Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 25.11.2007. 11:22:12 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.11.2004. 14:34:28
Godina: Apsolvent
Smer: IS
Ne verujem da Bolonja propisuje 'gustinu' kolokvijuma iz razlicitih ispita...
A kolokvijumska nedelja postoji tek dve, tri godine...

Opet bih uzeo kostim Večnog dečaka,
I opet bih smislio kako da prodangubim
Dok ona ne sleti niz hodnik Studenjaka...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.11.2007. 13:57:32 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.09.2005. 20:43:10
Godina: Dipl.
Kolko ja znam, na FON-u jos uvek nije uvedena Bolonja...
Tako da rasprave na ovakvu temu padaju u vodu...
To sto ste pisali su ciste gluposti, iskreno ne bih vam zeleo Bolonju, jer je to jedno veliko zlo...
Ugodnosti koje uzivate na FON-u tesko cete na nakom drugom faksu...
Postoji dosta stvari koje ne odgovaraju studentima, ali opet... bolje i to nego Bolonja...
Ko je malo procitao Statut FON-a video je da je mnogo gadan, tako da sto se mene tice, sve dok ga ne postuju dobro je :D

Zato bolje cutite i uzivajte u ovome sto imate :) :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.11.2007. 14:41:33 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
zasto je bolonjska deklaracija uzas? omogucava "bezbolniji" nastavak studiranja na drugom faxu (u drugoj drzavi), omogucava da ti se vrednuje sve sto si radio a ne da ti propadne ako nisi, zbog okolnosti, zavrsio fax (bilo mala diploma bilo obicna)
to sto se ne prihvata kako treba to je druga prica

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.11.2007. 04:17:04 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.11.2007. 19:12:54
Koliko ja znam fon je prihvatio bolonju (odn. jos su u fazi prilagodjavanja :P )
A daleko od toga da mislim da je losa........sama cinjenica da ne stidiras uzalud mnogo znaci...
Ja sam samo nacula da su po bolonji zabranjene kolokvijumske nedelje (odn. da ne sme da bude vise od dva kolokvijuma u istoj nedelji) pa sam htela to da proverim, i po moguctvu, ako dobijem potvrdan odgovor, da se zalim :stid: posto je za mene ova nedelja bila neizdrziva....
Ali moguce je da sam ja isuvise razmazena....navicicu se :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.11.2007. 11:21:02 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.09.2006. 13:29:31
Godina: II
Smer: ME
Навићи ћеш се... Или ћеш се једноставно препустити. :D Или ћеш променити факс... :zbun: :cool:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.11.2007. 11:44:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.10.2005. 07:39:14
Evo citiracu:

Citiraj:
Duh Bolonje nad Srbijom
napisao/la Božidar Radenković - Monday, 5. February 2007., 08:40

Sve na ovom sajtu

O DUHU BOLONjE

Moderan Univerzitet je nastao u XI veku u težnji tadašnje Evrope da neefikasno obrazovanje izmesti iz manastirskih zidina i vrati u forme Platonove akademije koja je, na pritisak crkvenih krugova zatvorena u V veku. Od tog vremena se univerzitetska nastava usavršava i prilagođava okruženju. Bolonjska konvencija je jedan od pokušaja da se obrazovanje u Evropi standardizuje na nivou načina držanja nastave, ocenjivanja, zvanja i diploma, omogući mobilnost nastavnicima i studentima sa ciljem da podigne prosečan nivo Univerzitetskog obrazovanja, skrati vreme studiranja i pomogne bržem uključivanju diplomiranih studenata u društvene tokove. Evropa je taj cilj oročila za 2010. godinu.

Dakle, cilj bolonjskog procesa je da za ciljni prosek privrednog razvoja unapredi prosek obrazovanja u Evropi. Bolonjski proces je unapređenje proseka obrazovanja i sigurno nije za najbolje univerzitete u Evropi. Udruženje devet najuglednijih nemačkih univerziteta je odbilo da pristupi Bolonjskom procesu sa obrazloženjem da su zadate ciljeve oni realizovali pre nekoliko vekova i da bi za njih to bio povratak unazad.

S obzirom da živimo u Srbiji, iako smo nebeski, još malo pa izabrani narod, čiji su vladari u XIII veku umeli da se služe zlatnim viljuškama, valjalo bi i da se podsetimo i sledećeg:

Univerzitet u Bolonji (koji je odbio da pristupi bolonjskom procesu) je osnovan u XIII veku. Evropa je tada, posle osam vekova primene, uveliko napuštala manastirsko obrazovanje. U to vreme je Sveti Sava, osam vekova nakon otvaranja manastirskih škola u Evropi, otvorio prvu školu u Manstiru Studenica. Osam vekova nakon osnivanja prvih Univerziteta u Evropi (XI vek) osnovan je Univerzitet u Beogradu (XIX vek). Dakle, kašnjenje od osam vekova u odnosu na Evropu je konstanta za naše obrazovanje. Tu ni Turci ništa nisu mogli da pomognu. Po svojoj prilici, da bi dostigli nivo Bolonjskog i uglednih nemačkih Univerziteta, da možemo sa indignacijom da odbijemo predložen bolonjski proces, biće nam potrebno još osam stotina godina.

S obzirom da ipak živimo u Srbiji, imajući u vidu dosetku naših zemljaka iz izgubljenih zemalja (Nije bečka štikla za ličku nogu) sa zebnjom sam očekivao primenu Bolonjske konvencije na našim prostorima. Osnovne ideje bolonjskog procesa bi za naše društvo bile izuzetno korisne. Naše društvo vapije za standardizovanim nastavnim planovima i programima, diplomama jednakog kvaliteta, mogućnošću da student u toku studiranja pohađa nastavu na više različitih univerziteta, mogućnostima da nastavnici bez administrativnih ograničenja drže nastavu na privatnim i društvenim Univerzitetima. Međutim, na Balkanu, a pogotovo u Srbiji nema ideje koju nismo u stanju da kompromitujemo. Dobili smo Zakon o visokom obrazovanju koji je suprotan idejama bolonjskog procesa u smislu da je osnovna ideja bolonjskog procesa, mobilnost studenata i profesora, zakonski zabranjena i sankcionisana kaznama. Samo donošenje važećeg Zakona o visokom obrazovanju je bilo dostojno Nušićevih ili bar komedija Dušana Kovačevića. Nažalost (tragi)komedija, koja se zove Univerzitetsko obrazovanje, bez ikakvog izgleda na katarzu ili bilo kakav razuman izlaz, traje i dalje. U vreme kada aktuelni Ministar policije ima kriminalni dosije,od profesora se traži da donose dokaz da nisu osuđivani.

U Nemačkoj je pitanje diploma jednostavno rešena izjednačavanjem Dipl.ing =Master. U evropskoj zajednici nama najbliži Slovenci, nakon kratkog lutanja ponovo su uveli magistarske studije koje traju godinu dana nakon master studija. Na taj način su izbegli obezvređivanje već stečenih magistarskih diploma. Kod nas studenti koji su ranijih godina završili studije nisu sigurni šta su tačno završili, oni koji su završili specijalizaciju ili magistraturu za koju je bilo potrebno prethodno obrazovanje koje je na nivou mastera, treba da posle jedne ili dve godine studija dobiju niže ili isto zvanje od onog koje su imali pre početka studiranja. Aktuelni političari a i vodeći ljudi na Univerzitetima bahato i bez trunke pameti daju izjave kojima obezvređuju diplome i dovode u pitanje budući status generacija koje danas predstavljaju motornu snagu društva.

Zahvaljujući smutnji i zbunjenosti koja je napravljena pozivanjem na bolonjski proces, slično smutnji u nedavnim ratnim i vremenima sankcija, kada su neobrazovani, prevaranti i kriminalci postali bogati i zauzeli važne društvene položaje, rukovodeća mesta na fakultetima i Univerzitetu su zauzeli ljudi bez ideja, anonimni i destruktivni. Među njima ima i onih koji bi negde drugde teško mogli i asistenti da budu. Unapređuju se u zvanja, čak i u zvanje redovnog profesora, bez komentara i diskusije ljudi koji su u konkursnu prijavu napisali očigledan falsifikat i nemaju uslova za izbor...

Da li ima načina da se ova smutnja i pometnja na Univerzitetu prevaziđe ?

Po mom mišljenju ustrojstvo Univerziteta kao autonomne ustanove, samo po sebi ima demokratski potencijal da dugoročno ove poremećaje nadvlada. Međutim, Univerzitet ima ogromnu inerciju, pa će se vreme koje je za to potrebno meriti decenijama. Ja to vreme verovatno neću dočekati, ali se nadam da neće opet biti potrebno celih osam stotina godina.

Mislim da je covek sve rekao, alal mu...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.11.2007. 16:42:06 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.09.2007. 12:11:11
Godina: I
"Ugodnosti koje uzivamo na fonu" me ne zanimaju, jer mi nisu bas ugodne, a kako vidim i cujem, ni vecini studenata. Sta je i kako je na ostalim fakultetima u gradu i regionu me takodje ne zanima. Placam svoje skolovanje i za te pare zelim da imam odgovarajuce uslove, a ne da se svako ponasa kako mu dune. Zasto fakultet svake godine prima sve vise studenata, a ne poseduje kapacitete za to? Time direktno smanjuje kvalitet predavanja i vezbi, sto se odrazava na mene i jos ~600 studenata koji su regularno upisali fakultet. Nemam nista protiv + 150 upisanih, ali to je cist profit fakulteta za koji mora da obezbedi uslove normalnog rada (150*120.000=18000000din - i ko sme da kaze da se za ovaj novac nista ne moze promeniti?). Nije normalno se odradjuju vezbe ili predavanja subotom (ili nedeljom?) jer nema mesta, nije normalno da mi neko lupa i busi dok iz 16og reda, pribijen uza zid pokusavam da cujem profesore koji nece da koriste mikrofon... Necu da spremam 1000 strana za nedelju dana, jer im je tako lakse da organizuju kolokvijume. Od tih krupnih, pa sve do sitnih stvari koje me zivciraju, kao kad udem u RC, a tamo me ceka kuglicni mish koji radi svakim petim zamahom... Toliko o ''pogodnostima fona''.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.11.2007. 17:17:05 
Korisnikov avatar

^Све то си јако лепо приметио само се мени чини да ту нема много помоћи, на жалост. Волео бих да је другачије, али није и чини ми се да се ту ништа неће мењати у скорије време...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.11.2007. 18:12:52 
Korisnikov avatar

Bezveze gubite vreme na citanje tih dokumenata, i propisa i pravila i statuta i svih tih gluposti...
to bre niko ne postoje, to je samo pravna maska...
To vam je isto kao da kazete komunizam je radi koliko mozes a uzimaj koliko ti treba...

To sto pise, nikakve veze nema sa onim sto se sprovodi. shvatite to pre ili kasnije...
Ljudi donose zakone da bi ih drugi krsili i to je tako... (iza toga se krije naravno novac)
Malo koji zakon i propis se postuju.
Bolonja na fonu za profesore znaci 2 stvari, vise kolokvijuma i vise para...
Iskreno, mislim da mi nemamo dovoljno dobre kadrove na faxu koji mogu tako nesto da sprovedu u delo, ipak previse para dobijaju da bi se mucili i zanosili tako necim...

