Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 10.06.2002. 09:52:27 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
Godina: Apsolvent
Smer: ME
slazhem se, ali mi prichamo o tome da to necje tangirati obichne korisnike :)

a ti i ortak, koji radite u SQL-u ne potpadate pod tu kategoriju, vecj pod kategoriju "development" :)

za obichne korisnike ne vazhi to za legalan softver, ali za programere vazhi, to je to :)

a i tako i treba.. a ne da neko ovde kod nas nauchi da programira na svim mogucjim jezicima za dz, pa onda ode u beli svet i obogati se :)

ljudi misle da su nashi programeri bogom dani, pa zato tako prolaze u svetu, a chinjenica je da je nashim ljudima samo mnogo lakshe da dodju do nekog programskog jezika, literature i nauche ga, dok bi nekome na zapadu za to trebalo par hiljada dolara :)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.06.2002. 14:43:30 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.05.2002. 15:33:21
Godina: Dipl.
Smer: IS
Imaj u vidu i to da se kod njih na univerzitetima radi mnogo ozbiljnije... plus mogu da nadju literaturu i finansijski bolje stoje od nas.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.06.2002. 19:43:08 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
Godina: Apsolvent
Smer: ME
Jale je napisao:
Imaj u vidu i to da se kod njih na univerzitetima radi mnogo ozbiljnije... plus mogu da nadju literaturu i finansijski bolje stoje od nas.

pa ne prichamo mi o univerzitetima..
ti shto idu tamo na fakultet imaju para..
govorimo o "low budget" ljudima.. koju od kraja osnovne vecj uche programiranje u najnovijim programskim jezicima..
i to tako shto "nekako" dodju do "nekog" cda sa nekim programom koji inache koshta par hiljada

a zaboravljash da oni papreno placjaju to svoje studiranje, opet za razliku od nas.. (mada.. kako je pochelo ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.06.2002. 10:15:45 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Sa nelegalnim programskim alatima programer (bez obzira da li radi u nekoj fimi prijavljeno ili ne ili radi samostalno)

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.06.2002. 12:19:22 

Pridružio se: 15.01.2002. 00:30:21
Pa mislim da ovde generalno ljudi prave greske, ne razumem kako neko moze da proveli da li je word nelegalan, ako mu se posalje samo jedan *.doc file. I sl. Takodje se ne bih slozio da linuks jos n9ije najbolje resenje za kucne korisnike. Pogledajte koje programe koristi obican korisnik, neki tekst procesor, irc, isq, mp3, divx i igrice.Ima li jos sta. Testo. Sve sem igrica nudi i Linux, i to hrid na hrvatskom jeziku. Znaci ostaju samo igrice. Moram napomenuti da je instalacija ovih distribucija koje su korisnicki nastrojene laksa od windows, jer svaki driver pronalazi i instalira samo, mada to trenutno pruzaju i novije win OS.
Neko je ovde pomenuo i sql. Pa svi koji zele da se bave bazama koje su mrezno orjentisane (a zar i postoje druge ) treba da se okrenu Linux. Pa sql i php je glavno oruzlje Linux.
A zasto ne bi mogla da se napravi srpska distribucija. Neka neki pogledaju kako je napravljena hrvatska, uzeli mandrake kod, sto im je pravi korak , moj omiljeni distro, i preveli deo, dodali xine i jos nekoliko oplikacija (izbacili ne potrebne ) i eto hrvatski distro.A ne bih se slozio da nema srpske distribucije. Vec postoje dve. Jedna ima vec 4,5 godina a druga je kako sam procitao na es skoro objavljena.Mada su obadve mini distribucije (ne ispunjavaju cuvene unix standarde o aplikativnom softveru uz linuks.)
Oki uskoro cu objaviti i deo mog maturskog o Linux-u. pa onda tako.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 21.06.2002. 14:58:22 
Moderator

Pridružio se: 03.04.2002. 10:55:06
hodac je napisao:
Pa mislim da ovde generalno ljudi prave greske, ne razumem kako neko moze da proveli da li je word nelegalan, ako mu se posalje samo jedan *.doc file. I sl. Takodje se ne bih slozio da linuks jos n9ije najbolje resenje za kucne korisnike. Pogledajte koje programe koristi obican korisnik, neki tekst procesor, irc, isq, mp3, divx i igrice.Ima li jos sta. Testo. Sve sem igrica nudi i Linux, i to hrid na hrvatskom jeziku. Znaci ostaju samo igrice. Moram napomenuti da je instalacija ovih distribucija koje su korisnicki nastrojene laksa od windows, jer svaki driver pronalazi i instalira samo, mada to trenutno pruzaju i novije win OS.
Neko je ovde pomenuo i sql. Pa svi koji zele da se bave bazama koje su mrezno orjentisane (a zar i postoje druge ) treba da se okrenu Linux. Pa sql i php je glavno oruzlje Linux.
A zasto ne bi mogla da se napravi srpska distribucija. Neka neki pogledaju kako je napravljena hrvatska, uzeli mandrake kod, sto im je pravi korak , moj omiljeni distro, i preveli deo, dodali xine i jos nekoliko oplikacija (izbacili ne potrebne ) i eto hrvatski distro.A ne bih se slozio da nema srpske distribucije. Vec postoje dve. Jedna ima vec 4,5 godina a druga je kako sam procitao na es skoro objavljena.Mada su obadve mini distribucije (ne ispunjavaju cuvene unix standarde o aplikativnom softveru uz linuks.)
Oki uskoro cu objaviti i deo mog maturskog o Linux-u. pa onda tako.

Ne radi se o "provaljivanju" putem slanja *.doc fajla, vec putem rada na mrezi (Internetu). Naravno, ako neko nema Internet ili ga ne koristi,takvi korisnici sigurno nisu tema razmatranja krsenja autorskih prava.
Linux jeste vec duze vreme orjentisan i sirokom krugu obicnih korsinika. Instalacije su daleko jednostavnije nego sto su nekada bile, ali su ipak i dalje komplikovanije nego sto je to slucaj sa Win-om. Kada se instalira Win, pokrenes Setup, pijes neko picence i on sam sve zavrsi, posle podesis neke osnovne stavke i dovidjenja. Sa Linoxom ipak nije tako. Ako neko prvi put instalira Linux (bilo koju verziju), neka bez neke dodatne literature ni ne pomislja da se upusti u to. Posle instalacije operativnog sistema i XWindows-a, potrebno je odabrati i instalirati graficko okruzenje za Linux. Sve je to ipak malo teze u poredjenju sa M$ Win-om.
Sto se tice pravljenja srpske verzija Linuxa, bilo koje distribudije, na to cemo da pricekamoooooooooooooo....
Trentuno je u procesu prevodjenje KDE grafickog okruzenja (samo prevodjenje, ne nasa verzija), ali i sa tim nesto sporo ide. Hrvati jesu uradili svoju verziju Linuxa, ali to kao sto si i sam rekao, predstavlja samo preradjenu (da ne kazem kopiju) verziju Mandracke-a. Kod nas je jos uvek u velikoj meri zastupljen piratski software, koji je na neki cudan nacin, primamljiviji nego besplatan (open) sourse, Linux distribucija i prateceg software-a.

"... дакле чините подвиге какве год можете, али не заборавите своје име!"

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.06.2002. 10:46:54 

Daj covece, da li si instalirao skoro red,mandrake, suse, pa i hrid.To su distribucije koje bi debil instalirao, malo samo problema oko monitora, ako se instalira uz pomoc carobnjaka.Ja sam prvi put u z pomoc datog carobnjaka, a kasnije sve sam podesavao. Kako upustvo za to treba, vec ti je dato, graficko okruzenje je prevedeno na srpski vecim delom, ali je tuzno sto taj projekat vodi nekih 5 ljudi,a ni jedan fakultet nece da pomogne. Slovenci i hrvati su daleko dalje otisli, takodje zalosno je sto ima sajtova koji se bave nekim distribucijama a ni howto nisu preveli, zato ja zelim da razvijem cim budem imao vremena, jedan ceo Linux tim, koji ce pomagati ljudima u pocetnickom i naprednom koriscenju distroa, verovatno madrake, suse, i slack, izostavio sam red jer je mnogo komercijalan.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.06.2002. 11:06:45 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20.10.2001. 23:51:26
U pravu si kad kazes da su skoro svi otisli dalje od nas, i da ima mnogo sajtova koji se bave linux-om a nece da se potrude ni dokumentaciju da prevedu! Evo ociti primer je www.kde.org.yu koji nije update-ovan jedno 6 meseci ( jos nisu napisali da je izasao kde 3)
Jedini sajt koji nesto "radi" je www.mandrake.co.yu, i to sve zahvaljujuci jednom coveku (tomaji) !
Ako imas mandrake pogledaj dokumentaciju na srpskom, sve je on preveo. Sada je na sajtu poceo da objavljuje veoma kvalitetne tutorijale.
Moram da kazem da ni www.yulinux.com takodje nije los, ali ga isto radi jedan covek!
A sto se tice nekog linux udruzenja za pomoc zainteresovanim, a neupucenim korisnicima i ja sam za!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.06.2002. 14:41:38 

Da, dati sajt ima teksta i to mi se svidja, ali ja sam ti rekao u cemu je problem sa kde.org.yu, nema ljudi , a ne mozes ocekivati da neko sve sam objavio, ajde svi budimo face i svi da pocnemo da prevodimo, to nam svima treba, ali niko nece, pa jel nije tako.Inace trenutno i ja koristim mandrake 8.2 ali zelim da predjem na workstation 8.2 ipak postoji razlika izmedju downlodovane verzije i zvanicne.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.06.2002. 15:03:28 

A, da i pomenuti mandrake.co.yu ti si rekao za prevedenu celu dokumentaciju, oki reko ono mozda je u medjuvremenu nesto odradio, kad sam dosao na sajt, video sam samo staru dokumentaciju od pre 4 meseca. Toliko o prevedenoj dokumentaciji.No ako ste vi spremni, hajde da uzmemo hrvatsku vec prevedenu dokumentaciji i mi ovde svi zajedno lokalizujemo je na srpski. Ako ste spremni znaci oki.Mozemo zamoliti Vlatka da nam da ono sto su hrvati preveli. Ja licno kuci ima slovenacku koja dolazi uz ceo paket.
Mail koji je odgovor na jedan mail mog druga koji je zeleo da razvija srpski distro.
Kod:
Postovani,

drago mi je da ste zainteresirani za HRID. Kako je HRID distribucija
namijenjena hrvatskim korisnicima ne ukljucuje srpske prijevode. Ono sto
vam mogu pomoci je da izgradite vlastitu sa svojim iskustvom na
dosadasnjem radu na ovoj distribuciji.
Vlatko kosutnjak

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.06.2002. 16:08:42 
Site Admin
Korisnikov avatar

Evo ja sam stupio u kontakt sa tomajom (mandrake.co.yu) i pridruzio se prevodjenju. Dao mi je admin prava na sajtu, tako da ako nesto prevedes i treba da se objavi, posalji mi.

Resio sam da se ozbiljno angazujem po tom pitanju cim prodje ispitni rok. Evo da ne sirimo vise diskusiju ovde, ko god je zainteresovan neka mi se javi na [email protected]

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 23.06.2002. 23:21:45 

Izvini sto te pitam ali sta prevodite.Da li je to howto sa 8.2 ili opet neki nevezani tekstovi. A sad o obavljivanju clanaka, ja imam neke tipa instalacije Mandrake 8.2 podesavanje win modema. Pa ako vam bude potrebno mogu poslati. Ali smatram da je bolje da se trenutno pomogne i momcima iz kde-a, jer je graficko okruzenje osnova svega, ja jos imam problema da se naviknem na srpski, ono gadna je stvar navika i automatizakm.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.06.2002. 00:21:32 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pa jos nista nisam poceo da prevodim, kao sto sam rekao tek sam stupio u saradnju sa njim. Ali nameravam da prevodim howtos iz 8.2 . Mada, kako mi je tomaja objasnio, mandrake.co.yu nije sajt koji se bavi samo mandrake linuxom, nego linuxom u opste, tako da mogu da se pisu tekstovi u vezi sa svime sto je opet u vezi sa linuxom.
Sto se tice tvojih howto-ova, posalji mi ih, pa da ih objavim.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 25.06.2002. 12:34:37 

Samo da se upisem, moram napraviti par ispravki, nisam zadovoljan nekim delovima, no vazi.A koliko ja vidim svi bi nesto prevodili, ali niko nista, samo kraci tekstovi, daj da uzmemo hrvatski howto za mandrake i da ga lokalizujemo za srpski, sto je jedino po meni oki.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2