Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 22.10.2002. 16:43:26 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18.04.2002. 10:21:43
Evo, ovako...
Dodjoh do nekih parica, pa resih da malo "ponovim" svoj PC. Staru plocu, procesor i memoriju sam prodao sa sve kucistem, pa sada razmisljam koje delove da uzmem.

Prva varijanta je:
MSI KT333 Ultra
AMD XP 1800+
256 DDR Kingston na 333
MIDI Tower ATX 300W
Cooler Volcano 9
------------------
340 eura

Druga varijanta je:
MSI K7T 266 pro
AMD XP 1800+
256 DDR Kingston na 266
MIDI Tower ATX 300W
Cooler Volcano 9
------------------
320 eura

+ CD/RW Teac 40x/12x/48x (Verovatno za koji mesec)

Interesuju me sva misljenja, sugestije, predlozi, dobra ili losa iskustva, preporuke, i ostalo...
Hvala unapred... :)

Slika

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.10.2002. 19:01:53 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Godina: Dipl.
Smer: ME
Obe varijante su sasvim OK, a s obzirom na razliku od 20

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 22.10.2002. 22:31:45 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
Godina: Apsolvent
ma ja merkam ovaj serial ata :)

jel probao neko to cudo?

protok od 150mb/s realno (sadasni ata133 idu jedva do 80 ;)
+ ono najbitnije -> nema vise onako sirokih ata kablova :)

bolje uzmi asus v8 ;)
sa agp 8x i serial ata, raidom, itd

ili bar sacekaj jos malo sa kupovinom

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.10.2002. 11:46:49 
Korisnikov avatar

Da pojasnim...
Prva opcija je bila:

Gigabyte 7VAXP KT400 (Raid, 8xAGP, LAN...)
AMD XP 1800+ (ili cak 2000+)
256 DDR Kingston na 333
cooler Volcano 9
ATX MIDI Tower 300W

Ali ovo "cudo" kosta 395 eura.
E, sad, zvanicno KT400 chipset ne podrzava DDR400 memoriju, nikako ne mogu da iskoristim 8xAGP, nemam 2 HDD-a, pa kazem sam sebi: "Budalo, sta ce tebi to. Bolje kupi neku normalnu plocu, AMD XP 1800+, a za ostatak (i jos neki "dinar") uzmi CD-RW". I sad, naravno, nemam pojma sta cu...

Pomagajte... :D

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.10.2002. 13:40:58 
Moderator
Korisnikov avatar

pa misli malo shire...
razmishljaj unapred
da li je bolje dati razumno vise para za plocu koju neces morati da menjas za 2 god, cim se pojavi neki novi standard za hard diskove, i ata diskovi prestanu da se prave, a tebi ce tad npr trebati veci hdd

kapirash me?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.10.2002. 13:43:54 
Moderator
Korisnikov avatar

btw, ddr400 ti savrseno ne treba
nije brzi, cak je i sporiji od ddr333 + je nestandardizovan

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.10.2002. 20:41:56 
Korisnikov avatar

bLooez, daj da cujem sta ti predlazes...
Sklopi neku "masinu" po svom ukusu, al' gledaj da ne moram da radim kao poslovna pratnja da bih je kupio... :D
Vidim da si preporucio Asus v8. Da ne znas mozda koliko kosta.
I, uopste, koliko kostaju ploce sa tim Serial ATA standardom (i koje ploce imaju taj standard) ?

Jos jedna stvar... Znam da je cooler Volcano 9 odlican, ali u isto vreme i jako bucan, pa me zanima zna li iko koji jos cooler dolazi u obzir za AMD XP procesore...

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.10.2002. 21:47:27 
Moderator
Korisnikov avatar

Serial ATA je ql, ali kada ce uredjaji sa tim standardom biti dostupni smrtnicima? :(
ATA podrzava nesto oko 200GB max, a nacuo sam neke stvari da ima i vecih diskova (beat me kako :)). Ja sam freak za velicinu i brzinu HDDa (a trenutno imam Hitachi 20Gb na 4200rpm, koja ironija, a? :D ), ali cenim da je 2x160GB dovoljno za narednih 3 godine SIGURNO, a mozda i duze.
Kablovi? Kupis round ATA kablove i reseno ili ako volis da se igras: uzmes klasican kabal, skalpel, izolirku i udri :-)

KT400 je za sada veoma los izbor. Memorija jos nije prihvacena, ploce imaju problema sa podrskom i za 333 i za 400 (koriste iskljucivo jednu vrstu memoriju, nema mesanja, a kada stavis 400 mozes da koristis samo jedan slot i sl. gluposti....zavisi od modela do modela).
Qler....mislim da je best buy ovog trenutka Titan sa oznakom TT5CB ili nesto slicno. Ima ogroman hladnjak (80x80) i ventilator na smesno malo obrtaja tako da je necujan, a drugar (pristuan na forumu, cudi me da se ne oglasava :-)) sa njim hladi zestoko overclockovan 1600+ (serija AGOIA).

AGP 8x.....pa ne znam bas...bespotrebno za sada? Ma uzmi sve sto ti zivot pruza :-)
I tako...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2002. 01:18:42 

Pridružio se: 15.01.2002. 00:30:21
:smoker

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2002. 10:45:41 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
Smer: IS
LM,

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2002. 14:48:58 
Moderator
Korisnikov avatar

DellBoy je napisao:
bLooez, daj da cujem sta ti predlazes...
Sklopi neku "masinu" po svom ukusu, al' gledaj da ne moram da radim kao poslovna pratnja da bih je kupio... :D

pa... dugo nisam pratio cene (poslednje sto sam uzeo sebi bilo je jedno fantastichno dtk napajanje pre nedelju dana)

ovde imam neki cenovnik od pre mesec dana, ali...

kao sto rekoh, ja bih sacekao malo sa tom plocom, upravo zbog serial ata

nece ta 'tehnologija' biti skupa kako kolega misli
iz prostog razloga sto iza nje stoje naveci proizvodjachi diskoova i chipsetova (seagate, intel...)

i kao sto vidis vec se s-ata kontroleri pojavljuju na plocama, pojavio se i s-ata 2 standard, id...zahuktava se...

anyway...bitno je za sta ti treba masina...

i legendarno pitanje:
'da li da kupim ms misa za 80dm i da mi traje deceniju, ili a4 za 10 i da ga menjam dogodine'

:)

nadam se da si me shvatio

ne znam koje ploce pored te ga imaju, ali imace ga sve novije
cenim da ce vec dogodine prestati potpuno proizvodnja ata diskova... a da ce s-ata diskovi vec za sledece prolece/leto moci da se kupe po istim cenama kao ata

trziste diskova je pocelo zesce da pada, a to su osetili i svi veci igraci, neki su se restruktuirali (matrox kupio qantum), neki se nazalost povukli (ibm prodao pogone hitaciju + ugasio onaj u madjarskoj)
i sada pocinju da usavrsavaju proizvode (red je bio ;) da privuku kupce...prvo sa ata100/133, pa raidima kao prelaznim resenjima, pa zamenom ball-bearing sistema sa liquid sistemima, a sad i konacno s-ata1 pa ver. 2, itd...

dobro su se setili...ipak sub hddi oduvek bili najuzhe grlo
(shta vrede toliki transferi na samoj plochi og 1gb i sl. kad sam ad chita tek sa 60mb :(

anyway, sleteo sam sa teme...
evo par mojh predloga za komponente, cene su u evrima i OD PROSLOG MESECA, da ne bude zabune

1. samsung 755dfx oko 175 evra
- nek prica ko shta hoce, samsung je tata za monitore... a 757 ne vredi uzimati jer jedinu prednost ima 1920x1440/64Hz
a skuplji je za bar 30 evra

2. uzmi plocu koja podrzava s-ata, bez raida (ako jednom budes imao kinte za dva ata diska imaces i za s-ata ;)
bez agp8x, to je sranje :) i bez integrisane graficke :) jer treba da mislis i kako ces prodati posle sve to sto kupujes kad dodje vreme (a te integr. ploce se prodaju za bagatelu)

3. zvucnici teac powermax 500...vrse posao..diobro se cuju za igre, mp3ojke...a ako bas hoces 5.1 moraces da das vise od 40-50 evra

4. memoriju uzmi do 333mhz :)

5. graficku..hmm..ja merkam ati radeon 9000 pro...osta oko 80-90 ali je tata..pogotovu za dvd-divx...

btw, razmisli da li ti je bolji rezac ili veci hard?

npr, vidi ovo HDD IBM 100GB 7200rpm 138 evra (cena za sept)

jer ako imas nekog za rezanje bolji ti je veci hdd
+ za diskove uvek moras da placas a i ako nabavis rezac rezaces svakakve gluposti koje ovako ne bi
po meni rezac treba nabaviti samo ako nemas cdplejer i imas mali hdd kao kompromis, ili ako hoces da se bavis rezanjem

uh..odvalio sam se...ako je neko stigao doovde - svaka chast ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2002. 14:52:37 
Moderator
Korisnikov avatar

Pedja je napisao:
cenim da je 2x160GB dovoljno za narednih 3 godine SIGURNO, a mozda i duze.

hehe ;)
klasika ;)
meni da je neko pre dve god rekao da ce mi 40gb biti malo (kada sam prelazio sa 2 na 16gb ;) smejao bih mu se u lice...a sad mi je hard nonstop pun :)
pojavio se divx, za par godina ce nesto trece...itd
prostora nikad dosta

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2002. 14:58:26 
Moderator
Korisnikov avatar

Moma je napisao:
Jedino

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2002. 18:28:00 
Moderator
Korisnikov avatar

Kolega, bLooez, prosto ne znam koji bih deo prvi quotova odvgovoricu bez istog :)

Misevi: Da li kupiti MSa? Naravno da ne! A da li kupiti A4? Isti odgovor! Kupujes misa koji ti najbolje lezi u ruci. Ja trenutno nemam PS2 port na racunaru, pa koristim jednog USB logitecha koji me pomalo nervira. Na polici cuvam svoj A4 RF PS2 koji je placen 40DM (ima A4 i skuplje miseve ;)) i koji ne dam nizasta na svetu. Sto se mene tice: nemam mu ravnog!
BTW ako za 10 godina (deceniju) jos uvek budem koristio misa u ovoj kolicini kao danas ubicu se k'o siroce :)

Monitor: Koji monitor trenutno koristis? 755dfx je OK monitor, ali mislim da je NF serija neprikosnovena i da je 30

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2002. 23:19:12 
Moderator
Korisnikov avatar

Pedja je napisao:
Kolega, bLooez, prosto ne znam koji bih deo prvi quotova odvgovoricu bez istog :)

i ja cu ;)

vidis, ja imam ms misha (inteli explorer optical) i ms tastaturu (internet keyb) i ne znam sta bih bez njih, odlicne su komponente. zato sam i reko: postoje lljudi koji svake god kupuju jeftinog misha i oni koji kupe jednom nekog skupjeg za narednu deceniju
pa ko se gde svrsta

monitor: koristim 755dfx i mnogo mi je bolji od nf upravo zbog onih glupih crtica
iako tft nikome ne bih preporucio, jer su duplo skuplji a istog ili slabijeg kvaliteta
inace monitr fantasticno radi na 1280x1024/75hz

ploce: citaj malo pazljivije. rekao sam da ce integrisanu morati da PRODA za bagatelu (jer takve ploce uzimaju mahom ljudi kojima je to nebitno)
kolko ljudi znas koji imaju nforce (koji btw u novoj verziji i ide BEZ grafichke)
posle kad pozelis novu graficku, moras da menjas celu plocu
integr. su samo za sekretarice...i mislim da je nvidia tu uprskala
uostalom, videcemo

taj radeon 9000pro moze da se nadje, potrazi malo

hdd: kao sto rekoh...isto smo pricali i pre par godina...videcemo 300gb je dosta prostora...
btw ako imas para za 2x160gb imaces i za s-ata

cdrw: ok, svako ima prava na izbor, ali fakat je da ces sa rezacem rezati bar 33% gluposti koje ces jednom pogledati/odslusati...

kuciste: naravno da znam za mcase ili chieftec, ali covek je rekao da ne zeli da radi kao posl. pratnja, a lidmen je ipak dosta bolji od noname kucista...

uzeo dtk 300w tezak je ko tuch :)
tezi od starog powermax 300w, atx atest itd...
i to za 35evra
odlicno je

hddove od 16gb je radio chini mi se seagate, i to bas prve serije
mada sam ja imao zlosrecnog quantuma 18gb (kvazi 20gb) lct12 seriju

shto je bilo malo cudno..ispada da je hard mao 1,5 plochu :)

anyway, lapsus, nije 16 nego 18gb

a kt333 sa isa ne postoji, ali ja kad kazem 'novije loce' mislim na celu poslednju godinu :)

btw, na fax dolazim tek u subotu :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 24.10.2002. 23:50:50 

Pridružio se: 17.01.2002. 01:08:22
bLooez je napisao:
integr. su samo za sekretarice...

Nisu svi koji ne igraju igre sekretarice...
Tebi su i programeri sekretarice?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.10.2002. 00:57:33 
Moderator
Korisnikov avatar

[quote="bLooez"][/quote]
Dolazimo do veoma znacajnog problema! Imas MS misa: kazes da je best buy. Imas 755: kazes da je best buy.
Veoma usko si podelio "ljude koji kupuju miseve" ;) Ok je da mis postoji od 1964. (ispravite me ako gresim, ali 196x je definitivno...bese komplet od drveta :)), ali da planiram 2012. da koristim misa i to ovog sadasnjeg? Malo teze.

"Crtice: bile glupe ili ne su tu zbog katodne cevi i posle nekoliko sati/dana ih apsolutno vise ne primecujes tj. ne smetaju ti. Koristio sam stvarno svasta i stvarno najbolji odnos cena kvalitet ovogtrenutka nudi NF serija. Moj adut je 959NF!
BTW kada si se zakacio za taj refresh, pa mom Hansolu 710p, koji sam prodao pre skoro 2 godine, (zapao mi OK primerak bez obzira sto su se mnogi zalili) je za 1152x864 default refresh 100Hz :)
Primenljivost TFTa je diskutabilna. Meni zavrsava posao odlicno, manje zamara, dijagonala je zadovolajvajuca (15.1), a jos je i za poneti ;)

Kao i u prosloj verziji bice 2 verzije: sa i bez graficke...
Ovo za sekretarice je vec prokomentarisano, pa da se ne ponavljam ;) Ja imam ATI 3D Rage mobility M1 sa 8MB sdrama i pazi kada mi apsolutno ne treba bolja kartica! Samo kada bi mogao da sa TV outom napravim exended desktop bilo bi idealno! Eventualno da ima Video IN, ali to je vec nesto drugo...

Ako ne zelis da reklamiras firmu kod koje si nasao Radeon 9k pro za te pare posalji mi info na [email protected]
Bio bih ti zaista zahvalan.

HDD: razlika je u "ako imas" i "imaces" tj.ATA diskove uzmes sada i vozi, a S ATA ces ipak jos malo da sacekas.

Pa recimo da je preko 80% snimljenih diskova kod mene upotrebljeno nekoliko puta. Evo sada ugrubo izracunah, pa ja u kuci imam cca 1500 diskova!!! Zamisli kada bi ih sve "redovno" koristio :) Ali zato svakih nekoliko dana recnem backup na RWove i nema da me boli glava ako se desi nesto ne predvidjeno ;)

Menjao si powermax 300 za DTK 300? Verujem da ti je PM riknulo, jer uz svo moje duzno postovanje prema DTK kucistima i napajanjima (primerak koji sam posedeovao nije gasio komp ni prilikom tolikog pada da se sijalica skoro ugasi, monitor skroz, a komp sljaka....vise puta za vreme bombardovnja...) cenim da je powermax ipak bolji...

Seagate, po mom misljenju, sa pravom nije preterano zastupljen na ovim prostorima. Jednostavno nisu konkurentni!
Eh kada se setim onih 2.1 diskova koji su prodavani kao prvi povoljni ATA, a to jednostavno nije radilo, vec si bio osudjen na PIO4.

Nadji mi 1 (jednu) plocu koja je proizvedena od oktobra 2001. (rekao si godinu dana) na ovamo, a da ima ISA slot :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.10.2002. 11:05:39 

plo

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.10.2002. 17:45:01 
Moderator
Korisnikov avatar

kruzer je napisao:
bLooez je napisao:
integr. su samo za sekretarice...

Nisu svi koji ne igraju igre sekretarice...
Tebi su i programeri sekretarice?

dobro, sekretarice i programeri koji ne programiraju graficki zahtevne aplikacije.

zadovoljan?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.10.2002. 18:07:27 
Moderator
Korisnikov avatar

Pedja je napisao:

Citiraj:
Dolazimo do veoma znacajnog problema! Imas MS misa: kazes da je best buy. Imas 755: kazes da je best buy.

pa gde je tu problem? :)

usko sam podelio ljude jer je u principu tako..to su ti dva izbora

Citiraj:
BTW kada si se zakacio za taj refresh, pa mom Hansolu 710p, koji sam prodao pre skoro 2 godine, (zapao mi OK primerak bez obzira sto su se mnogi zalili) je za 1152x864 default refresh 100Hz :)

wow ;) ql, ali se ja uopste nisam zakacio za refresh rate, vec za crtice i isti kvalitet dfxa i nfa :)

Citiraj:
Ja imam ATI 3D Rage mobility M1 sa 8MB sdrama i pazi kada mi apsolutno ne treba bolja kartica! Samo kada bi mogao da sa TV outom napravim exended desktop bilo bi idealno! Eventualno da ima Video IN, ali to je vec nesto drugo...

slicno i ja imam, elsa erazor 3 tnt2 32mb :) i odlicno mi vrsi posao, odlican prikaz, radeona bih uzeo jer filmovi na njemu izgledaju fantastichno I zbog tv outa da se zaje****m :)

Gigabyte ATI Radeon 9000 Pro 64MB DDR Dual Head TV-Out 125 evra
ovo je cena od proslog meseca, ako ti odgovara, reci na priv. pa cu ti dati telefon vidi koliko je sada neka jeftinija verzija :)

Citiraj:
HDD: razlika je u "ako imas" i "imaces" tj.ATA diskove uzmes sada i vozi, a S ATA ces ipak jos malo da sacekas.

da ali "setices se mojih rechi" kad posle u jeku s-ata diskova ti budes tvoj ata 130gb prodavao za 20 evra a ja moj ata prodao na vreme za 70 i pazario s-ata :)
+ ces morati da menjas plocu :)

Citiraj:
Pa recimo da je preko 80% snimljenih diskova kod mene upotrebljeno nekoliko puta. Evo sada ugrubo izracunah, pa ja u kuci imam cca 1500 diskova!!!

eto vidis. to ti kazem, vidis sta je tu bacenih para :)
a ako se nesto desi bolece te glava u svakom slucaju :)

da ne duzim, veruj mi, kad uzmes u ruku powermax i ovaj dtk,
primetices razliku
ni meni se sigejt ne svidja, ali imaju dobru barakudu i skazi diskove...

Citiraj:
Nadji mi 1 (jednu) plocu koja je proizvedena od oktobra 2001. (rekao si godinu dana) na ovamo, a da ima ISA slot :)

ne smaraj sa tom plocom :) ima ploca, moj epox je isao i u varijanti sa isa slotom, a kao sto je nestao taj isa, nestace i ata, a uskoro i flopiji nestaju:)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.10.2002. 18:17:37 
Moderator
Korisnikov avatar

Moma je napisao:
plo

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.10.2002. 20:26:35 

bLooez je napisao:
a kao sto je nestao taj isa, nestace i ata, a uskoro i flopiji nestaju:)

Moj flopi je davno nestao :)

Idem ispred svog vremena, postao sam vidovit :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.10.2002. 20:55:50 
Korisnikov avatar

Ej, bre, ljudi...
Dajte, molim vas. recite mi koju plocu za AMD-a je najbolje pazariti ? Ne treba mi RAID.
Cuo sam razne predloge... EPOX (mada nemam pojma koje modele uopste imaju), MSI (trenutno je moj favorit MSI KT333 Ultra 2), ABIT KRX7 (sta je njena prednost).
Molio bih vas da se malo zadrzite na plocama, jer mi je najbitnije da ovde ne zabrljam...
Tnx ;) ...

Slika

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.10.2002. 12:35:09 
Moderator
Korisnikov avatar

bLooez je napisao:
Gigabyte ATI Radeon 9000 Pro 64MB DDR Dual Head TV-Out 125 evra
ovo je cena od proslog meseca, ako ti odgovara, reci na priv. pa cu ti dati telefon vidi koliko je sada neka jeftinija verzija :)

Posle ovakvih reci te vise ne smatram kompetentnim za dalju raspravu na ovu temu :(. Pobogu covece, pa to je preko 30% vise od cene koju si u prethodnom postu rekao, a ako si predpostavio da ako je dual ovoliko "neka jeftinija" mora biti "80-90" to je jos gore!

[Back to topic]
Sto se ploca tice, neces pogresiti ni sa MSI ni sa Abitom. Ono sto ja zameram Abitu jeste nedostatak USB 2.0. Ukoliko nisi pasionirani overclocker uzmi MSI i opusteno :)
Ploca je sasvim OK.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 26.10.2002. 15:50:08 
Moderator
Korisnikov avatar

Pedja je napisao:
Posle ovakvih reci te vise ne smatram kompetentnim za dalju raspravu na ovu temu :(. Pobogu covece, pa to je preko 30% vise od cene koju si u prethodnom postu rekao, a ako si predpostavio da ako je dual ovoliko "neka jeftinija" mora biti "80-90" to je jos gore!

veruj mi da me je bash briga za shta me ti smatrash
ja sam ti rekao koja je cena ovih dana u gradu za radeon 9000 pro (oko 90 evra)
i kao primer sam naveo izvod za dual head od proslog meseca, dakle pre pojave 9700

evo ti
Gigabyte GV-R9000 PLUS,ATi Radeon 9000,64MB DDR,TV
EASY Computers
Veljka Petrovica 67 ( Zarkovo )
Beograd (011/512.913) 95

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća