Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Koji OS koristite?
primarno Windows 74%  74%  [ 67 ]
primarno Linux 7%  7%  [ 6 ]
uglavnom Windows 14%  14%  [ 13 ]
uglavnom Linux 5%  5%  [ 5 ]
Mac OS X (ima se može se :) ) 0%  0%  [ 0 ]
neki drugi OS (ja sam geek) 0%  0%  [ 0 ]
Ukupno glasova : 91
Autoru Poruka
PostPoslato: 01.02.2008. 21:30:11 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Godina: Dipl.
Smer: IS
OS je najznačajniji program na svakom računaru i utiče mnogo na ostale. I ne samo to, on govori mnogo o osobi koja koristi ili radi na tom sistemu, npr. o obrazovanju, usmerenju, stavu prema free softveru, materijalnom statusu itd.

Poznato je da sam ja linuxaš, verujem da sam smorio na ovom podforumu :) Ali ja i na poslu radim na Ubuntu (sa GNOME okruženjem). Koristim za posao free softver (Netbeans najviše). Kod kuće koristim isti sistem ali više volim KDE. Imam i win koji ne znam kad sam poslednji put upalio (uglavnom ga sestra pali zbog razgovora na GTalk, mada i nju uspešno navlačim na linux). Koristim free programe osim u par izuzetaka gde koristim besplatne ali ne i slobodne programe (Opera, uTorrent, eMule XTREME Mod, razne kodeke...)

Razlog zbog kojeg koristim linux je želja za učenjem. Pre linuxa sam koristio windows i nikada nisam čak ni particiju napravio. A sad imam 8 particija sa ReiserFS, NTFS, ext2 i swap fajl sistetemima. Uči se i o mrežama i o gomili drugih stvari koje su nastale na unix-ima i prešle na sve strane (npr. šta je u javi System.err teško da će neki windowsaš da skonta).

Drugi razlog je ideja o slobodnom softveru. Znači da se koristi nešto u čiji kod i ti možeš pogledati, u čijem razvoju i ti možeš učestvovati ili pak samo koristiti a ne osećati se kriminalcem.

Treći razlog je količina alata. Gomilu stvari imaš u startu, sve što ti za programiranje treba dobiješ za tili čas bez bunarenja po net-u.

Četvrti razlog je bezbrižnost koju linux pruža. Ne treba mi zaštita, ne razmišljam o defragmentaciji, o update-u, o redovnom čišćenju reg. baze, uklanjanju raznog smeća u sistemu...

Peti razlog je lakoća korišćenja. Imam više naloga (za mene i sestru), prebacivanje sa sesije na sesiju je lako, postoji više desktopa, gomila shorcutova, Katapult je odličan, čak mi se i A.M.O.R. i fortune zezalice dopadaju. Kopiranje preko selekcije i desnog klika je zakon (preko njega kopiram link, a preko CTRL+C naslov teksta kad postujem zanimljive članke). Kad gasim komp svi programi koje sam imao pokrenute a nisam ih pogasio će se pojaviti u istom stanju kad se ponovo ulogujem. Dalje tu je tastatura sa stalnim pozicijama y i z tastera pri en i sr rasporedu, normalnim znacima navoda „“. Postoji i asdf raspored za rusku ćirilicu. I tako milion sitnica koje život čine lepšim.

E, sad vi napišite šta korsitite i zašto. Pri glasanju primarno = gotovo isključivo koristim taj OS, uglavnom = više od 50 % vremena provodim na tom OS-u i na njemu radim najznačajnije stvari (u koje ne spada igranje igrica ;)).

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Poslednji put menjao zlatko dana 01.02.2008. 22:19:03, izmenjena samo jedanput

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.02.2008. 21:38:34 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.12.2004. 17:09:47
Smer: UK
Trenutno koristim Vistu i polako ali sigurno se razočaravam u nju.Koristim je negde od februara i do pre par dana sam imao sve reči hvala,sve do onda dok nisam počeo malo da proveravam rad nekih programa na xp-u.Neću sad ovde nabrajati o kojim programima je reč,al vratiću se na xp kad-tad.
Sve u svemu uvek sam koristio windows i ostajem na njemu sve dok se kod nas malo više ne razvije mac :D za malo pre godinu dana da uzmem imac,al kad sam pomislio da treba da nađem ovaj,onaj ili taj program za taj OS...odustao sam :cool:
Na prvom mestu mi je win,al rado bih prešao na mac :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.02.2008. 21:54:18 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.11.2004. 12:45:23
Godina: III
Ispravno bi bilo GNU/Linux.
Slackware 12 (skoro pa current). KDE 3.5.7. Opera, neke od win codeca i fontova. Sve ostalo free.

Samo da ne izbije flame, kao i uvek.

Filozofija. Stabilnost, sigurnost. Navika. Brze i lakse radim ono sto radim. Igrice ne igram skoro uopste. Pre 5 meseci sam poslednji put igrao nesto i to preko emulatora. Komp ne gasim. Gasi se ako mu crkne nesto. Ili ako mora da padne update kernela (mada ni to vise ne radim cesto kao nekada - nema nekog razloga, dok mi sve od opreme sljaka).

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.02.2008. 23:10:14 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.01.2008. 22:31:30
Godina: IV
Uglavnom windows. Zashto?
ALSA drajveri za moj laptop... :ljutko: ovaj kernel (2.6.20xx) ne podrzava Realtek HDA integraljku... chekam da ispadne STABLE Gentoo sa 2.6.24 pa cemo da rolamoooo!

Inache, instaliran mi je Windows Media Centar... Kada je linux u pitanju, obavezno source disto (gentoo), Xfce kao radno okruzenje... :)

ali Windows sad shljaka bolje nego ikad do sad... :) valjda se hakeri sad fokusirali na Vistu... hehe...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.02.2008. 01:00:16 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27.05.2005. 11:14:49
Godina: Apsolvent
1.
Bas sam danas ponovo posle par meseci instalirao ubuntu 6.06 , uvek krenem sa nekim entuzijazmom tipa e sad cu ja tu da izmenjam gomilu stvari, vremenom da ucim i da ga prilagodjavam sebi.. ali onda provedem pola sata pokusavajuci da namestim rezoluciju i refresh rate da mi oci ne poispadaju od treperenja i naravno ne budem zadovoljan rezultatom, drajvere za ati nikad nisam uspeo da instaliram da funkcionise normalno, onda me smore vizuelni detalji, onda pocne da mi smetaju sve siitnice tipa dugme postane crveno (ne treba tako) dok ne predjem misem preko, nervira me sto se prozor povecava kad se duzina teksta menja, onda ne mogu sve pakete normalno da instaliram (danas sam 4 sata pokusavao da nadjem repository sa koga moga da skinem neki tkzv emerald!! a sto je najgore ne znam da li je u tome problem, ali ga nikako ne nalazi u onom synapticu, svi ubuntu forumasi ga pronadju na isti nacin na koji i ja pokusam), kada nesto krenem rucno da instaliram cesto mi se desava da zabrljam i onda imam osecaj da mi postoji neko nesredjeno djubre u sistemu koje ne znam kako pronadjem i uklonim... sve u svemu imam utisak da je os zavrsen na pola..
ali ajde jos uvek necu kompletno da odustanem od njega, evo upravo skidam novu verziju.. :) 7.nesto..

2.
Najtuznije od svega mi je sto u zivotu nisam ni video mac i osx uzivo!! uzas... a imam nenormalnu zelju da to malo procackam...

3.
ostaje mi windows..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.02.2008. 01:03:13 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11.12.2003. 00:09:55
Windows XP.

Za sve ostalo tu je VM Ware!

Nek bulevari sveta pamte muziku tvojih koraka

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.02.2008. 01:53:24 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15.04.2002. 20:41:32
A shta znaci da koristim Windows (a ne linux)?
primarno Windows ili uglavnom Windows?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.02.2008. 03:20:03 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.05.2003. 14:01:17
pa primarno Win valjda... :fokus:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.02.2008. 06:19:44 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
Naravno koristim gnu/linux iz razloga koje je zlatko naveo.. moze covek vishe da nauchi
a takodje kad nauchi postaje mnogo mocniji sistem nego windows:)

win koristim samo za download preko dc++-a i igranje online pokera.. sve ostalo radim preko gnu/linuxa(e sad neke stvari koje generalno bih radio u gnu/linuxu radin na winu..konkretno gledanje filmova jer su mi zbog shareovanja na dc++-u na winu >300gb podataka...tako da dosta vremena provodim i u njemu... a sto se tiche programiranja ili bilo chega drugog za to sluzhi lindza :srba:)

But thats not the shape of my heart

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.02.2008. 09:06:10 
Moderator
Korisnikov avatar

Bageri je napisao:
A shta znaci da koristim Windows (a ne linux)?
primarno Windows ili uglavnom Windows?

Moram da citiram sebe :aaa:
Citiraj:
Pri glasanju primarno = gotovo isključivo koristim taj OS, uglavnom = više od 50 % vremena provodim na tom OS-u i na njemu radim najznačajnije stvari (u koje ne spada igranje igrica ).

Prvo sam mislio da napišem isključivo mesto primarno. Ali pošto se borim protiv isključivosti, a da budem pošteni i sam imam win na kompu (koji ne koristimi) stavio sam reč primarno kao blažu po stogosti, mada mi se sama reč ni malo ne dopada.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.02.2008. 09:45:08 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05.10.2005. 11:37:14
zlatko je napisao:
Prvo sam mislio da napišem isključivo mesto primarno. Ali pošto se borim protiv isključivosti, a da budem pošteni i sam imam win na kompu (koji ne koristimi) stavio sam reč primarno kao blažu po stogosti, mada mi se sama reč ni malo ne dopada.

Stavi Ubuntu, pa ces da ga koristis(Odnosno, sto bi rekla rahmetli Rahela Ferari: popuni LOTO listic, pa ces i ti jesti kavijar, sinko!)

Moj izbor GNU/Linux(Ubuntu). 99% vremena od od ukupnog vremena za kompom.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.02.2008. 10:14:34 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30.01.2008. 22:31:30
nemojte da shvatite ovo lichno, ali Ubuntu sucks big time... taj user-friendlines ne pruza punu funkcionalnost (pre svega mislim na binarne pakete). Znachi, da instaliram program koji je neko vec iskompajlirao na svom kompu?? :durisha: ako je vec linux, i ako je gnu, i ako je free, uvek cu pre iskompajlirati source, i ne samo source, vec i ceo kernel da bi bio dobro prilagodjen mojoj mashini...

:zaljubljeni: I love terminal...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.02.2008. 10:26:39 

Pridružio se: 14.01.2005. 22:08:05
za sada koristim win. imao sam par pokusaja koriscena linuxa, ali sam nailazio na gomilu problemcica za cije resavanje je, po pravilu, trebalo nesto da se svlaci s neta. zato kod mene ostaje win dok se ne ratosiljam dial upa.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.02.2008. 14:34:02 
Moderator
Korisnikov avatar

Nob.Venoda je napisao:
nemojte da shvatite ovo lichno, ali Ubuntu sucks big time... taj user-friendlines ne pruza punu funkcionalnost (pre svega mislim na binarne pakete). Znachi, da instaliram program koji je neko vec iskompajlirao na svom kompu?? :durisha: ako je vec linux, i ako je gnu, i ako je free, uvek cu pre iskompajlirati source, i ne samo source, vec i ceo kernel da bi bio dobro prilagodjen mojoj mashini...

:zaljubljeni: I love terminal...

sve je to fino...ali koliko zaista brze radi zato sto je iskompajlirano na tvom kompu? mozda 5%..e j*** mi se za 5%..:)

gentoo jeste sjajan distro ali je bar ranije instalacija bila za**** i stvarno nikad nisam imao potrebe da se cimam sa tim...nije da imam neki server gde je svaka usteda u brzini bitna...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.02.2008. 14:46:06 
Moderator
Korisnikov avatar

Gentoo je nešto zalutao u poslednje vreme. Čak su i autoru projekta dali šut kartu. I koliko znam samo nekoliko prvih izdanja su bila skroz kompajlirana (tzv. stage 1 install) a sada se preporučuje stage 3 instalacija gde je osnova sistema binarna. Sličan Gentoo je i Arch linux (http://en.wikipedia.org/wiki/Arch_Linux) čija mi se filozofija dopada. Mada još uvek imaju problema sa update-ovim koji skrše sistem...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 02.02.2008. 22:34:20 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.10.2004. 23:06:03
Win Vista - posto vec imamo mogucnost da ga koristimo legalno.
Linux cu koristi kada neki mi neki distro ponudi vecu funkcionalnost od windowsa, a to je: drajveri za moj hardver kao i odgovarajuci uravljacki softver (gui) za taj hardver i podrsku za legalno instaliranje (bez ikakvih emulatora) kvalitetnog softvera: MS Office i Adobe proizvoda.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.02.2008. 17:26:48 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.07.2007. 08:07:49
Godina: Padobranac
Smer: ME
Gentoo za servere win XP za desk. Uskoro kupujem iMac pa cu totalno da izbacim prozore iz kompa :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.02.2008. 19:09:44 
Moderator
Korisnikov avatar

@salebab
Nešto ne verujem da ćeš još dugo moći da korisitiš Vistu ili bilo šta od MS-a legalno. A pravo da rečem sumnjam da su ti MS Office i Adobe proizvodi leglni. Njihova cena verovatno prevazilazi vrednost hardvera na kome bi ih ganjao.
Ko je iskreni linuxaš taj vodi računa o hardveru koji kupuje, a to se u mom slučaju svodi samo na biranje NVidia grafičkih i ADSL rutera (mada bih ga birao i da sam na win-u jer je bolji od modema).
Poslednaj dva komada hardvera Canon iP1800 štampač i Samsung SyncMaster 2232bw monitor sam kupovao bez ikakve provere. Za štampač je bilo potrebno malo procunjati netom da se nađe .deb drajver (proizvođač ima samo .rpm), o tome sam i pisao, a za monitor mi ništa ne treba, mada samog modela nema u spisku, dovoljno je izabrati prethodnika 226bw. Čini mi se da štampač ima više opcija pod lindžom, a tvrdim da je slika sa monitora na linux-u mnogo prijatnija (npr. za čitanje) nego na win-u.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.02.2008. 19:31:14 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28.10.2004. 23:06:03
Nebitno je da li su programi legalni ili ne, bitno je da na winu imam mogucnost da ih koristim. Za sada je jedina prednost linuxa - cena, a za sve ostalo je ms u dalekoj prednosti.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.02.2008. 02:31:36 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.07.2006. 02:01:43
Većinu stvari radim na Linux 7.10 i mogu reći da je pravi užitak, čak se približava i prosečnom korisniku što se tiče konfigurisanja (mnogo manje vremena se gubi za konfigurisanje uobičajenih sitnica).

Dosta često koristim i OSX.

Trenutna razlika između ova dva os-a je što na osx možeš sve da podesiš iz gui i nema petljanja sa konzolom. Osx ima ludilo korisnički interfejs i neke stvarčice koje bih stvarno voleo da uskoro vidim na Ubuntu, ali ga ne koristim za rad zato što nema Compiz :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.02.2008. 04:05:32 
Moderator
Korisnikov avatar

Slepac je napisao:
ali ga ne koristim za rad zato što nema Compiz :)

najzad da neko razume koliko je compiz dobar kad se navuces...ja sam hteo sa gnome-a da predjem na kde ali nisam znao da namestim compiz za njega tako da sve dok to nisam sredio sam koristio gnome:)

kde4 mi se neshto ne svidja tj. sve je to fino ali josh tu mora dosta da se radi...:(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.02.2008. 21:57:08 
Moderator
Korisnikov avatar

KDE slabije radi sa Compizom, a KDE 4 je native compizovana, tj. default wm zvani kwin ima 3-d mogućnosti.

Juče sam pročitao blog tekst pod nazivom What is the coolest thing you can do using Linux that you can't do with Windows or on a Mac? Lik je sastavio spisak 22 stvari a komentatori su se potrudili da ga dopune:
link

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.02.2008. 00:23:04 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.07.2006. 02:01:43
Ako neko bude imao prilike da se igra sa Mac OS x i fali mu paketi sa Debiana neka proba ovaj projekat http://www.finkproject.org/ ekstra je odrađeno tako da i na mac os ima apt.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.02.2008. 15:49:55 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.02.2004. 02:25:50
VITA je napisao:
Slepac je napisao:
ali ga ne koristim za rad zato što nema Compiz :)

najzad da neko razume koliko je compiz dobar kad se navuces...ja sam hteo sa gnome-a da predjem na kde ali nisam znao da namestim compiz za njega tako da sve dok to nisam sredio sam koristio gnome:)

kde4 mi se neshto ne svidja tj. sve je to fino ali josh tu mora dosta da se radi...:(

isto isto ISTOOOO. Uze mi sve reci iz usta. Gnome + Compiz rules kada se naviknes!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.02.2008. 02:32:36 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
koristim sta moram od onog sto mogu
trenutno su u igri Windows i Linux, nekako mi Linux bolje lezi sto se GUI-ja tice
za programiranje u pokusaju, GIS, baze podataka, statisticku obradu dobar mi je Linux

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 26 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća