Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 14.05.2002. 21:27:54 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.11.2001. 17:23:58
Godina: Dipl.
Smer: IS
ps: Treba da stoji LINUX u nazivu teme. LUNUX=> posledica mog brzog kucanja:D
Narode bio sam danas na predavanju LINUX-a na faksu, i VEOMA mi se svideo nachin na koji radi, shta nudi od opcija,...etc da me davim, pa bih hteo da zamolim nekoga ko ima LInux da mi pozajmi Disk za Nedelju da ga instaliram. Treba mi neka pochetnichka verzija :)) (recimo Red het 7.1, chini mi se da se tako zove). E da ako neko ima upustvo za instalaciju neka mi poshalje na mail. ALI treba da mi sachuva WIN, i da mi Win moze da radi sa LINUX-om na jednom rachunaru (ona opcija sa biranjem OS o kojoj je prichao kolega na predavanju danas).

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.05.2002. 21:59:04 

Pridružio se: 03.01.2002. 02:15:30
Predavanje je bilo ok, mada mozda previse "strucno", mislim da vecina ljudi nije mogla da prati predavanje. Ali sa obzirom na samu prirodu kursa i to da sve treba sazeti u nekoliko sati verovatno je jedino tako i bilo moguce. A onaj blam sa pozadinom vam stvarno nije trebao... :)

I cant get no relief

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.05.2002. 10:46:18 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.10.2001. 23:51:26
Pa ja rekoh kome god treba, neka se javi!
Od "pocetnickih" distroa imam RH 7.2 (koji trenutno nije kod mene) i Mandrake 8.2

Nego kad je sledece predavanje?

Edited By zAkiLi on Maj 15 2002 at 11:56

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.05.2002. 18:54:23 
Korisnikov avatar

Sledecji Utorak od 16:15 do 18:00h u 003
Ej Zakili mogli bi da se dogovorimo da recimo ponesem kucjishte pa da odemo do tebe da odradimo to, (ako si voljan) ili da posle predavanja odemo do mene. ?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.05.2002. 17:22:05 
Moderator

Pridružio se: 03.04.2002. 10:55:06
Black je napisao:
Predavanje je bilo ok, mada mozda previse "strucno", mislim da vecina ljudi nije mogla da prati predavanje. Ali sa obzirom na samu prirodu kursa i to da sve treba sazeti u nekoliko sati verovatno je jedino tako i bilo moguce. A onaj blam sa pozadinom vam stvarno nije trebao... :)

Sto se tice previsoke "strucnosti" predavanja, to si vec sam vrlo dobro opisao zbog cega je tako. Onaj "blam" sa pozadinom i nije "blam". Meni se to isto desilo na uvodnom skupu. O cemu se radi? Monitor i projektor nisu ni malo slicni uredjaji. Kada se prezentacija pravi, na monitoru to sve izgleda ok. Medjutim projektor radi na drugoj rezoluciji, sa drugom frekvencijom i to sliku totalno menja na platnu. Mi naravno, u Fonisu nemam svoj projektor kako bi posle svake napravljene prezentacije istu odmah isprobali "na zidu". Nego, tek kada na kursu projektor nakacimo na komp, onda vidimo kako to ispadne, jer kazem...na monitoru to sve drugacije izgleda.

"... дакле чините подвиге какве год можете, али не заборавите своје име!"

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.05.2002. 21:32:41 
Korisnikov avatar

Kolega (Nikpro-u se obracjam) preporuchio bih crno belu varijantu sa belom pozadinom i crnim slovima. Svaka chast za trud da prezentacija lepo izgleda, ali mi ipak treba neshto da prochitamo. 2 puta ste videli u chemu je fazon, pa onda na posao :D
ps: Vidimo se u Utorak! :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.05.2002. 17:35:07 
Moderator

vlada13 je napisao:
Kolega (Nikpro-u se obracjam) preporuchio bih crno belu varijantu sa belom pozadinom i crnim slovima. Svaka chast za trud da prezentacija lepo izgleda, ali mi ipak treba neshto da prochitamo. 2 puta ste videli u chemu je fazon, pa onda na posao :D
ps: Vidimo se u Utorak! :)

Ma nema frke, ok je. Nismo znali kako ce ispasti dok nismo to videli na licu mesta. Greska ce biti ispravljena.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.05.2002. 21:02:14 
Korisnikov avatar

I hope so.
Vidimo se sutra!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.05.2002. 22:01:33 

Pridružio se: 15.01.2002. 00:30:21
Ok vazno je da se Linux crv siri.Ako nekom budu trebala neke pomoci oko Linux slobodno neka mi se javi na mail rado cu pomoci.Ja takodje ti mogu pozajmiti suse ili mandrake 8.1 ali ja sam trenutno u ue.Moj predlog ti je ipak Mandrake 8.2 jer je to jedna od korisnicki najorjentisanijih distroa.Mada je slack zakon sto se tice brzine.A da ako upisem fon , moguce je da bi mogli osnovati nesto slicno kao linux korisnicku grupu sve u skladu sa filozofijom Linux-a, stalne pomoci drugima.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 20.05.2002. 22:09:58 
Site Admin
Korisnikov avatar

hodac je napisao:
.....moguce je da bi mogli osnovati nesto slicno kao linux korisnicku grupu sve u skladu sa filozofijom Linux-a, stalne pomoci drugima.

To sam bas hteo da predlozim FONIS-u!
Da se organizuje neka linux "sekcija" gde bi studenti mogli da dobiju potrebne informacije, diskove, pomoc i sl.

Bilo bi lepo da tako nesto postoji, a naravno iznad svega i korisno!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.05.2002. 09:16:07 
Korisnikov avatar

"Ljudi pa ovo i nije tako loshe :)"
Super ideja, imate moju podrshku, ako dodje do toga

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.05.2002. 23:27:27 
Korisnikov avatar

LInk ka Linux PDF (Sprski)
LINUX no1 - PDF upustvo za Linux i
nezaobilazni link (po mom mishljenju):
www.linux.org.yu
Upustvo za instalaciju red hat 6.2 je OVDE

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.05.2002. 23:47:56 
Site Admin
Korisnikov avatar

vlada13 je napisao:
LInk ka Linux PDF (Sprski)
LINUX no1 - PDF upustvo za Linux i
nezaobilazni link (po mom mishljenju):
www.linux.org.yu
Upustvo za instalaciju red hat 6.2 je OVDE

A sta bi mogao imati protiv :)
Takvi linkovi uvek dobro dodju.
evo jos koji:

http://onlinedocs.drenik.net/ /*velika baza tutorijala na eng.Obavezno pogledati.

http://www.elitesecurity.org /* opensource community forum

http://www.linux.co.yu

http://linuxdocs.org/

i slicno.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.06.2002. 16:17:17 

Pridružio se: 15.01.2002. 00:30:21
Pa pogledajte sto se organizacije tice malo hrvatske sajtove koje su posvecene Linux zajednici,k tipa hulk i slicno. Mislim da imate bazu da se okupite i razvijete cak i srpsku distribuciju. Sve sam uvereniji da necu upasti na fon (ove godine ce izgleda biti nikad veca navala, to svi sa dosta bodova ), probajte malo da steknete profove, da u okviru c++, valjda imate pocnu malo i programiranje za linux. Takdoje izgleda da ce iz kikro knjige izaci c++ za linux, naziv je slican.Sta vam je nakvaznije. Pa sigurno baza, nekih 5,6 ljudi koji se razumeju, i koji bi polako uvodili druge u svet linux i naravno anarhije. A to sa fonisom i sufonom, je po meni glupost, jer oni ce gledati svoje intrese, obecavace a nista nece ratiti. Daj za**** te uvlakace.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.06.2002. 16:29:01 

Pridružio se: 17.04.2002. 00:57:04
Pazi, potpuno si u pravu. Ali, ovde u Srbiji (FONu) da bi ti dobio prostor i makar jedan comp potrebno je, na zalost, da "poznajes" nekog iz tih organizacija. Je****, moras uvek nekom da se uvlacis, a taj nakom brugom...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.06.2002. 09:02:02 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Te

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.06.2002. 12:36:55 

Mislim da je cela drzava duboko zagazila u MS svet. Juce smo mogli i na televiziji da gledamo Microsoft-ovu manifestaciju Sinergija. Pokusali su da nam objasne da nam ne treba Sony Playstation, Linux, drugi razvojni alati, tvrdili su da bi svi trebalo da usvoje njihove standarde (.NET) i da bi nam tako svima bilo bolje. I najavili su legalizaciju softvera od 1. septembra do kraja godine. Tada bi kao cene trebalo da budu promotivne. Verovatno ce na udaru u pocetku biti samo najveci korisnici, barem tako ja procenjujem ali ipak ko zna, ne bi me cudilo da cene piratskog softvera generalno odu navise, kao sto su i u Hrvatskoj uostalom.

I cant get no relief

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.06.2002. 15:05:33 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
Godina: Apsolvent
Smer: ME
ma daj..
pa zar mislish da i u americi ljudi placjaju softver? (govorimo o zdravorazumnim ljudima :)

sve to oko legalizacije se vuche samo zbog firmi (i to mahom onih velikih)

mi cjemo i dalje kupovati softver na ulici.. samo.. ne toliko "slobodno" kao dosad..
zbog chega mi je i drago, jer vishe barem necje biti platoa, exita, ntsofta i ostalih skotova koji su i svoje pirate prodavali maltene po ceni originala.. drali ljude..

vecj cjemo kupovati kod nekih anonimusa, koji oglase imaju samo na newsu, sa onim pripejd brojevima mobilnog :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.06.2002. 17:06:11 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.05.2002. 15:33:21
Upravo tako... legalizacija softvera ne kaci pojedince. Svi ce moci da nabave softver kao i do sada. Nista se ne menja za nase licne potrebe. No, ukoliko zelis da programiras i prodajes svoje proizvode, za to ce ti vec trebati licenca. Recimo da ti za neki projekat treba nekoliko alata, za svaki od njih moraces da platis licencu da bi mogao da ga prodas.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.06.2002. 17:25:20 
Site Admin
Korisnikov avatar

Jale je napisao:
No, ukoliko zelis da programiras i prodajes svoje proizvode, za to ce ti vec trebati licenca. Recimo da ti za neki projekat treba nekoliko alata, za svaki od njih moraces da platis licencu da bi mogao da ga prodas.

Ne moras da platis, ako koristis linux i opensource razvojne alate!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.06.2002. 17:48:20 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.05.2002. 15:33:21
Naravno, pa to se podrazumeva :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.06.2002. 20:35:41 
Moderator

Jale je napisao:
Upravo tako... legalizacija softvera ne kaci pojedince. Svi ce moci da nabave softver kao i do sada. Nista se ne menja za nase licne potrebe. No, ukoliko zelis da programiras i prodajes svoje proizvode, za to ce ti vec trebati licenca. Recimo da ti za neki projekat treba nekoliko alata, za svaki od njih moraces da platis licencu da bi mogao da ga prodas.

Nije bas tako. Sto se tice M$, ne znam koliko vas je imalo prilike da licno instalira full Windows XP Professional. Recimo kada sam testirao za casopis M$ Outlook 2002 iz M$ Office XP paketa, iznenadio sam kakav su sistem zasite svog software-a uveli. Da bi bilo koji alat iz Office-a mogli da koristite potrebno je da obavite online aktivaciju. Naravno ovde ne pricam o krekovanim i razbijenim verzima Office-a. Znaci pokrenete neku aplikaciju iz paketa i da biste otvorili novi dokument ili saucavali promene u postojecem, software trazi od vas da se nakacite na net, pa zatim da on uspostavi direktnu komunikaciju sa M$ serverom i na taj nacin izvrsi aktivaciju software-a, koji nameravate da koristite. To ce reci da legalizacija software-a pogadja i "obicne smrtnike".
So,... po meni... Linux rulezzzzzzzzz........

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.06.2002. 21:55:03 

nikpro je napisao:
To ce reci da legalizacija software-a pogadja i "obicne smrtnike".

Pa da ali nasa pretpostavka i jeste to da ce uvek biti neustrasivih hakera, krekera i lokalnih pirata koji ce satelitskim linkovima svlaciti cele aplikacije i crack fajlove za "otkljucavanje" istih.
Linux je korisna stvar ali i dalje pre svega za programere i ljude koji se malo ozbiljnije bave softverom, za prosecnog korisnika je jos uvek Windows bolja alternativa i tu ni legalizacija nece promeniti mnogo toga. Ne znam mnogo o konkretnim primenama Linuxa u velikim sistemima ali nekako mi je logicnije da oni predju na Linux jer ce ionako biti prvi na udaru.

I cant get no relief

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.06.2002. 00:08:50 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
Godina: Apsolvent
Smer: ME
nikpro je napisao:
Nije bas tako. Sto se tice M$, ne znam koliko vas je imalo prilike da licno instalira full Windows XP Professional. Recimo kada sam testirao za casopis M$ Outlook 2002 iz M$ Office XP paketa, iznenadio sam kakav su sistem zasite svog software-a uveli. Da bi bilo koji alat iz Office-a mogli da koristite potrebno je da obavite online aktivaciju. Naravno ovde ne pricam o krekovanim i razbijenim verzima Office-a. Znaci pokrenete neku aplikaciju iz paketa i da biste otvorili novi dokument ili saucavali promene u postojecem, software trazi od vas da se nakacite na net, pa zatim da on uspostavi direktnu komunikaciju sa M$ serverom i na taj nacin izvrsi aktivaciju software-a, koji nameravate da koristite. To ce reci da legalizacija software-a pogadja i "obicne smrtnike".

ti predpostavljash da mi u startu koristimo legalan softver
a ja ti kazhem da mene niko necje proveravati da li imam legalan softver
necje panduri icji po kucjama i gledati shta imash instalirano na kompu

ja odem u kupim piratski xp, instaliram ga, i nema on lajn registracije, nema nichega..
to se tako radi svuda po kucama..

firme su vec druga prica..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.06.2002. 09:36:40 
Moderator

bLooez je napisao:
ti predpostavljash da mi u startu koristimo legalan softver
a ja ti kazhem da mene niko necje proveravati da li imam legalan softver
necje panduri icji po kucjama i gledati shta imash instalirano na kompu

ja odem u kupim piratski xp, instaliram ga, i nema on lajn registracije, nema nichega..
to se tako radi svuda po kucama..

firme su vec druga prica..

Da, ali ima tu jos jedna stavka...
evo primera sta se desilo. Ortak ima Win xp na svom kompu, koji je (naravno, kao i vecina kod nas) crackovan. Radili smo nesto sa MS SQL-om pa smo morali sa Microsoft-ovog sajta da skinemo neke dokumente. Ono sto se desilo, iznenadilo nas je prilicno...dobili smo obavestenje na sajtu, da je operativni sistem koji se koristi na racunaru nelegalnog porekla i da nije registrovan, pa iz tog razloga nemamo pravo da sa servera preuzmemo bilo sta. Ako vecina velikih softerskih kuca krene ovim putem, onda ce crackeri imati mnogo vise posla (uz pisanje crackova, morace da rade i software, baze i sve ostalo za one korisnike koji legalno to ne mogu da preuzmu ili... ce bar morati da rade mirror tih sajtova :).

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća