Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07.07.2002. 15:04:03 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Godina: Dipl.
Smer: IS
Nema

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.07.2002. 16:25:48 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
Godina: Apsolvent
Smer: ME
ko kazhe da NEMACHKE sekretarice ne koriste linux :)

tu ima veeelike razlike :)
nemachka je mnogo "komjuterizovanija" od nas..
1. tamo verovatno oko 70% domacjinstava ima komp, u shkolama se to uchi mnogo vishe, chak i u osnovnim.. za razliku od situacije kod nas..

2. oni zapravo PLACJAJU licence za softver.. kod nas je to i dalje dzabe

3. oni imaju na shta da predju. ne znam na koju bi distribuciju preshli kod nas? linux?

after all, vlada cje cenim josh malo da duva sa majkrosoftom, chisto zbog tog sporazuma koji su podpisali, a koji je chista komercijala i reklama, shto je i djindjicj rekao.
evo, velike firme su pochele da dolaze, i cenim da cje negde kada vecjina pristigne i ispootvara kancelarije, tada i krenuti u kao malo vecju akciju protiv softver piraterije, tada cje valjda i vlada promeniti odluku shto se tiche OSeva administracije i svega uopshte..
a, na yu linux zajednici je da dotle nekako skrpi neki domacji linux

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.07.2002. 20:16:15 

Pridružio se: 15.01.2002. 00:30:21
Ima dosta ne jasnoca u prethodnom tekstu posto doticni ocigledno se i nije upoznao sa Linux. Kao prvo sekretarici je svejedno koji os koristi, jer Linux ima graficko okruzenje slicno winovom, glavne komande u aplikativnom softveru su iste, a sad druga je stvar sto administratori ne zele da se muce i uce Linux. Linux cak ima graficko okruzenje na srpskom. A sto se tice distribucije , ja tu kazem da je za male firme sekretarice odlican hrid, hrvatska prevedena verzija mandrake linux. E i licno mislim da ovde ne treba da stavljate vise Linux teme, jer vam je politika faksa sasvim drugacija.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.07.2002. 22:45:24 

Pridružio se: 07.04.2002. 22:18:58
zasto mislis da ne treba da se stavljaju teme o linuxu???!!!
otkud ti ideja uopste da se ovde neko slaze sa politikom faxa???
ja takav utisak nisam stekao

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.07.2002. 00:35:59 
Hall of Fame
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.11.2001. 15:05:24
hodac je napisao:
E i licno mislim da ovde ne treba da stavljate vise Linux teme, jer vam je politika faksa sasvim drugacija.

To ti je kao da si rekao: u Yu Windows ima vecinu, pa ne treba ni da obracamo paznju na druge stvari.
Treba biti i malo dalekovid, ne moze sve i odmah i josh plus na jednostavan nachin kao shto bi Djindjic hteo. Ne moze pomoci ni ona rakija shto je odneo Bilu-devilu kad se nema para. Pochetne donacije mogu samo da nas zaslepe.
Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.07.2002. 12:39:37 
Moderator
Korisnikov avatar

hodac je napisao:
Ima dosta ne jasnoca u prethodnom tekstu posto doticni ocigledno se i nije upoznao sa Linux. Kao prvo sekretarici je svejedno koji os koristi, jer Linux ima graficko okruzenje slicno winovom, glavne komande u aplikativnom softveru su iste, a sad druga je stvar sto administratori ne zele da se muce i uce Linux. Linux cak ima graficko okruzenje na srpskom. A sto se tice distribucije , ja tu kazem da je za male firme sekretarice odlican hrid, hrvatska prevedena verzija mandrake linux. E i licno mislim da ovde ne treba da stavljate vise Linux teme, jer vam je politika faksa sasvim drugacija.

"dotichni" je upoznat sa linuxom mnogo vishe no shto mislish, i ne vidim shta te je u mom postu navelo da to pomislish

to shto dva OSa imaju gui, ne znachi da jedna sekretarica koja jedva podesi brightness na tvu mozhe tako lako sa "skizne" sa wina na kom radi godinama na linux

ovo za lenjost admina se slazhem, ali si preskochio poentu "neprelazenja" na linux oko vlade srbije i lealizcije

btw, ne slazhem se ni ja sa poslednom rechenicom...
kapiram da vishe ne volish fon, ali ne morash da ga pljujesh sad

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.07.2002. 15:41:29 

pazi ovako sekretarica ine treba da ima veze sa OS-om vec iskljucivo sa aplikativnim softverom,sto znaci da joj je svejedno koji OS koristi

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.07.2002. 16:02:39 
Moderator
Korisnikov avatar

ma kao da se sekretarice pitaju na kojoj platformi cje da rade?

vecj sam gore rekao zashto se kod nas po mom mishljenju fura win platfora u drzh. administraciji, i shire...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.07.2002. 22:28:59 

Dobro je ljudi udahnite, izgleda da cu opet morati da se branim. Znaci ovako .Prvo mislio sam da je glupo postavljati teme o linux kad sem mozda 5 clanova ostali i ne znaju sta je to. Budite face pa instalirajte na fonu doticni os, pa pokazite kolegama d apostoji alternativa Winu i bilu, koja radi sasvim korektno, u nekim segmentima bolje u nekim losije (neki hardver, kao i neke komande koje su malo teze i ne dostupnije bez ucenja ). Znaci sta vredi sto o tome govorimo nas 5 ako ostali ne znaju ni kako lin izgleda, mozda su nesto i gledali na monitoru ali su mislili da je to samo neka tema za win. A tacno je da je moj post bio malo i plod besa zbog toga sto su najveci streberi ove godine upisali fon a ne znaju ni sta se usi, osecam da ce 90 posto zeleti da bude menadjer. Znam iz licnog iskustva, neko im je rekao fon je sasvim dobar faks, tu ces biti menadjer i to je sad in. Znaci i to je dovelo do ovog posta pre. Ali situacija je tako, pola njih ne zna ni da ugasi racunar, a imaju ga kuci, sve sto zna je da ga upalii pusti mp3.

Ali to nije tema. Pre svega sam mislio na to da nema dovoljno ljudi koji bi mogli na ovome da vode diskusiju , a one na es-u su uvek previse ozbiljne.
Oki, sledi mozda i moj poslednji post.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.07.2002. 22:46:40 

Oki, evo i odgovora na temu. Sekretarica treba da otkuca tekst, neko joj podmetne open offis ili star sve jedno. Ne verujem da ce lako primetiti razliku, naravno postoji, ali komande su analogne iliti linarne.Skoro sve je isto. Oki sta jos sekretarica na kompu radi, jedino jos joj treba nesto za table i to ima, u nekim low firmama treba im i faks i to ima. Sta jos treba, mozda muzika i to ima.

Sa sekretaricom smo zavrsili. Sad nam treba server. Imamo win nt ili 2000 ne verujem da je xp pravo resenje i jedan Linux. Kod linux koji su korisnicki orjentisani mreza se moze podesiti i pomocu sablona dok kod wina postupak je dosta slozen, ako je neko imao iskustva (necemo racunati ravnopravne mreze) , a moze se podici i web i mail server veoma lako ako firma ima stalni pristup internetu. I sve to na srpskom. Ali zato neko ne daje vladi pare, ili poene kako su sklopili ugovor sa najvecim it firmom. Ima tu jos dosta razloga, u glavnom je to nedostatak ne poznavanja Linux-a. Ne dovoljno volontera. Ne dovoljno posvecenika koji ne misle prvo o kinti vec o znanju, pomoci i z3ezanju sto je i filozofija Linux. Po meni je to najveci problem, a to je ne poznavanje filozofije Linux-a i open source zajednice. Svi zele prvo kintu. Taka su i moja iskustva sa it firmama sa kojima sam hteo da pravim Linux soluciju.

Problem je i u profesorima, jer ne zele da se dovede nesto novo pa da to uce. 5 puta sam trazio da u srednjoj instaliram Linux i nisu mi dali. Sve kao sutra. A radim maturski sa temom Linux i profesorka me pita staje dos. I jos posle hoce da me obori. Jos jedan problem je sto ljudi odustaju posle prvog kontakta sa Linux. To se dogadja ako misle da puno znaju o winu,a u Linux nailaze na poteskoce. Ali zaboravljaju da na pocetku nisu nista znali da rade pod winom, a pod linux vec znaju dosta toga, ali neke naprednije opcije ne mogu da savladaju odjednom sto je i logicno.

Eto davio sam vas puno ja mislim da je dovoljno od mene. Znaci stvar je u tome da ljudi shvate Linux duh i duh open zajednici, i da se na skolama pokaze cisto edukativno da postoji jos neki os sem Linux, i da se ne razvijaju samo programi za windows okruzenja vec i za Lin, a to sam i mislio u orethodnom posti da vam je drugacija filozofija.
Srecno

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.07.2002. 02:52:25 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.11.2001. 01:30:19
hodac je napisao:
A tacno je da je moj post bio malo i plod besa zbog toga sto su najveci streberi ove godine upisali fon a ne znaju ni sta se usi, osecam da ce 90 posto zeleti da bude menadjer. Znam iz licnog iskustva, neko im je rekao fon je sasvim dobar faks, tu ces biti menadjer i to je sad in.

I opet ja. Mrzim kad ljudi ne znaju da napi

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.07.2002. 23:05:38 

Pa o ovome i pricam, ja dam konkretan odgovor a neko ti kaze pa to nisi pravilno otkucao.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.07.2002. 02:11:56 

1.nije glupo postavljati temu o bilo cemu dokle god postoje najmanje dva coveka zainteresovana za to
2.da ,li neko ovde uopste zna detalje koje sadrzi dogovor(ugovor,povelja,pismo o namerama...) vlade i MS-a?koje su obaveze vlade ,a koje MS-a?vladina obaveza je da ukine(tacnije suzbije) pirateriju,a MS ce za uzvrat na svaka 4 licencirana wina poklanjati jednu akademsku licencu......
3.na FON-u se inace koriste unix,windows i novell,sto znaci da ne stoji ona tvoja opaska "budite face pa instalirajte linux na fonu"
4.mislim da se u okviru predmeta "organizacija racunara i operativni sistemi" uci i UNIX,kolege sa starijih godina mogu to da potvrde ili demantuju
5.ne treba zaboraviti da je osnovna funkcija racunara da olaksa posao coveku(da automatizuje radnje,ubrza rad),stoga krajnji korisnik(u daljem tekstu "moja baba") NE TREBA da zna nista o operativnom sistemu,sendmailu,config fajlovima,tcp/ip-u...ona treba da upali racunar,startuje program za slanje poste i posalje pismo svojoj cerki u kanadu npr.

hodac said:
Sad nam treba server. Imamo win nt ili 2000 ne verujem da je xp pravo resenje i jedan Linux. Kod linux koji su korisnicki orjentisani mreza se moze podesiti i pomocu sablona dok kod wina postupak je dosta slozen, ako je neko imao iskustva (necemo racunati ravnopravne mreze) , a moze se podici i web i mail server veoma lako ako firma ima stalni pristup internetu. I sve to na srpskom.

mislim da ovo ne treba ni da komentarisem,da li ovo znaci da pod winom ne mogu da se dignu web i mail server?i da li je za to potreban pristup internetu :-)

inace tek sam sad uvideo da si ti upisao FTN pa verovatno otuda i tvoje takvo rasudjivanje.treba da znas da tvoja don kihotovska borba o o popularizaciji linuxa u srba ima za posledicu sledece i samo sledece : povecava se broj klinaca koji instaliraju linux,nakace se na net i onda urlaju staru narodnu usklicnicu "linux rulz".

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.07.2002. 15:36:14 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Ramstein je napisao:
4.mislim da se u okviru predmeta "organizacija racunara i operativni sistemi" uci i UNIX,kolege sa starijih godina mogu to da potvrde ili demantuju

Prokleta la

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.07.2002. 21:42:55 

Ramstein je napisao:
1.nije glupo postavljati temu o bilo cemu dokle god postoje najmanje dva coveka zainteresovana za to
2.da ,li neko ovde uopste zna detalje koje sadrzi dogovor(ugovor,povelja,pismo o namerama...) vlade i MS-a?koje su obaveze vlade ,a koje MS-a?vladina obaveza je da ukine(tacnije suzbije) pirateriju,a MS ce za uzvrat na svaka 4 licencirana wina poklanjati jednu akademsku licencu......
3.na FON-u se inace koriste unix,windows i novell,sto znaci da ne stoji ona tvoja opaska "budite face pa instalirajte linux na fonu"
5.ne treba zaboraviti da je osnovna funkcija racunara da olaksa posao coveku(da automatizuje radnje,ubrza rad),stoga krajnji korisnik(u daljem tekstu "moja baba") NE TREBA da zna nista o operativnom sistemu,sendmailu,config fajlovima,tcp/ip-u...ona treba da upali racunar,startuje program za slanje poste i posalje pismo svojoj cerki u kanadu npr.

hodac said:
Sad nam treba server. Imamo win nt ili 2000 ne verujem da je xp pravo resenje i jedan Linux. Kod linux koji su korisnicki orjentisani mreza se moze podesiti i pomocu sablona dok kod wina postupak je dosta slozen, ako je neko imao iskustva (necemo racunati ravnopravne mreze) , a moze se podici i web i mail server veoma lako ako firma ima stalni pristup internetu. I sve to na srpskom.

mislim da ovo ne treba ni da komentarisem,da li ovo znaci da pod winom ne mogu da se dignu web i mail server?i da li je za to potreban pristup internetu :-)

inace tek sam sad uvideo da si ti upisao FTN pa verovatno otuda i tvoje takvo rasudjivanje.treba da znas da tvoja don kihotovska borba o o popularizaciji linuxa u srba ima za posledicu sledece i samo sledece : povecava se broj klinaca koji instaliraju linux,nakace se na net i onda urlaju staru narodnu usklicnicu "linux rulz".

Da li si kad konfigurisao e mail pod winom u mrezi, e ako jesi znas o cemu govorim.Ja pod winom licno nisam ali sam gledao kako se radi, i zaista je komplikovan proces, a sve to sam sam uspeo pod linux bez icije pomoci.

A moja borba za populaciju Linux . Ovo je smesno, ja ne vrsim populalizaciju, ja samo pomazem nekim ljudima u prvim iskustvima sa datim, ja zelim ljudima da objasnim Linux filozofiju, a ne da ih nateram da rade na istom, to treba sami da procene, u sustini i Linux ima nedostatke, zato klincima nikad ne bih preporucio Linux jer ne mogu da igraju igrice ( bez obzira na sadanje emulatore ovo je dosta slozene i trazi veoma dobro znanje koje retko ko ima ). A mislim da je ovo pitanje isuvise strucno za ovaj forum ono je ipak trebalo na nekim drugim forumima sa nekom drugom ekipom, ovde su ipak pitanja vezana za pomoc korisnicima linux koji se tek u poznaju sa doticnim, i ja se izvinjavam na nekim greskama u kucanju ,

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.07.2002. 03:06:42 

jel mozes da mi objasnis sta ti znaci ono "linux koji je korisnicki orjentisan"?
da li to mislis na user-friendly ili sta vec....

propagiranje linux filozofije je mlacenje prazne slame. svet pokrecu pare,zapamti to.ne mozes ti da ubedis nijednu firmu da predje sa wina na lin pricom kako je bil los covek,kako on drzi monopol,kako su u open source zajednici sve sami robin hudovi koji kradu od bogatih i daju siromasnima....ako ti dokazes da ce firma prelaskom na neku alternativu winu ustedeti 10 000$ u svom budzetu,a nece izgubiti na funkcionalnosti(ili sto je jos bolje, podici ce je na visi nivo) onda je to pravi posao!

btw. bas me interesuje koje su to IT firme sa kojima si ti hteo da pravis linux soluciju?? aj to mi reci molim te

windows je uvek bio,sad jeste i verovatno ce i dalje biti number 1 kao desktop kucni sistem,linux nikad nece to postati zato sto mu to nikad nije ni bila namena! znaju se i prednosti i mane i jednog i drugog,shodno tome buduci korisnik ce prema svojim potrebama odabrati jednu od opcija...

tvoje price o instaliranju web i mail servera,srpskom jeziku itd. su price za malu decu

ti kao nedostatak linuxa navodis nemogucnost igranja igrica,to mi nikad nece biti jasno,kao kad bi rekao da je nedostatak buldozera sto nema cd plejer...ko hoce da se igra neka lepo sebi kupi segu,xbox ili sony playstation pa nek se igra do mile volje.

izbor OS-a zavisi iskljucivo od potreba korisnika!!!jednom za svagda zapamtite to!! moja, vec jednom pominjana, baba zeli da odrzava mail prepisku sa rodjacima u kanadi,a ujedno zeli da omoguci svom unuku da ponekad odigra "age of empires"(moj favorit i jedina igrica koju igram).koji joj ti OS preporucujes???

ja bih bas voleo koji su tvoji razlozi zbog kojih koristis lin(ako ga koristis)? naravno da ne navodis obrazovanje,ideale ili radoznalost...dakle mislim na konkretne razloge,svakodnevne primene...a inace mogu da se kladim da na svom disku drzis pored linuxa i windows.jesam li u pravu? ja jos nisam sreo nijednog korisnika linuxa koji na svojoj kucnoj masini nema instaliran i windows. kako to objasniti???to se objasnjava time sto su neki poslovi zgodniji da se odrade u windowsu(konfor valjda) nego u linu i obrnuto...

inace,ove moje dve poslednje poruke su bile u stilu "danju spavam ,a ludujem nocu" ,valjda u 4 ujutru dobijem inspiraciju

i hteo bih da pohvalim pivnicu "optimist' u 29.novembra zato sto mi je bila na usluzi ovih dana i noci...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.07.2002. 08:04:50 

Ma oki je bato, ali molim te udahni, ajde samo jednom.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.07.2002. 14:46:24 
Moderator

Pridružio se: 03.04.2002. 10:55:06
Evo sta sam procitao na LUGY (Linux Users Group of Yugoslavia) listi...do duse...sve je jos u nekom zacetku i malo se pomaklo od pocetka, ali kad ste vec pokrenuli ovu temu, mozda se neko zainteresuje i ukljuci u rad:

==========================================
Sto se tice distribucije, ja sam imao (i jos uvek imam) ideju da sa
Milosem Rancicem i SRD "ULIKS" pokrenem distribuciju Uliks, koja bi
bila
potpuno na srpskom i to u srpskoj cirilici (naravno, nazivi komandi u
konzoli bi bili na engleskom!). Postoji adresa
http://uliks.sourceforge.net/, ali tamo neces naci puno sadrzaja, osim
mozda prevoda GNU OJL i eventualno par drugih stvari. Ono sto je glavni
problem je *vreme*. Znaci, tek kada svi zavrsimo studije moze se
ocekivati ozbiljnija distribucija Linuksa na srpskom jeziku, i to
cirilicna!
========================================