.
Da, zavrsis posle tri godine. Jeste. Budes bachelor i to je to. Akademski bachelor. Sta je tu problem????

A ko ili šta određuje da li je neki program uvertira za akademski ili strukovni bachelor?

Odrejduje obrazovna institucija i licenca koju ima ili kako je to vec definisano...
I zakon...
Ne razumem pitanje... Kao sto posle prve godine gimnazije ide druga godina gimnazije, a posle prve muzicke ide druga muzicke... posle akademskog bachelora ide akademski master... isto vazi i za strukovne studije...

Citiraj:
kliford je napisao:
Mda. Mozda bi i mogao. Samo, gledam predmete koje imaju, cini mi se da, iako je to na matematickom faksu, da je taj smer strukovni. Nemoj to da te cudi, znam da je i FON pripremao neke strukovne master studije, tako da je i to izvodljivo. U sustini, kao da si na strukovnoj skoli, samo sto si u prostorijama i sa profesorima akademske skole
Pazi, nije bitno da li ti je bahcelor trajao tri ili cetiri godine, nego da li je strukovni ili akademski.

Voleo bih da znam šta je učinilo taj smer strukovnim ako ne to što traje 3 godine. Kako si došao do tog zaključka? Jel postoji neki smer na nekom fakultetu koji je akademski a traje 3 godine?

:lol:
Pa sam si citirao zakon u kome pise da osnovne (tj bachelor) akademske studije traju 180 ili 240 espb bodova...
Strukovne su ogranicene na 3+2 sistem, dok akademske institucije mogu da biraju da li ce raditi 3+2 ili 4+1. ako je sistem 4+1, onda je 100% akademski, ali ako je 3+2 onda moze biti i akademski i strukovni, sve zavisi...

I, da, nisam rekao da je onaj smer 100% strukovni, nego tako ja cenim po osnovu predmeta koji se slusaju na tom smeru. Posto im je sajt jadan, onda odes na salter ili studenstku sluzbu Matematickog fakulteta i pitas da li je smer informatika u okviru akademskih ili spada u strukovne studije.

I, da, postoje fakulteti koji rade akademske studije po 3+2 sistemu.
Arhitektonski, ima osnovne (bachelor) studije od 3 godine i diplomske (master) studije od 2 godine.
Zatim, Fakultet tehnickih nauka u Novom Sadu vec godinama ima petogodisnje diplomske studije, gde si, do sada, mogao posle trece godine da uzmes nekakvu diplomu vise skole, tj nesto najpribliznije onome sto se od sad zove bachelor. Akademski, naravno.

Mada, cinjenica je da ce kod nas vecina fakulteta ostati na 4+1 sistemu jer su u foteljama sve sami trutovi koji, kad treba nesto da se menja pod obavezno, gledaju da menjaju sto je moguce manje. Mislim, nekim fakultetima odgovara vise 3+2, a nekima 4+1. Videcemo sta ce biti.

Citiraj:
kliford je napisao:
Lupas, procitaj zakon. Postoji strukovni bachelor i postoji akademski bachelor.

Misliš član 25. koji kaže:
Закон о високом образовању je napisao:
...

Одређени академски студијски програми могу се организовати интегрисано у оквиру дипломских академских студија.
...

Ako opet pogledaš program za smer Informatika na Matematičkom fakultetu, kao i rečenicu na kraju citata iz zakona, uvidećeš da je taj program definitivno akademski zato što je "integrisan u okviru diplomskih akademskih studija".

Sta je tebi tu integrisano???
http://www.matf.bg.ac.yu/planovi/planred_novi.html
Pise lepo: informatika (3+2), ne pise informatika (5)
Uostalom, nebitno je u celoj prici da se raspravljamo oko smera informatika na MF-u jer fali info da li je rec o akademskim ili strukovnim studjama.

Citiraj:
Ali kako ćeš u ovde da proveriš studijske programe i odrediš koji je strukovni a koji akademski? Da li postoje neke referentne norme u vidu količine znanja iz Pitagorine teoreme koje neko treba da poseduje nakon studija da bi te studije bile akademske? Bez toga ja mislim da su ove odredbe u zakonu samo mrtvo slovo na papiru.

Ajoj... nije razlika u kolicini znanja, nego u tipu i vrsti znanja koje stices...
I nece niko da provaljuje i da mozga da li je nesto akademski ili strukovno, bice naglaseno, covece... Znace se... Kao sto se znalo do sad da na VETShu postajes 'inzenjer', a ne 'diplomirani inzenjer'. To se definise i zna se koja ustanova cemu sluzi.

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.06.2007. 15:34:59 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.02.2006. 00:47:00
Godina: Dipl.
Uuuuuuf, kako sam iskusno zapodenuo kavgu....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.06.2007. 06:07:35 

Pridružio se: 01.04.2007. 13:53:47
Godina: I
A neki komentar o smeru Elektonsko poslovanje?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.06.2007. 10:15:44 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.11.2005. 12:30:17
Brate kako moze da bude nesto cenjena diploma VETS kad svaki mungos moze da je zavrsi bez vece frke?!Samo pogledajte prijemni.Svako ko ima vise od 2 ganglije u glavi upada na budzet.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.06.2007. 11:08:29 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31.03.2006. 12:06:18
Godina: Padobranac
evo priznajem ja sam mungos jer sam na vetsu (elektronskom poslovanju).
i ochigledno nemam vishe od 2 ganglije jer nisam na budzhetu. mozhda je to zato shto chetiri od sedam smerova (ujedno, ta chetiri su i najtrazhenija/najbolja/najatraktivnija/kako god) nemaju buzhet (tj. prvih (chini mi se, mozhda i manje) pet su na budzhetu). ko ce ga znati :jel:

ne znam ni shto se javljam ovde.

@ raskomf
ako te neshto interesuje.. obrati mi se na pp.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.06.2007. 11:26:34 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Godina: Apsolvent
Nisi ti mungos. Da si na nekom od smerova koji imaju budzet, ti bi bila na budzetu :]

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.06.2007. 10:02:45 
Korisnikov avatar

E ks, prijemni 2004 je bio smehotresan, mislim covece kad sam izaso nisam mogao da verujem kakve su zadatke dali.Jos je bilo i 3 zadatka iz "afiniteta prema struci" tipa:

Mobilni telefon koristi:
a radio talase
b mikro talase
c infra crvene talase

I jos 2 takva.Mislim ono poklanjali su ponene...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.06.2007. 11:21:14 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31.03.2006. 12:06:18
Godina: Padobranac
a shta je tu chudno? lak prijemni da bi se sva mesta popunila i da bi uzeli kesh. ionako vecina ljudi ide na smerove koji se placaju, pa shto bi oni sad njih muchili? daj kesh i upishi se. na singidunumu 2004 nije ni bilo prijemnog, vec informativni razgovor! pa dajesh pare, sunca mu. na drzhavnom lepo ocesh dzhabe da studirash, onda se pomuchi za tu benificiju.
i ti si sad otkrio toplu vodu shto si rekao da je prijemni na vishoj shkoli (kao i sama visha shola) lakshi od fakuleta? 8)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.06.2007. 11:59:25 
Korisnikov avatar

Shone Zlo je napisao:
Brate kako moze da bude nesto cenjena diploma VETS kad svaki mungos moze da je zavrsi bez vece frke?!

Ja nisam rekao da su SVI na VETS mungosi, samo da je dosta laka skola.Znam jednog lika koj sabija mreze i on je zavrsio upravo VETS.

ks ks je napisao:
lak prijemni da bi se sva mesta popunila

Ovde nam se gledista ocigledno razilaze.Vidis, ja ne smatram da visa skola/fax sluzi da bi svake godine izbaci planirani broj diplomaca, vec da izbacuje koliko god, ali da oni stvarno znaju nesto, a ne da su se provukili na 75% ispita.Nista strasno ako se svake godine ne popune sva mesta.Ne treba svako ko ima iq dovoljan da sam vezuje pertle da ide na vise obrazovanje.Ali to je vec siri problem kod nas blabla...offtopic...

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2