kod nas sve funkcionise na principu, laisser faire-laisser passer, zato i vi tako treba da funkcionisete, jednostavno batalite revolucije :D

samo jedna stvar, kome je jos u interesu da studenti brze i lakse zavrse faks?
prva stvar je manje para ce se izvuci od njih, druga stvar dobice losije kadrove (manje ce uciti, lakse ce poloziti), student koji polozi ispit iz prvog puta nikad nece biti dobar kao onaj koji ga polozi iz 2. eventualno 3.
e pa sad razmisljajte ko je pisao tu cuvenu bolonjsku deklaraciju...
i koliko vam je to u interesu, i konacno za sta cete biti sposobni kad zavrsite faks? :P

...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 27.11.2007. 22:19:38 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.09.2007. 12:11:11
To je iskreno, cista glupost. Ne bi se tako skolovao citav svet, a mi kad nam zatreba neko da stvarno zavrsi neki posao na nivou drzave, hop, pa trazimo nase ljude koji su se skolovali u inostranstvu ili uzimamo strane kadrove. Prava bolonja, podrazumeva pravo znanje, jer se uci postepeno, u malim grupama, sa velikim razumevanjem. Novcem koji dajemo fakultetu, ''on'' bi to morao da nam obezbedi. Sto za rezultat ima da studenti koji su polozili ispit iz prve, zapravo razumeju materiju i da su stvarno nesto naucili (a oni koji to rade iz treceg, cetvrtog puta, su to isto uspeli samo su malo sporiji). Bolonja takodje podrazumeva, ne samo teorijsko znanje, vec i praksu, i to ne samo kod nas vec i u inostranstvu.

Sem toga, da se niko nikada nije bunio, trazio vise i bolje, ti bi prijatelju upravo trazio pecinu, cepao drva i sakupljao kamenje za narednu zimu kojim ces da kresnes vatru. Posto se meni vatra ne kreshe i posto hocu da i nasi zabiti krajevi malo zivnu, da se ne zlopatim u toku studiranja i da se ne nerviram bzvz, ja hocu, zelim, trazim, da za pare koje dajem, dobijem odgovarajucu uslugu. Ako u narednom zivotu budem ovca, nek me sisaju do mile volje, u ovom ne dam.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.12.2007. 11:47:45 

Pridružio se: 02.09.2004. 18:46:31
Cao svima,
u skladu sa akcijom vezanom za okrugli sto na ovu temu a na kome bi svi ucesnici ove diskusije dali misljenje i izveli konacan zakljucak koji bi prosledili Studentskom parlamentu i Upravi FON-a javi mi se samo JEDAN COVEK. Dakle za sada sve ostaje na piskaranju ovde...

Druga stvar... nemam jako puno vremena da citam sve postove a kamoli da isem i raspravljam se ali citajuci postove od mog zadnjeg mogu da zakljucim da je toliko GLUPOSTI bilo napisano na temu Bolonje i njene implemntacije na FONu da je to zapanjujuce.
Mislim da svako ko je pisao ovde zaista ima ideju da neke stvari trebaju biti bolje, ali samo prvo treba malo uci u temu i saznati sta zaista Bolonja podrazumeva, koje su ideje i bla bla bla... onda treba identifikovati probleme i diskutovati o njima... Bolonje se ne ticu rasporedi ispita, troskovi studentske sluzbe, i te tehnicke stvari... Bolonja je nesto drugo....

No kada budete hteli da diskutujemo na ovu temu javite se... potrebno je samo 10 ljudi pa da imamo diskusiju i zaista uradimo nesto po ovom pitanju...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.12.2007. 17:05:01 
Korisnikov avatar

Мене само занима како то да на факултету који је већ другу генерацију уписао по Болоњским праавилима нико нигде не спомиње добијање дипломе "bachelor" после завршене три године студија? Зна ли неко нешто о томе?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.12.2007. 17:06:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.09.2006. 00:07:40
Kod nas se dobija bachelor posle 4 godine...Zavisi od fakulteta, negde je 3bachelor+2 master, negde 4+1.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.12.2007. 17:30:06 
Korisnikov avatar

Је с' ти сигуран у то?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.12.2007. 22:56:12 
Korisnikov avatar

Sto posto.....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.12.2007. 10:20:49 
Korisnikov avatar

Мени је мало чудно да ће неко са Више пословне (лакше него основне :D ) после три године имати исту диплому као неко са овог факултета после четири. То је к'о кад би основна неком трајала 7,а неком 8 разреда... :zbun: Kaко то?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.12.2007. 10:54:48 
Moderator
Korisnikov avatar

Raspitaj se prvo malo oblje o Bolonji....
Taj sa Vise Poslovne Pratnje ce imati strukovnog (professional) bachelora, a fonovac akademskog (academic) bachelora, sto su dva razalicita zvanja...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.12.2007. 15:22:39 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.04.2003. 15:23:01
Godina: IV
E volim shto sam izabrao ovo zanimanje(programiranje), ako nishta onda samo zbog toga shto diplomom mozesh da obrishesh guicu ako nemsh znanje(koje po pravilu niko ne stekne na fakultetu).

Da uzmem za primjer situaciju kod mene na poslu, kada su dolazili mjesec dana razni dipl ingovi na razgovore i na kraju primishe chovjeka sa srednjom shkolom jer je on jedini uradio test kako valja.

Tuga...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.12.2007. 16:40:50 
Korisnikov avatar

kliford je napisao:
Raspitaj se prvo malo oblje o Bolonji....
Taj sa Vise Poslovne Pratnje ce imati strukovnog (professional) bachelora, a fonovac akademskog (academic) bachelora, sto su dva razalicita zvanja...

Да, али ће ићи 3 године, а ја 4. Поново питам: како то?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.12.2007. 16:47:00 
Korisnikov avatar

Faks vise traje od vise, uvek je bilo,sta ti nije jasno?I lepo ti kaze kliff, nije isto zvanje....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.12.2007. 17:32:34 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.08.2005. 12:52:36
dokle cete bre ljudi da gledate u tudje diplome? dal je bitno kako se zove - ti si zavrsio FON, a ne cetvorogodisnji fax, tako i taj drugi je zavrsio (npr) visu poslovnu, a ne trogodisnju skolu. tacno se zna gde si bio, sta si radio. dal je bitno dal ce tvoja diploma biti roze ili braon boje?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.12.2007. 00:53:13 
Korisnikov avatar

fora je u tome da kad zavrsis 3 godine na visoj poslovnoj, cetvrtu zavrsavas na fonu i dobijas diplomu fona, znaci priznaju ti sve 3 godine... nemas nikakvu razliku u ispitima

a uporedi 3 godine na fonu, sa 3 godine na visoj poslovnoj.. i plus prijemni
ne znam stvarno koja budala ce posle ovoga upisivati fon...

bitno je da dobijate istu diplomu, s tim sto ce ovi sa vise da imaju mnogo veci prosek ocena od nas fonovaca, al' ajde nije bitno, mi cemo znati bolje zanat od njih :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.12.2007. 01:03:33 
Moderator
Korisnikov avatar

u sustini, to ne bi trebalo tako lako da dopustaju... uostalom, ako zavrsi tri godine na VPS, mora da studira jos dve godine na FON-u..

ali imace dve diplome, tj. dva dokumenta.. jedan koji kaze gde je uzela bachelor, a drugi gde je uzela master...

tako da ce se razlikovati ljudi koji imaju (3gVPS + 2gFON) od (4gFON + 1g FON)...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.12.2007. 11:02:23 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08.08.2005. 12:52:36
^^ moze da zavrsi visu poslovnu, pa da dodje na fon jedva u drugu, pa nek uci do kraja.. sta me briga /ako izdrzi/
sto se mastera tice, posle trogodisnje skole, moras na dvogodisnji master, sto je na fonu nemoguce

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.12.2007. 11:30:12 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.10.2006. 00:07:03
^pa sa zavrsenom visom ili se ide u II ili u III god, svake godine nesto drugacije odluce ali u IV tesko... mada koliko se secam nikada nije upisivano nesto mnogo ljudi na taj nacin, ne vise od 20tak...

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća