Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 26.10.2002. 00:00:23 

Pridružio se: 28.07.2002. 13:05:05
Dakle postovane kolege...

Nisam mogla da ne primetim jedan veoma popularan trend koji vlada na fakultetu, narocito na smeru IS (a bogami primetila sam ga i na ovom forumu...).

Mnogi komentarisu zasto se ne uci ovo a ne ono, cemu gomila besmislenih predmeta, koliko je neznalica zavrsilo fakultet itd. Moram da kazem da su oni u pravu...ALI DELIMICNO.

Prvo, po meni konkretno ovaj fakultet ni ne sluzi (a ni ne moze) za ucenje konkretnih programskih jezika, vec koncepata. U stvari ne postoji fakultet na kojem ce studenti da nauce iole ozbiljniji PJ. Fakultet je tu da usmeri i pokaze mogucnosti iskoriscavanja najnovijih tehnologija i pravce razvoja. Na nama je da sedimo nocima i provaljujemo dublje znacenje svega toga...ako nam je cilj da nesto naucimo. Naravno ako je nekome cilj da samo zavrsi fakultet (vec napomenuto da ih ima dosta) i to je moguce (volela bih tu osobu da vidim na prvom radnom danu u firmi kada ga posednu za racunar i daju da resi prvi problem...toliko o njegovom poslu u struci), pa neka ga. Takodje smatram da je stvarno iluzorno ocekivati da ce neko na fakultetu da nauci programski jezik kao sto je Java. Pa pametni ljudi su napisali knjiga i knjiga gde se opisuje sintaksa jezika, na fakultetu je potrebno ispredavati osnovne koncepte i nista vise.

Sto se suvisnih predmeta tice slazem se da ih ima, ali ne previse (tu racunam ozbiljne predmete a ne neke tipa sociologija), ali nemojmo zaboraviti da i oni imaju neku svrhu. Recimo nekadasnji strukturni jesik pascal na prvoj godini... s obzirom koliko njih dodje na fax bez prethodnog programerskog znanja, takav predmet je apsolutno neophodan da bi se stekla logika programiranja, koja je, morate priznati za informaticara od esencijalnog znacaja. Ali cak i kada se neki predmet cini totalno besmislen, opet ima neku korisnu primenu za informaticara. Tj. kako ce neko da projektuje inf. sistem za firmu ako ne zna osnovne principe poslovanja??!!

Da ne razvlacim dalje, smatram da FON ima jako dobro osmisljen (osmisljen ne mora da znaci implementiran) program koji bi trebao da kombinuje najnovija dostignuca u racunarskoj tehnologiji i osnovne koncepte i pravce poslovnog razvoja, u cilju sto efikasnije primene racunara u zaradjivanju para (narodski receno).

U svakom slucaju, ako neko misli da je upisao ovaj fakultet, da ce redovno dolaziti na predavanja i vezbe i da ce ga profesori na casovima nauciti svemu sto treba da zna, e pa grdno se vara. Najveci deo posla je upravo samostalan rad i samostalno ucenje nocima (to dobro znam). Mozda ocena bude 6, ali prijatelji, znacete da odradite posao kada ga neko bude ponudio.

UH

Dakle toliko
Pozdrav
Conica

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 28.10.2002. 09:22:21 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.11.2001. 17:23:58
Godina: Dipl.
Smer: IS
U potpunosti se slazem sa predhodnom porukom i steo bih da dodam da je nashe znanje stecheno za 8 semestara (zvuchi vishe nego 4 godine :) ) negde oko 20% (ako je i toliko) onog znanja koje bi nam trebalo da imamo u glavi po zavrshetq studiranja da bi bili na pertuu sa onim shto nas cheka sutra na nashem poslu. Ali na tih 20% svojim radom, necju da kazem lako, ali sa malo truda mozemo docji do tih 100%. Pa zamislite da nam je FAX kao ETF, studiranje u fazonu "deda, tata i ja", tj. osedite dok ne zavrshite FAX i na kraju opet nishta ne znate osim pune glave teorije. Mislite malo o tome.
Pozdrav :mrbig

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.11.2002. 09:50:42 
Moderator

Pridružio se: 03.04.2002. 10:55:06
Za vecinu stvari se slazem. Kazem za vecinu, jer se ne slazem 100%, ali dobro...da ne zalazimo u sitnice. Secam se jos na prvoj godini, na vezbama iz Principa, Sale Lazarevic je rekao nesto sto sam dobro zapamtio: "Niste vi dosli na fakultet da vas mi svemu naucimo, jer ni mi ne znamo sve; da vi sve to nabubate i drzite u glavi, dodjete na ispit, ispricate to i posle toga sve pozaboravljate. To je presipanje iz supljeg u prazno. Vi na fakultetu treba da naucite kako da ucite i kad nesto ne znate gde i kako mozete to da pronadjete i dodjete do vise informacija". U principu shvatam da to i treba da bude sustina fakulteta. Na zalost, nekako stihijski, kod nas se sve vise svodi...daj da ja to nagruvam, da dobijem prelaznu ocenu, a posle? Za posle me boli uvo...snaci cu se..., naci cu posao gde cu ceo dan da ispijam kafe, citam novine i popunjavam tikete za kladionicu...

"... дакле чините подвиге какве год можете, али не заборавите своје име!"

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.11.2002. 10:35:12 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.09.2002. 18:43:05
Citiraj:
Fakultet je tu da usmeri i pokaze mogucnosti iskoriscavanja najnovijih tehnologija i pravce razvoja.

Hmmm... Kako se to "usmeravanje i pokazivanje" postizhe uchenjem stvari koje su 20 godina stare - prevashodno mislim na COBOL; PASCAL je josh i dobar kada se meri s njim i zaista ima stvari koje ti isti mohe pokazati, ali je i on mator. Da su isti valjali, ne bi se ondak ukidali, zar ne?! ;)

Citiraj:
znacete da odradite posao kada ga neko bude ponudio.

Chisto sumnjam... Siguran sam da i ti znash da se ogromna vecjina predmeta na faxu uchi preko "mushkog polnog organa", da izbegnem vulgarnosti. A ako je vecj tako, to znachi da se uchi, kako bi se po polozhenom ispitu to vecj zaboravilo. Ono shto ostaje jeste bleda kopija "nauchenog" koja se chak ne mozhe nazvati ni formom koja cje ti sutra posluzhiti kao plus. Posao cje se nauchiti na poslu, ali ostaje otvoreno pitanje kako pored faxa, njegovog losheg koncepta, "implementacije", kako god, socijalnog zhivota, uchiti stvari koje cje mi sutra poslodavac trazhiti, shto je raspravljano na temi, nisam siguran za naziv, "a shta posle s diplomom...". Naravno, bicje posla za FONovce, narochito ako ova zemlja krene u pravcu pravih reformi, shto cje obuhvatiti i IT (kazhem "ako krene", jer mislim da je ochigledno da mi josh nigde nismo krenuli), ali - zhelish li raditi posao od EUR250, FON cje ti biti dobar, ali ako zhelish posao od EUR1000, FON cje ti biti samo minorni preduslov i od njega cje ti biti trazhena samo diploma, dok znanje stecheno na njemu niko necje da ti trazhi, vecj cje te pitati "a jel' dechko... znash li ti to i to?", gde je "to i to" bilo shta shto se mora uchiti pored faxa u besanim nocjima...

Stvar je samo tvojih ambicija - 250 ili 1000 evricja...

Putuje bez puta
I put se za njim rađa.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.11.2002. 10:35:44 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.09.2002. 18:43:05
Citiraj:
"Niste vi dosli na fakultet da vas mi svemu naucimo, jer ni mi ne znamo sve; da vi sve to nabubate i drzite u glavi, dodjete na ispit, ispricate to i posle toga sve pozaboravljate. To je presipanje iz supljeg u prazno. Vi na fakultetu treba da naucite kako da ucite i kad nesto ne znate gde i kako mozete to da pronadjete i dodjete do vise informacija".

Ili sam ja glup, ili su oni tada prosuli praznu prichu! Niko me tamo nije nauchio kako da uchim... Niti je iko to i pokushao... Mislim da svi mi znamo kako da uchimo - svako ima neki svoj metod - osnovni problem koji treba prevazicji kako da se chovek natera da uchi shto mu nikako necje koristiti, dok mu recimo na stolu stoji knjiga "Od pochetka... C#". Drugo, mislim da meni niko i nije rekao gde i shta ja mogu da pronadjem kada ne znam - ako je neko neshto od ovoga saznao, onda neka mi kazhe. Sumnjam da na faxu ima tupsona koji ne mogu da dodju vecj nekako do informacija, pa prema tome fax mi je za to nepotreban.

Da li se iko od upisanih sada daleke nam '98. secja prvog chasa principa programiranja kada je u amfiteatru bilo daleko najvishe studenata i Devedzhicja koji je rekao u svom uvodnom izlaganju, i to u svojoj prvoj rechenici "KOLEGE, OVO SHTO VI SADA UCHITE NECJE VAM KORISTITI"?!

Putuje bez puta
I put se za njim rađa.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.11.2002. 11:52:48 
Moderator

Adept je napisao:
Da li se iko od upisanih sada daleke nam '98. secja prvog chasa principa programiranja kada je u amfiteatru bilo daleko najvishe studenata i Devedzhicja koji je rekao u svom uvodnom izlaganju, i to u svojoj prvoj rechenici "KOLEGE, OVO SHTO VI SADA UCHITE NECJE VAM KORISTITI"?!

Ja sam iz te generacije '98...slazem se da je bio ogroman broj studenata, ali se secam da je njegova prva recenica drugacije glasila. U stvari...nema potrebe da se secam, jer moj drug (sa kojim sam tada zajedno isao na predavanja kod prof. Devedzica) ima audio zapis (napravljen putem diktafona) i prebacen u .ra format. Na snimku se cuje kako Devedzic prvo izgovara: "Do sada ste bili "hackeri", od sada cete postati programeri...". Istina, zvuci malo neozbiljno, uzimajuci u obzir koliki procenat od svih tih ljudi danas uopste ima pojma o programiranju (mislim na kupovanje seminarskih radova i izbegavanja susreta sa logikom programiranja i nekim ozbiljnijim radom i projektima, pa i nevezano one projekte koji nemaju veze sa fakultetom). Znaci, jako mali procenat. Ali, mislim ipak da je to bila prva recenica :) (kao da je uopste bitno), ma kako netacno zvucala iz ove perspektive.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.11.2002. 11:59:43 
Moderator

Adept je napisao:
ali ako zhelish posao od EUR1000, FON cje ti biti samo minorni preduslov i od njega cje ti biti trazhena samo diploma, dok znanje stecheno na njemu niko necje da ti trazhi, vecj cje te pitati "a jel' dechko... znash li ti to i to?", gde je "to i to" bilo shta shto se mora uchiti pored faxa u besanim nocjima...

Stvar je samo tvojih ambicija - 250 ili 1000 evricja...

Za ovo se potpuno slazem, 100%. Potkrepljujem ovu trvrdnju iz sopstvenog iskustva. Mnogo je toga sto sam morao da naucim mimo fakulteta i provedem nebrojene besane noci, da bih mogao da se bavim onim sto zelim. Naravno, nije to kraj...kad budem dobio i tu diplomu, moci cu sa njom da zakucam na mnogo "veca" vrata...a posle cemo da vidimo sta znam i da li je to dovoljno.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.11.2002. 13:18:13 

Pridružio se: 28.07.2002. 13:05:05
Adept je napisao:
Citiraj:
znacete da odradite posao kada ga neko bude ponudio.

Chisto sumnjam... Siguran sam da i ti znash da se ogromna vecjina predmeta na faxu uchi preko "mushkog polnog organa", da izbegnem vulgarnosti.

Samo mala napomena....citiraj celu recenicu. Malko se izgubio kontekst.

Citiraj:
Najveci deo posla je upravo samostalan rad i samostalno ucenje nocima (to dobro znam). Mozda ocena bude 6, ali prijatelji, znacete da odradite posao kada ga neko bude ponudio.

Tu sam prethodno mislila na predmete koji su usko povezani sa poslom kojim zelis da se bavis. Dakako ima predmeta koji se prelecu i ne pamte, ali sta je sa recimo Javom? Idem na vezbe pa cu da razbijem taj jezik??!! Gluposti. Ako zelim da ga znam, verovatno cu da izginem da bih ga naucila, ali te stvari se nece poklapati sa recimo Cirinim pojmom znanja nekog jezika (kad bolje razmislim...covek stvarno ima malko cudno rezonovanje), pa cu dobiti kod njega 6 (svi znamo da ocena nije merilo znanja). Ali, znacu da odradim posao.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 8 Posta ]