Okej, ocigledno moram da ti crtam
Milosh je napisao:
kliford je napisao:
A da procitas ponovo ono sto sam ja napisao, a????
Ne vidim sto se ova tvoja recenica kosi sa onim sto sam ja izneo.
Da, zavrsis posle tri godine. Jeste. Budes bachelor i to je to. Akademski bachelor. Sta je tu problem????
A ko ili šta određuje da li je neki program uvertira za akademski ili strukovni bachelor?
Odrejduje obrazovna institucija i licenca koju ima ili kako je to vec definisano...
I zakon...
Ne razumem pitanje... Kao sto posle prve godine gimnazije ide druga godina gimnazije, a posle prve muzicke ide druga muzicke... posle akademskog bachelora ide akademski master... isto vazi i za strukovne studije...
Citiraj:
kliford je napisao:
Mda. Mozda bi i mogao. Samo, gledam predmete koje imaju, cini mi se da, iako je to na matematickom faksu, da je taj smer strukovni. Nemoj to da te cudi, znam da je i FON pripremao neke strukovne master studije, tako da je i to izvodljivo. U sustini, kao da si na strukovnoj skoli, samo sto si u prostorijama i sa profesorima akademske skole
Pazi, nije bitno da li ti je bahcelor trajao tri ili cetiri godine, nego da li je strukovni ili akademski.
Voleo bih da znam šta je učinilo taj smer strukovnim ako ne to što traje 3 godine. Kako si došao do tog zaključka? Jel postoji neki smer na nekom fakultetu koji je akademski a traje 3 godine?
Pa sam si citirao zakon u kome pise da osnovne (tj bachelor) akademske studije traju 180 ili 240 espb bodova...
Strukovne su ogranicene na 3+2 sistem, dok akademske institucije mogu da biraju da li ce raditi 3+2 ili 4+1. ako je sistem 4+1, onda je 100% akademski, ali ako je 3+2 onda moze biti i akademski i strukovni, sve zavisi...
I, da, nisam rekao da je onaj smer 100% strukovni, nego tako ja cenim po osnovu predmeta koji se slusaju na tom smeru. Posto im je sajt jadan, onda odes na salter ili studenstku sluzbu Matematickog fakulteta i pitas da li je smer informatika u okviru akademskih ili spada u strukovne studije.
I, da, postoje fakulteti koji rade akademske studije po 3+2 sistemu.
Arhitektonski, ima
osnovne (bachelor) studije od 3 godine i
diplomske (master) studije od 2 godine.
Zatim, Fakultet tehnickih nauka u Novom Sadu vec godinama ima petogodisnje diplomske studije, gde si, do sada, mogao posle trece godine da uzmes nekakvu diplomu vise skole, tj nesto najpribliznije onome sto se od sad zove bachelor. Akademski, naravno.
Mada, cinjenica je da ce kod nas vecina fakulteta ostati na 4+1 sistemu jer su u foteljama sve sami trutovi koji, kad treba nesto da se menja pod obavezno, gledaju da menjaju sto je moguce manje. Mislim, nekim fakultetima odgovara vise 3+2, a nekima 4+1. Videcemo sta ce biti.
Citiraj:
kliford je napisao:
Lupas, procitaj zakon. Postoji strukovni bachelor i postoji akademski bachelor.
Misliš član 25. koji kaže:
Закон о високом образовању je napisao:
...
Одређени академски студијски програми могу се организовати интегрисано у оквиру дипломских академских студија.
...
Ako opet pogledaš program za smer Informatika na Matematičkom fakultetu, kao i rečenicu na kraju citata iz zakona, uvidećeš da je taj program definitivno akademski zato što je "integrisan u okviru diplomskih akademskih studija".
Sta je tebi tu integrisano???
http://www.matf.bg.ac.yu/planovi/planred_novi.htmlPise lepo:
informatika (3+2), ne pise
informatika (5)Uostalom, nebitno je u celoj prici da se raspravljamo oko smera informatika na MF-u jer fali info da li je rec o akademskim ili strukovnim studjama.
Citiraj:
Ali kako ćeš u ovde da proveriš studijske programe i odrediš koji je strukovni a koji akademski? Da li postoje neke referentne norme u vidu količine znanja iz Pitagorine teoreme koje neko treba da poseduje nakon studija da bi te studije bile akademske? Bez toga ja mislim da su ove odredbe u zakonu samo mrtvo slovo na papiru.
Ajoj... nije razlika u kolicini znanja, nego u tipu i vrsti znanja koje stices...
I nece niko da provaljuje i da mozga da li je nesto akademski ili strukovno, bice naglaseno, covece... Znace se... Kao sto se znalo do sad da na VETShu postajes 'inzenjer', a ne 'diplomirani inzenjer'. To se definise i zna se koja ustanova cemu sluzi.