Započni novu temu Odgovori na temu  [ 55 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 04.02.2004. 07:07:48 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.05.2002. 15:33:21
Godina: Dipl.
Smer: IS
Hmmm.. provericu to za System Restore kad se skinem sa Net-a...
A ajde kad smo vec krenuli sa ovim trikovima... kako namestiti u XP-u da prikaze poruku "it is now safe to shut down"? Ima li on to ili su izbacili? Hmm...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.02.2004. 19:20:14 
Moderator
Korisnikov avatar

Ne treba mi za mene... jedan drug nema soft touch pa ne zna kako da namesti...

System Restore... podesila sam... cini mi se da nema drasticnu razliku u gasenju... tacnije ovako... Saving system settings" ili tako nesto ne stoji dugo vec "shutting down"... i onda se tek na kraju ugasi...

Inace ono je bilo 1 a ne 7 kad sam postovala...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 04.02.2004. 23:39:53 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.11.2001. 10:11:24
Godina: Padobranac
freeman je napisao:
Stvarno, cene HDD-ova nikad jeftinije... Pre nekoliko godina vazilo je pravilo 1Gb=1Dem, pre nekoliko meseci 1Gb=1Eur, a sada je ubedljivo najisplativija kupovina HDD-a od 80Gb (oko 60 Eur) :;):

hmm, ne secam se kada je bilo 1gb=1dem...
verovatno si mislio na 10 dem-a...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.02.2004. 13:13:24 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Smer: ME
freeman je napisao:
Stvarno, cene HDD-ova nikad jeftinije... Pre nekoliko godina vazilo je pravilo 1Gb=1Dem, pre nekoliko meseci 1Gb=1Eur, a sada je ubedljivo najisplativija kupovina HDD-a od 80Gb (oko 60 Eur) :;):

Ja se secam vremena kada je skoro 500DM kostao 420MB HDD ...dakle 1DM=1MB :)...tada sam sklapao prvi "ozbiljan" racunar :)

Sada je cena jednog GB preko 10% jeftinija na HDDu od 120GB...U maloprodaji 80GB za 60, a 120GB za 80.....pa racunaj ;)

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.02.2004. 23:51:39 
Korisnikov avatar

hehe, kad se samo setim drug koji mi je preprichavao kada je prvi put video hdd od 2gb, kakvo je to bilo odushevljenje za njega... a sada ima oko 200 gb na 3-4 harda... ala vreme brzo leti, i kapaceti rastu icon_vice.gif :cool:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.02.2004. 11:34:38 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.03.2002. 03:16:01
Da, da, u pravu ste oboijca... moja greska... Nego, mene je najvise zanimao HDD od 80Gb, pa sam pratio njegovu cenu proteklih nedelja, a sad me Pedja ubedio da kupim stodvadeseticu icon_grin.gif ... samo da prodje februar...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.02.2004. 00:40:50 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.11.2002. 15:44:31
Strategylover je napisao:
Trazim neki programchic za automatski re-dial (imam 98SE i ne da me smara jer se kachim na Net po pola sata)... poz.

cek, cek...a zar nije iz IE podeseno da imas automatski re-dial?
Tools>Internet options>Connections - treba da ti bude cekirano ono dugme "Always dial my default connection" i kad god (dok si offline) pokrenes IE, on ti automatski ono prozorce za dial up gde je podesen i re-dial. A sto to prozorce tek zna da smara. kad neces da se konektujes...to tek da vidis icon_zadovoljan.gif

:)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.02.2004. 07:59:29 
Moderator
Korisnikov avatar

Strategylover, zasto drzis (i dalje) 98-icu? Zbog igrica?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.02.2004. 11:40:19 
Moderator
Korisnikov avatar

Jale je napisao:

Zato sto je za 3 duzine bolji od trenutno popularnog XPa? :)

Moj omiljnei OS je 95 OSR2.....narodski su ga zvali Windows 97 sto mi islo da ne kazem gde....ali je stvarno bio stabilan i potpuno korektan.....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.02.2004. 17:21:01 
Korisnikov avatar

Pedja je napisao:
Jale je napisao:

Zato sto je za 3 duzine bolji od trenutno popularnog XPa? :)

Odlichan rezon...

Imaju tri razloga:
[1] Bolje ga poznajem, i znam gotovo sve greshke i probleme koji mogu da se pojave, znam unapred shta se gde konfigurishe (a ima i vishe softvera koji glatko radi)...
[2] zauzima oko 5x manje prostora na HDD-u (nikada dosta prostora za mp3 & DivX)
[3] Doradjen je maxiamlno (ironichno zvuchi jer je MS-ov produkt) ali, znam da Win XP tek ima da se doradjuje, i zashto da trpim "dechije bolesti" novog OS-a kada 98SE sasvim korektno sluzi...

Igre su slabo zastupljene u zadnje vreme, ali, verujem da ima manje problema na 98-ici. Barem se lepo ismejem kada neki od drugova dodje mi i kuka kako ne moze da igra omiljenu igricu, jer nece pod XP-om...

Dok XP stane na noge i u potpunosti potisne 98, do tada rachunam da cu se odomaciti u Linux-u...

i da, thnx Runner, isprobacu ovo, mada sam reshio problem malo suptilnije, nabavio programchic NetPal (oko 400k) i josh jedan u rezervi, skinuo serial i sada "shtekce" do konekcije...
Makar sam malo smireniji shto ne moram oko toga da se gnjavim... poz.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.02.2004. 18:14:22 
Moderator
Korisnikov avatar

Ne znam koje to novije igre ne rade pod XPom....ali kako god...
Sto se MP3 i DivXa tice....problem se vrlo lako resava vecim HDDom :D, a uostalo, razlika je manje od jednog CDa....
A sta i ja serem o prostoru na HDDu kada imam 2x120GB i nikada mi nije zafalilo prosotra u realnom radu....i ako zafali pobrisem nekoliko(desetina) GB sto imam na diskovima i gotovo....posto radim pomalo ;) sa DV gde je jedan sat 13.5GB, pa 'oce da zagusi disk :0

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.02.2004. 18:29:30 
Korisnikov avatar

Ma, novije rade, ali nece neke starije, tu je problem ljudima... A i ne secam se kada sam kupio neku noviju igricu...

heh, koliko uta sebi ponovim da treba da skupim pare za novi hdd, ali shta cesh, chim skupim malo, odmah mi padne na pamet da je neshto neshto drugo preche... i tako u krug...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.02.2004. 20:25:18 
Korisnikov avatar

[color=#000080]Strategy, kada oslobodish 2Gb prostora, napravi jednu particiju za XP i koristi blagodeti Dual-boot-a. Videces, postepeno ces sve manje ulaziti u win98, i na kraju ga potpuno eliminisati (samo je pitanje nedelje, dana, sata :)). XP je neuporedivo stabilniji od 98-ice i to prvenstveno zbog nacina na koji upravlja memorijiom. Da ne zalazim sad u detalje, dovoljno je samo da primetis kako win98 radi ako neki program pukne - ne radi nikako, a i ako radi, to je strashno nestabilno. Jedino resenje - mora ceo OS da se restartuje. Po XP-om, pogasis odgovarajuce procese u task manageru (najcesce samo jedan) i nastavis da radis normalno kao da se nista nije desilo. Desavalo mi se da pod winXP racunar ne gasim i po nedelju dana a da sve radi savrseno stabilno kao i 5 minuta nakon ukljucivanja racunara, a za to vreme sam bio nekoliko puta na netu, igrao igre, gledao filmove, muziku, koristio SoundForge, Premiere, Photoshop...

Inace, XP moze savrseno dobro da se podesi prema svacijem ukusu, da se izbaci gomila nepotrebnih stvari i da sve radi k'o sat. :) Mozes da izbacis i Luna temu, da ti win lici na win 9x/me... Meni je novi interfejs bio nevidjeno ruzan i saren, ali kasnije sam se navikao, tj. napravio sam svoju temu, promenio cak i start button i sad je sve cakum-pakum :)

Pedja, i ja pamtim godine provedene sa OSR dvojkom, pa cak i sa DOS/Win 3.11 i "

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2004. 01:09:16 
Korisnikov avatar

freeman je napisao:
Strategy, kada oslobodish 2Gb prostora, napravi jednu particiju za XP i koristi blagodeti Dual-boot-a. Videces, postepeno ces sve manje ulaziti u win98, i na kraju ga potpuno eliminisati. XP je neuporedivo stabilniji od 98-ice i to prvenstveno zbog nacina na koji upravlja memorijiom.
Inace, XP moze savrseno dobro da se podesi prema svacijem ukusu, da se izbaci gomila nepotrebnih stvari i da sve radi k'o sat. :)

Lep savet, stvarno, ali moram neshto dodati...

[1] Imao sam XP instaliran preko 98-ce... I naleteo na problem sa audio drajverima... to je sitnica, ali je problem koji zahteva reinstalaciju... Dakle, jedan problem uochen na samom startu...
[2] task manager pokazuje koji su sve procesi aktivni (oko 20-ak po default-u) i koliko mem. zauzimaju (znash li tachnu cifru?). Ja posedujem 128 pc2100 ddr mem. znachi ukoliko pokrenem neshto zahtevnije, ide lista chekanja zato jer sam sharenish zahteva deo memorije, zatim procesi koji moraju biti aktivni... Sigurno zauzimaju vishe mem. (koje je svega 128mb) nego explorer i systray u 98-ci...
[3] Naravno da se sve moze izmeniti... proverio sam to, dodatne opcije koje su se nalazile i u WinME-u... To je za mene nepotrebna kategorija... Sve te opcije sam nashao u WinBoost-u josh ranije :)
[4] Sigurno da ti se deshavalo da XP radi perfektno, ali koliko ti se samo puta deshavalo da iskochi neka extra annoying porukica? Ili da 5x restartujesh komp i zapitash kako da pokrenesh scandisc? Narochito me uzasava pomisao na autorun kod cd-a... Ili "report to microsoft" na pri svakoj greshkici...

Ne, hvala na savetima, ostajem pri extra slim 98-ci i 2 gd extra korisnog prostora i poshtedjen sam muka prelaska na XP...
btw. znash li da je 98-u moguce svesti i na par mb-a i da ostane funkcionalana (iskasapljena ali funkcionalna) :cool: poz.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2004. 12:31:47 
Moderator
Korisnikov avatar

freeman je napisao:
Dosla su neka nova vremena icon_focus.gif

No shit :D

Strategy, sve to sto ti smeta moze vrlo lako da resis. Cak i iz samog Wina, ali je jednostavnije uz neke tvik programe....
Mislim na autorun, na izgled, na report to MS....sve....i mnogo vise :-) Mozes instaliran XP da "zguras" na manje od 700MB....

Ja trenutno koristim XP na svim racunarima, da ne bude zabune, ali OS mi zigleda pljuniti Win98....ne volim onako sareno i da kacim neke wallpaper....papere kacim po zidovima (ozbiljno.....fotografije A4 formata :-)) i resio sam problem...

U ovom slucaju je problem sa 128MB memorije! JaEvo, startovao sam racunar, konektovao se na NET i otvorio MyIE2. Zauzeto mi je skoro 200MB rama! Ozbiljno se nosim mislju da ubacim jos 512 ;-) Mada, koji ce mi...nema DirectX9 GPU, pa da razmislaj o "teranju" Longhorna :D

BTW, juce sam digao Win98 na celly-ju 400 sa 4.3GB HDDom i 32MB rama:-) Sve radi kao sat ;-)

Bez obzira sto W98 malo losije barata sa memorijom, to moze da bude i korisno....u slucaju da ti rikne memorija :-).....XP neces moci ni da dignes, a W98 ce u 90+% slucajeva da sljaka OK :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.02.2004. 22:03:43 
Korisnikov avatar

to StrategyLover:

Ni jedan operativni sistem ne instaliraj preko vec postojeceg! To vazi i prilikom instalacije novih verzija programa. Uvek radi cistu instalaciju OS-a na cistu (najbolje formatiranu) particiju. XP ima veliku bazu drajvera, ali izgleda da to ne vazi kada su u pitanju zvucne karte i noviji modemi. Ne verujem da bi ti trebalo vise od 30-ak minuta da pronadjes i downloadujes odgovarajuci drajver. Kao sto rece Pedja, za konfiguraciju sa 128Mb RAM bolji izbor je devedesetosmica. Kad budes sledeci radio upgrade racunara stavi na prvo mesto memoriju. Neverovatno je koliko masina prosto "rasiri pluca" posle instalacije jos jednog memorijskog modula.

to Pedja:

32 Mb je neki minimum da bi win98 radio, zar ne. Vidjao sam i P1 sa 16Mb i 98-icom, ali je to bilo pravo mucenje za HDD (crvena dioda na kucistu skoro da se nije gasila zbog neprestanog swapovanja). P1 konfiguracija koju sam ja podesavao, a na kojoj je 98-ica prosto letela je Siemens Nixdorf Intel 233MHz, 128Mb, 2,1Gb HDD.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2004. 11:56:39 
Moderator
Korisnikov avatar

Ranije su se jurili megaherci, pa MB (rama), pa brzina magistrale, e sada mislim da je krajnje vreme da se posveti paznja brzini HDDova, jer su vec poduze najuze grlo racunara...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.02.2004. 13:28:17 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.02.2003. 23:09:57
freeman je napisao:
to StrategyLover:

Ni jedan operativni sistem ne instaliraj preko vec postojeceg!

To sam proverila pre 3 godina na licnom iskustvu... icon_confused.gif icon_crying.gif

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2004. 00:37:47 
Korisnikov avatar

Nisam ni hteo, ali, imao sam cd sa kojim nisam mogao da pokrenem instalaciju iz dos-a...
Odnosno, fajl koji je trebalo pokrenuti (mislim da je bio winnt.exe ili win32.exe) prosto nije lepo funkcionisao (posle sam utvrdio da je do instalacije, ne do medijuma). Nisam imao drugih opcija...

A da ne treba inst. OS preko OS-a, najbolje pokazuje primer 98 preko 98... KOji god problem da je postojao, postojace ponovo (i to sam morao iskusim)...

Zanimljivo koliko sporo se podize rpm kod hdd-a u odbosu na kapacitet... Da li ce ako se podigne brzina na 10.000+ rpm mozda postati potrebni i kuleri za hardove?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2004. 04:12:34 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.06.2003. 21:32:42
Godina: IV
Smer: UK
Ja sam do skora koristio 98 i xp. Ali sad koristim win 2k3 e ako mozete i ako imate min 256mb ram mada je 512 preporucljivo instalirajte. Gasim komp jedino kad instaliram nesto i treba mi restart inace je uvek na stand by. Najstabilniji os od svih windowsa do sad. Probajte ako imate mogucnocsti. Nikad se vise necu vratiti na 98 ili xp :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2004. 10:29:37 
Moderator
Korisnikov avatar

Pedja, ja upravo imam taj problem.. imam spori hard disk i on mi koci ceo sistem, narocito kad treba da se podigne.. Do nedavno sam se patila sa 128MB pa mozete misliti kako je to bilo jos sa sporim diskom kad mu ustreba vise memorije (a to je bilo maltene non-stop). Sad imam 512 i stvari mnogo bolje stoje. :) No, sledece su procesor, disk i na kraju graficka... samo da nabavim lovu... :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2004. 13:25:19 
Moderator
Korisnikov avatar

Zato Pedja goora raid :)....kad vec nema kesha za SCSI :(

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2004. 20:15:46 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.02.2003. 23:09:57
Ja imam 256mb ram, a operativni sistem mi je 2000. Posto imam dosta iskustva sa obaranjem sistema, skoro sam podigla ovaj (a pre toga sam imala 98).Mada sam cula da je 98 sigurniji, al sta da se radi...Bice jos prilika (kad oborim ovaj :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 15.02.2004. 22:35:48 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.11.2002. 15:44:31
e j** li ga? Ja nikako nisam mogao da se odlucim izmedju 98 i 2000, pa imam i jedan i drugi. 2k je mnogo stabilnija od 98 tu nema govora, ali i 98 ima svoje prednosti. Ma u sustini ni jedan win nije bezgresan, tako da vec sam se pomirio sa tim da ce uvek biti problema i vise ne nerviram kad se komp zablentavi. Jel ima neko service pack za 2000?

:)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.02.2004. 01:14:22 

Pridružio se: 17.01.2002. 01:08:22
Jale je napisao:
Sad imam 512 i stvari mnogo bolje stoje. :) No, sledece su procesor, disk i na kraju graficka... samo da nabavim lovu... :(

[color=#000000]koji kraj?! onda opet idu plo

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 55 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća