Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 14.02.2007. 23:58:36 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.06.2005. 21:01:23
Godina: Dipl.
Smer: IS
Preuzeto sa sajta B92

Beograd -- Na beogradskim fakultetima narednih godina će se, zbog pooštravanja režima studiranja, osetno smanjiti broj studenata.

Prema novom Zakonu o visokom obrazovanju, a u skladu sa principima Bolonjske deklaracije, pravo da se školuju o trošku države imaće samo najbolji studenti. Takođe, studenti više neće "juriti" uslov za upis u narednu godinu, a ispit će moći da polažu najviše tri puta. Studentske organizacije zameraju da se fakulteti sporo reformišu i da obim gradiva nije smanjen.

Na Fakultetu organizacionih nauka u proseku se studira šest godina, ali za oko 800 redovnih studenata to nije bilo dovoljno da dobiju i diplomu.

Na nivou Beogradskog univerziteta, taj prosek je čak veći od osam godina. Kako bi se smanjio broj "večitih studenata", prema novom zakonskom rešenju, studenti će morati ubrzano da polože zaostale ispite.

"Svi oni kojima je istekao apsolventski staž su u obavezi da do 30. septembra završe fakultet ili će morati da pređu na nov nastavni plan i program. To znači da će dobiti od 4 do 7 novih predmeta", rekao je za B92 Milan Martić, prodekan FON-a.

Profesor Sima Avramović, koji je učestvovao u pripremi Zakona, kaže da je problem večitih studenata konstantan problem i da nikome zakonom ne možete zabraniti da studira. Ipak, on navodi da od sada studenti više neće moći da prenose ispite u narednu godinu.

"Verovatno će dođi do neke prirodne selekcije onih koji neće moći da izdrže taj tempo, trči se sada jedna mnogo teža trka nego što je to bio slučaj i ohrabrujuće je što je to dosta studenata shvatilo. Već posle januarskog roka, možemo videti veliki broj izuzetno vrednih studenata, koji su napravili sjajan rezultat", kaže Avramović.

Gostujući u Vestima u 10 na TV B92, rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević izjavio je da je Zakon o visokom obrazovanju dobar i u skladu sa zakonima u Evropskoj uniji.

On kaže da je stari sistem školovanja dozvoljavao studentima dugogodišnje studiranje i da je to, između ostalog, bio jedan od razloga za raspad sistema.

"Nema uslovnog upisa. Kad vi kažete da neko treba nešto uslovno da upiše, to znači da ste vi već priznali da plan koji ste napravili ne valja, da je predimenzionisan i da to ne može da se uradi u tom roku", kaže on.

"Uslovni upis kao kategorija i pojam ne postoje nigde, nego gradivo treba da bude tačno onoliko koliko studenti mogu da savladaju za taj period i koji je u skladu s tim uzrastom i znanjem. Studenti moraju da rade malo drugačije", kaže on.

Studentske organizacije napominju da zakon ne bi bio problem da se reforma na fakultetima sprovela do kraja. Umesto smanjenja obima gradiva, fakulteti su samo podelili velike ispite.

"Da li je realno da jedan student završi za godinu dana obim gradiva za koji je ranije prosečno bilo potrebno 2 i po do 3 godine? Studenti koji su sada prva godina, uglavnom su uslovljeni da očiste godinu", kaže Nemanja Stamenčić iz Studentske unije Srbije.

"To znači da će jako malo studenata upisati godinu - oni koji su natprosečni, a ostali padaju na samofinansiranje", kaže on.

Na FON-u očekuju da će se za dve godine prosek studiranja smanjiti sa šest na četiri do pet godina.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2007. 00:20:15 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.09.2005. 01:43:21
Dobro je da nama starijim jođ uvek važi onaj rok do oktobra 2009. godine. :smajli_koji_je_odahnuo:

Ali mislim, ne, tvrdim i znam da ovo uopšte nije fer. U pravu su za ono da gradivo nije uopšte smanjeno. Neki ispiti su olakšani i to ne reformom fakulteta već zato što su profani to uradili kao uslugu nama, a veliki i problematični ispiti su podeljeni na dva dela i ostavljeni u istoj godini. Prerano je za ovo. Ako su želeli stvarno ovo da urade, onda su do sada trebali da srede težinu gradiva. Realno, 99,9% studenata FON-a ne bi moglo da očisti celu godinu za upis sledeće za samo dva semestra. Mislim, teoretski je to moguće, ali ne verujem da je neko spreman da se odrekne svega ostalog u životu radi učenja. :durisha:

Neko je zaista tu za tebe kad si dole, to je puno, puno, puno...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2007. 00:43:52 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14.02.2006. 00:56:09
Godina: Apsolvent
Pare su najbitnije! :ljutko:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2007. 01:08:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.09.2005. 19:00:05
Smer: ME
To je problem, sto je gradivo isto, polaze se kao i ranije, a mora da se cisti godina. Da li je to pocelo od ove godine za prvake? +to sto je nacin ispitivanja zastareo, pa moze profa da te obori na usmenom, ako mu se ne svidjas, zato treba sve i uvek pismeno da se polaze i tako se dobija maximalna objektivnost.
Ispada, da mi koji smo po novom NP najvise profitirali, jer smo dobili prednosti bolonjske(kolokvijume,svi jednosemestralni...), a zadrzali i prednosti starog NP(uslov) :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2007. 01:44:00 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
Butters je napisao:
Pare su najbitnije! :ljutko:

ja isto mislim da nista od ovoga...

pa nece oni sami sebi pola para da izbace iz dzepa...

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 15.02.2007. 10:37:04 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.03.2005. 23:46:26
Vlacke je napisao:
Prema novom Zakonu o visokom obrazovanju, a u skladu sa principima Bolonjske deklaracije, pravo da se školuju o trošku države imaće samo najbolji studenti. Takođe, studenti više neće "juriti" uslov za upis u narednu godinu, a ispit će moći da polažu najviše tri puta. Studentske organizacije zameraju da se fakulteti sporo reformišu i da obim gradiva nije smanjen.
Ovo je po mom mišljenju nebulozno. Ispiti i dalje nisu iste težine i sasvim je moguće da se zaglavi na nekom i ne uspe da se položi iz tri puta.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2007. 12:04:31 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.12.2003. 00:09:55
Opet menjaju korake kako njima odgovara. Kako je najbolje njihovom džepu... Koriste svoj debeli monopolistički položaj i ove smešne privatne fakultete koji opet nisu na njihovom nivou.

Znase kojim se redosledom ide.

Reforma gradiva. Sveobuhvatna. Temljna.

Pa onda ukidanje uslova.

Nek bulevari sveta pamte muziku tvojih koraka

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2007. 18:01:26 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.04.2006. 15:05:54
Smer: UK
U sustini sve je onako kako nam je i receno na onom sastanku... Ja svojim januarskim rokom jesam zadovoljna, ali dodjavola nisam gotovo nigde izlazila mesec dana... Pored toga sam htela i da imam neki pristojan prosek kako bi mogla da konkurisem i sledece godine za stipendiju, ali pod ovakvim uslovima to je veoma nezgodno. Ponistavanje ispita ne dolazi u obzir sa pravilom da samo 3 puta moze da se izadje na ispit, a budzenje ocena 'usput' ne ide tako lako kako oni u ministarskim foteljama zamisljaju. Stvarno bih volela neke demostracije po pitanju delimicnog sprovodjenja Bolonje na BU...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2007. 18:16:09 

Pridružio se: 02.09.2004. 18:46:31
Godina: I
*Iris* je napisao:
U sustini sve je onako kako nam je i receno na onom sastanku... Ja svojim januarskim rokom jesam zadovoljna, ali dodjavola nisam gotovo nigde izlazila mesec dana... Pored toga sam htela i da imam neki pristojan prosek kako bi mogla da konkurisem i sledece godine za stipendiju, ali pod ovakvim uslovima to je veoma nezgodno. Ponistavanje ispita ne dolazi u obzir sa pravilom da samo 3 puta moze da se izadje na ispit, a budzenje ocena 'usput' ne ide tako lako kako oni u ministarskim foteljama zamisljaju. Stvarno bih volela neke demostracije po pitanju delimicnog sprovodjenja Bolonje na BU...

hehe nije poenta pisati o protestima ovde poenta je izaci na njih, pisalo se ovde o mnogim problemima pa kada ljudi trebaju da izdvoje jedno popodne da prosetaju ulicama grada i napre frku skupe se 2 coveka. Iskreno prvi cu biti u svakoj koloni, ali...

Sve u svemu ostaje nam samo da se borimo, a uspecemo u svemu ako to zelimo i ako idemo do kraja...

Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 15.02.2007. 20:27:11 
Moderator
Korisnikov avatar

Dandy je napisao:
Vlacke je napisao:
Ovo je po mom mišljenju nebulozno. Ispiti i dalje nisu iste težine i sasvim je moguće da se zaglavi na nekom i ne uspe da se položi iz tri puta.

E, ovo mi nije jasno. Šta se desi ako ne položiš iz tri pokušaja? Ispisuješ se sa fakulteta ili šta? :zbun:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2007. 20:39:51 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.04.2006. 15:05:54
Smer: UK
Slusas predmet ponovo, sledece godine. Dakle zbog jednog predmeta automaski obnavljas godinu.. Duh.. :durisha:

@nexbg - Veruj mi, ako se te demonstracije budu sastojale iz 2 coveka, ja cu biti jedna od njih. :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2007. 20:43:39 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.07.2006. 09:16:11
Moras opet da "slusas" taj predmet sledece godine (prelazis na SF, ako si bio na budzetu). Ako si ispunio 38 bodova upisujes sledecu sa obavezom da sve ispite iz prosle das da bi upisao narednu godinu...(tako je valjda bilo do sad, ali ja sam resio da poslusam njihov savet - uci kako treba i nece biti frke, ali ako STVARNO bude bilo protesta studenata BU, bez razmisljanja idem u setnju)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2007. 21:18:52 
Moderator
Korisnikov avatar

I oni na taj način žele da smanje trajanje studiranja na 4-5 godina??? :lol: Pa tako će samo pogoršati stvari.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2007. 23:35:46 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.09.2006. 07:34:18
Godina: III
Mozda bi i moglo kada bi bilo 10 ispitnih rokova po godini umesto ovih bednih 5.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.02.2007. 02:32:22 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14.02.2006. 00:56:09
I 7 predmeta, a ne 11

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.02.2007. 17:04:56 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.09.2006. 13:29:31
Smer: ME
Ја исто мислим да је прво требало смањити градиво, па онда укинути услов. Како ми се сада чини, мале су шансе да дам свих 11 до краја године. Још са испитима типа типа "3 колоквијума, усмени и семинарски", то ће бити врло лако... :( И по Болоњи, студент би требало да скупи најмање 60 бодова, што ваљда значи да постоји више начина на који ће их прикупити. Овде једино може да се бира између 10 испита + психологија или 10 испита + социологија. И да, економија и менаџмент носе исто, по 6 бодова, па ви видите колико је то реално. Што се тиче протеста, I'm in! :ljutko:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.02.2007. 02:50:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07.07.2005. 02:02:03
Smer: OM
B92 je napisao:

Beograd -- Na beogradskim fakultetima narednih godina će se, zbog pooštravanja režima studiranja, osetno smanjiti broj studenata.

na stranu sve, ali sta reci za ideju o smanjivanju broja studenata u zemlji koja ima gotovo najmanje studenata u odnosu na celokupnu mladju populaciju u odnosu na truli_zapad i vascelu evropu. Da ne duzim o tome koliko je nacija nepismena i te palamoodije... lakse je srezati opterecenje budzeta manjim brojem studenata nego pravim i korisnim promenama u obrazovnom sistemu. da li gospoda razmisljaju o rasterecenju budzeta na neki drugi nacin? koliko studenata za jedan smrdljivi toranj. koliko za sega mega zvona livena u austriji, koliko za precious mermer i vizantijsko plavo... :udri:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta: ah...
PostPoslato: 14.03.2007. 11:13:35 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.07.2006. 19:17:38
Godina: IV
:(

jednostavno smo pukli

samo će to neki shvatiti tek u septembru kada budu videli da nemaju nikakve šanse da očiste godinu, ali tada će biti kasno.

jednostavno bismo prvo trebali da se udružimo po pitanju razrešenja tog člana i dostavljanja zvaničnog obaveštenja kojega i dalje nema. Zar misle da nas u martu preko novina obaveštavaju kako ipak treba da se "čisti".

problem je takođe u tome što je većinu starijih studenata baš briga za nas nesrećnike rođene 1987. i zbog toga diskriminisane, pa bi nam brojnost u eventualnom protestu bila nezavidna.

i pored svega imamo nekoliko jakih argumenata

1.to da ćemo možda morati da čistimo godinu prvi put je zvanično pomenuto tek 2-3 dana pred početak januarskog roka, a moralo je da nam se najavi pre prijemnog ili barem pre početka zimskog semestra. Jednostavno možda je neko za januar učio samo dva predmete jer je hteo 10.0 prosek neznajući da treba da očisti godinu da bi ostao na budžetu!

2. Na našem fakultetu se NE primenjuju sva pravila Bolonjske deklaracije(ne boduje se prisustvo na predavanjima, nemamo domaće zad..., jedino što imamo ta dva mahom oslobađajuća kolovijuma)
Kada me neko pita da li studiram po bolonji ja mu glat kažem ne, jer je jednostavno tako, ne može da se 30% promeni način studiranja, a 100% promeni način i uslov upisivanja na teret budžeta.

3. Ne može da neko ko se rodio 1986. i upisao je godinu dana pre nas fax da dajući 7 ispita u dve godine (uz jedno obnavljanje) sa prosekom 6.0 studira na budžetu po istom programu kao i neko od nas ko da 10 ispita u prvoj sa prosekom 10.0 ali mora na samofinansirajuće jer se rodio 1987.

ne znam ko je kriv zbog ovakvog stanja da li fax, država ili neko treći, IPAK kolege ovo mora da se reši.

p.s. ja sam u januaru dao 5/6 i nemam neku frku što se tiče čišćenja, ali jednostavno nije fer[/b]

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ]