Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 17.09.2002. 10:43:27 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.10.2001. 23:51:26
Godina: Dipl.
Smer: IS
Koliko sam ja skontao, na prvoj godini studenti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.09.2002. 12:01:16 

Pridružio se: 17.01.2002. 01:08:22
Jaba (DZaba) C i Jave ako ce se opet uciti samo sintaksa, nizovi i liste(u Cu)..... To ti je bre sve isto....Moj predlog je da uvedu Visual okruzenje i Access od prve godine....

Mogli su oni i ranije da uce studente objektni pascal pa nisu...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.10.2002. 03:21:49 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.11.2001. 01:30:19
Sto se tice Jave ili C#-a jos se nista ne zna. Postoji cak mogucnost da se ove godine nista ne promeni tj. da studenti i dalje uce Pascal !!!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 03.10.2002. 09:56:15 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.05.2002. 15:33:21
Ma uvesce se novine, samo polako... Ne moze to tako odjednom. Videcete ;)
No u tome ce prosperirati buduce generacije, za nas je vec kasno (barem za mene koja sam pred krajem)...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.10.2002. 16:10:22 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Ba

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.10.2002. 18:16:13 

Pridružio se: 03.01.2002. 02:15:30
Ma nije Pascal toliki problem. Dobro je sto su izbacili COBOL ali trebalo bi da reformisu trecu i cetvrtu godinu posto bi teziste obrazovanja ipak trebalo da bude kada se student opredeli za jedan od smerova. Ja ne mislim da ima vremena za reforme, krajnje je vreme da FON pocne da proizvodi kvalitetne informaticare umesto idiota sa diplomom (u koje ubrajam i sebe).

I cant get no relief

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 08.10.2002. 22:27:55 
Moderator
Korisnikov avatar

Pa zar stvarno tako mislis? :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2002. 00:36:12 

Nazalost :(
Jedna od najvecih besmislica je sto neki ljudi u prednosti FONa ubrajaju to sto navodno ostavlja studentima dovoljno vremena da uce sa strane. Zadatak fakulteta je da nas nauci nesto korisno i primenljivo u praksi kako bi po zavrsetku studija mogli da unovcimo znanje. Stecena diploma bi trebalo da ima odredjenu tezinu. Poznajem licno neke ljude koji su zavrsili FON a prave su kompjuterske neznalice. Jedan od takvih mi je i predavao informatiku u srednjoj skoli. Suvise vremena i energije se izgubi na ucenje potpuno beskorisnih stvari (OP, UT, Proucavanje), a toliko drugih korisnih stvari koje su nezaobilazne u bavljenju informatikom se cak ni ne spominju (windows programiranje, Linux, internet programiranje, algoritmi kompresije). U okviru predmeta koji se bave informacionim tehnologijama akcenat se stavlja na teoretisanje umesto na prakticna znanja (takav apstraktni pristup bi trebalo ostaviti za postdiplomske studije). Svi programi su zastareli, knjige su lose napisane, predavanja su nezanimljiva i suvoparna, profesori su lenji i nezainteresovani... Ljudi koji se ogranice na formalno obrazovanje (steceno na fakultetu) nemaju cemu da se nadaju.

I cant get no relief

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2002. 00:54:00 

Pridružio se: 17.04.2002. 00:57:04
I meni je predavala jedna velika neznalica informatiku u gimnaziji sa Fon-a. U koju si ti isao?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2002. 01:02:19 

Ja sam zavrsio zemunsku. Izredjali su se mnogi profesori informatike i svi su bili podjednako losi ali ovaj sa FON-a se bas isticao. Pricao je o entitetima, sistemima, nivoima apstrakcije a nije znao osnovne pascal komande, nije znao ni engleski pa je mnoge reci pogresno izgovarao.

I cant get no relief

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.10.2002. 09:59:14 
Moderator
Korisnikov avatar

Ja sam zavrsila bivsu III, tj. sadasnju Sveti Sava, ako se ne varam... mnogo puta su menjali naziv pa vise ni ne znam kako se zove.
Tamo mi je informatiku predavao lik koji nas je prestravio prvog casa nekim "glupostima"... barem su to tada bile... Tokom godine, naucila sam svasta... kako radi racunar na fizickom nivou, pa sve do prilicno teskih (tada su bili teski) zadataka u Bejziku... Kada sam kasnije cula da se uvodi informatika u gimnazije u sve 4 godine bilo mi je krivo sto se nisu ranije setili. :( Zahvaljujuci ovom profesoru ja sam pozelela da studiram informatiku. I evo me sada na FON-u...

Black, slazem se u potpunosti sa tobom da se mnogo vremena izgubi sa kojekakvim ekonomijama, tehnologijama, proucavanjima rada i ostalim menadzerskim predmetima, i slazem se da su predavanja suvise apstraktna. Isto tako slazem se da ne treba da se planira da student ima slobodno vreme da uci druge stvari. Pa zasto onda ide na fakultet? Mada, ja licno nikad nisam imala slobodnog vremena da ucim sama programiranje, a i lenja sam da sama sednem i radim. Najveci mi problem predstavlja da smislim neki zadatak za sebe sta da programiram. Meni licno treba neko ko ce da me uci, da me gura i da me proverava da li sam i sta naucila.
Ovo je samo jedan mali delic onoga sto mi se povremeno mota po glavi... jos uvek nisam zavrsila fakultet, trebalo bi da znam vise, itd....

Medjutim, to sto kazes da su programi zastareli i tako... Ono sto, po meni, dobija pravu vrednost znanja programiranja jeste cetvrta godina. Prvo, u trecoj bi trebalo da se savlada C, a u cetvrtoj slede veoma poucna predavanja Sinise o C++, ali prethodno treba opet sesti i nauciti osnove C++ jer Sinisa uci trikovima. Ja, koja sam tad imala ideju o objektnom programiranju i znala sintaksu C-a mogla sam da pratim njegove vezbe... donekle. Posle se radi i Java, ali nesto kratko... Kod Sinise se inace radi seminarski, i kazu da nije lako. Mali savet: ako zelite da sa faxa izadjete sa diplomom koja vredi, nemojte kupovati seminarske, niti koristiti tudje, sednite, naucite i uradite sami. Kroz seminarski se mnoooogooo nauci.
U okviru Baza podataka se uci SQL i integracija SQL-a u C kod. Vrlo korisno, ali dzaba ako koristis samo na papiru. Recimo, zameram im sto ne organizuju recimo laboratorijske vezbe gde ce se stvarno koristiti SQL na serveru, a ne na papiru. Plus sastaviti manju aplikaciju koja koristi bazu podataka. Za predmet Projektovanje IS radi se projekat, koji cu i ja da krenem ove godine da radim, i tu je vec potrebno nauciti UML i Rational Rose koji se (ja mogu posvedociti) i te kako primenjuje danas za kreiranje svakakvih slozenijih aplikacija. Ovde se vec stice pravo znanje, kako formirati jedan manji IS.
Ono sto ja mislim da nam jos nedostaje, pored laboratorijskih vezbi jeste i recimo neka bude i jedan ceo predmet, a to je razvoj softvera sa svim svojim koracima i delovima. Medjutim, posto jos uvek nisam radila projekat iz PIS-a moguce je da on pokriva ovo.
I jos nesto, recimo zaseban predmet Neuralne mreze koje se danas prilicno koriste, i laboratorijske iz istog. Mi ih ucimo samo nesto malo, neke osnove koje su nula u odnosu na to sta sve stoji iza.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.10.2002. 15:31:44 
Moderator
Korisnikov avatar

Black, bar ti deveta nije bila daleko! Tamo je informatika bila strava. Imao sam 2 profesorke, a ona koja je bila na ve

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.10.2002. 23:40:48 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.07.2002. 12:41:08
Izmene su nastale, ali na 4. godini na predmetu projektovanje programa. Do sada se radio uglavnom C++ (Java se samo spominjala), a sada je sav akcenat na Javi. Pred kraj semestra radice se i C# i .Net tehnologije.

Can't help....help....help
Loving that man....man....man
Man of mine....mine....mine
I just can't help

I Can't Help Loving That Man
bjork

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.10.2002. 00:00:08 

Da, to je odlicna vest :)
Spomenuo nam je to Lazarevic na vezbama iz PJP-a. Inace druga dobra vest je da su on i Devedzic preuzeli ovaj predmet (PJP).
Samo ne znam kako misle da ispredaju C++, Javu i C# za jedan semestar ???
Doduse cini mi se da je spominjao kako ce studenti moci da biraju izmedju Jave i C#.

I cant get no relief

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.10.2002. 01:39:44 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16.12.2001. 17:03:40
Dzaba nama i Java i C# ako se Ciric bude petljao u sve to

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.10.2002. 02:49:48 
Moderator
Korisnikov avatar

DJole je napisao:
Dzaba nama i Java i C# ako se Ciric bude petljao u sve to

A sta to fali prof. Ciricu?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.10.2002. 06:21:55 
Moderator
Korisnikov avatar

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.10.2002. 09:02:47 

Pridružio se: 08.07.2002. 22:34:48
zlatko je napisao:
da je njemu Vlaji

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.10.2002. 10:34:12 
Moderator
Korisnikov avatar

aleksaX je napisao:
Izmene su nastale, ali na 4. godini na predmetu projektovanje programa. Do sada se radio uglavnom C++ (Java se samo spominjala), a sada je sav akcenat na Javi. Pred kraj semestra radice se i C# i .Net tehnologije.

Da li ovo znaci da projektni ne radim u C++ nego u C# ili Javi?? Hm... ako je tako na vreme sam saznala posto sam krenula u potragu za dobrom knjigom.
Sta mi predlazete da ucim Javu ili C#? Imam vec neku osnovu iz C++... ??? Uf.. totalno sam zbunjena...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.10.2002. 10:45:26 

Devedzic je najbolji profesor na FON-u ali mu je mana sto ga cesto nema! Danas nismo imali predavanja iz PJP-a jer je verovatno i dalje na Novom Zelandu... :(
Ciric mi deluje kao neznalica koja vise nije u stanju da prati promene u informacionim tehnologijama. Nije bas kao Jauk jer se eto ipak osmelio da pocne da uci objektni pristup i eto posle mnogo godina ga je nekako savladao... a sada ocekuju od njega da opet uci nesto novo... pa stvarno nema smisla...
A i knjige su mu nevidjena glupost, jedino se iz one trece moze nesto nauciti o objektnom Pascalu.

I cant get no relief

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.10.2002. 15:08:44 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.07.2002. 12:41:08
Citiraj:
Da li ovo znaci da projektni ne radim u C++ nego u C# ili Javi??

Jale, za seminarski mozes da biras da li ces da radis u javi ili c++.Sto se tice "pismenog" pre su bili neki zadaci iz C++, sada ne znam kako ce organizovati. Za usmeni su i pre najvise insistirali na Javi. Ja sam bila u dilemi sta da ucim...ali sam odlucila da pratim vezbe ove god, a na vezbama rade Javu. Tako da cu verovatno na to preci, iako sam radila malo u C++.

Sto se tice Cirica, ne mislim da on bas nema pojma. Samo sto mi se cini da je pre "biznismen" nego neki ucen tip.

Inace na predavanju je izjavio da za god-dve ide u penziju, mozda neke od vas ne zakaci na poslednjoj godini :)

Can't help....help....help
Loving that man....man....man
Man of mine....mine....mine
I just can't help

I Can't Help Loving That Man
bjork

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2002. 00:21:23 
Moderator
Korisnikov avatar

Ne bih da ispadne da ja sad branim Ciru, ali ipak mislim da je preterano reci da je covek neznalica. Evo pogledajte njegovu biografiju na fonovom sajtu: http://fakultet.fon.bg.ac.yu/fakultet/biograf/prof0003.htm. Obratite paznju na deo o njegovoj knjizi za koju kazu da je 1 od 200 najcitiranijih u svetu!

Jeste da covek ima te tripove da uvaljuje studentima 5 knjiga od kojih je realno potrebna samo 1, ali neznalica nije. Ta prodaja knjiga je verovatno posledica toga sto je ziveo u USA :) , a mozda i toga sto je Pirocanac :) :) .

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2002. 00:36:11 

Pa dobro, ako nije neznalica zasto onda smeta Devedzicu da uvede Javu na prvu godinu ? Barem je takva prica koja kruzi fakultetom...
Zasto ne predaje windows programiranje ?
Da li je to normalna situacija da diplomirani inzenjer za informacione sisteme koji je odslusao nekoliko kurseva cenjenog profesora zna da pise programe samo u DOS-u ?
Inace u impresivnoj biografiji mozemo da procitamo i da je radio na Appolo projektu za NASA.

I cant get no relief

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2002. 10:25:19 
Hall of Fame
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17.03.2002. 18:54:47
Smer: OM
Black je napisao:
Pa dobro, ako nije neznalica zasto onda smeta Devedzicu da uvede Javu na prvu godinu ? Barem je takva prica koja kruzi fakultetom...

Zar ne znash da ne treba verovati prichama koje kruze po fakultetu!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 19.10.2002. 12:59:21 

Ma ne treba verovati ljubavnim tacevima :)
Slusao sam jednog asistenta (koji se naravno bavi programiranjem) kada je pricao kako se stariji profesori protive reformama, naravno nije nikoga imenovao ali ja sam stekao utisak da bi se Ciric mogao svrstati u tu grupu.
Mozda i nisam u pravu, to su ipak samo moje spekulacije...

I cant get no relief

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća