Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 05.08.2004. 17:17:51 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.10.2003. 14:04:31
Godina: II
Smer: IS
Dakle ...
zanima me kako nauciti javu...htedoh javascript ali to je toliki smor da me nervira.....pa posto u 2 god najverovarnije dobijamo javu da malo pogledam preko leta jer mislim da ce se na faksu raditi vecinu vremena gluposti(posto vecina nikad videla programiranje ,ima da 2 meseca objasnjava for i while i do-while:)
imam neke knjige iz biblioteke(a odakle bih drugo :) i sa njih citam....mikroknjiga java2 Herbert Schildt i Programski jezik java goslingova knjiga...ova prva je ok ali ova druga je mnogo skrta sa recima...mnogo ukratko...skoro nista o paketima....

trip je oko svih onih klasa....sad ima tu onih koje su stvarno bitne i one koje ti skoro nikad nece trebati....
ja paralelno s citanjem knjige one klase i metode koje mislim da su bitne izdvajam u posebnu svesku....pa polako...e sad
ako neko ima neki spisak standardnih klasa koje su najbitnije ili nesto slicno bio bih mu zahvalan....

i koji editor je za to ok?
ja sam skinuo nekoliko jcreator mi deluje bas mocno sa milion opcija....a u nekoj staroj temi kruzer savetuje eclipse....

ajde neka neko ko zna nesto sa javom kaze kako je on to ucio....bas je zeznuto......

BufferedReader smor = new BufferedReader(new InputStreamReader(System.in)); //pazi ovo ludilo!!!!
i milion ovakvih stvarcica......

But thats not the shape of my heart

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.08.2004. 22:02:52 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.05.2002. 15:33:21
Godina: Dipl.
[color=#232CDB]E Vito, bas lepo sto zelis da se bacis na javu. Eto, ako uzmes da citas te knjige na dobrom si putu, mada one umejui da smore. Evo ja mogu da ti preporucim

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.08.2004. 22:09:08 
Moderator
Korisnikov avatar

Jos nesto, mozda iskopas jos neki info u ovih par postova:

Projektovanje programa

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.08.2004. 02:05:54 
Moderator
Korisnikov avatar

tnx jale...(od tebe sam i ocekivao neki post o ovome...znam da ti znas javu)...
mnogo sam se sada odusevio editorima koji mogu da skupe klasu....(ono colapse...+- dugme..:)
to sad prvi put u zivotu vidim....mnogo pogodno kad pregledas kod a znas da klasa radi ok....u php expert editoru toga nema a ja sam u njemu kucao php kod...ima sve ostalo i bas sam bio zadovoljan...ali kad znam sada za ovakve stvari....sta sve ljudi nece izmisliti.....:)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 09.08.2004. 22:14:57 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.02.2003. 23:09:57
Ove dve knjige ti i ja preporucujem (Ivora Horton "Beginning Java 2" i "Od pocetka Java 2" ).Ako ih ne nadjes, imas u gradskoj biblioteci (ako ti je bas hitno, imam iskopirane neke delove).Al ja nikako da nadjem vremena da se malo posvetim tome (a trebace godine i godine)...Jale, drzaces nam casove online :namig:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.08.2004. 08:28:21 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Imaš dosta editora za javu. Tu je jedan od najboljih editora opšte namene jEdit www.jedit.org koji ima ono čime je \/IT/\ oduševljen a to je skupljanje, ali jEdit može da skuplja i metode i blokove koda. Uz dodatke jEdit se pretvara u razvojno okruženje okruženje. Ima predefinisane skraćenice za rogobatne izraze, pa ono što si naveo se radi kucanjem sin i pritiskom na Ctrl+Tab. Možeš i sam dodavati kratice za sve jezike kao i za svaki pojedinačno.

JCreator je takođe odličan za početnike.

Postoji i ececlipse je baš profi alat, ne koristim ga ali sam čuo da postoji dodatak za pravljenje GUI programa. JBuilder je standardan Borlandov proizvod, NetBeans je takođe za GUI programiranje.

Najkorisnije razvojno okruženje je IntelliJ IDEA, koje još dok se kuca pokušava da prevede kod i pronalazi greške, daje savete itd. pa ga i reklamiraju kao najinteligentnije okruženje. Ima i skupljanje koda na nivou klase, skraćenice, CVS, GUI programiranje...

I evo 2 vrlo korisna sajta za početnike u javi:
http://mindprod.com/jgloss/jgloss.html
http://www.javapractices.com/

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.08.2004. 13:46:25 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29.06.2003. 21:32:42
Godina: IV
Smer: UK
I posle svega procitanog ne znam za koji editor da se opredelim.
Kad bi npr. vi pocinjali da ucite javu od nule koji bi editor izabrali. Ima bas veliki izbor.
Do sad najvise me zainteresovao IntelliJ IDEA.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.08.2004. 13:50:06 
Moderator
Korisnikov avatar

Ja taj nisam ni videla... ali takodje i JBuilder odmah uocava greske i nisam imala problema oko provaljivanja koja je greska u pitanju. No, za pocetak mozes i najobicniji editor da koristis, da se ne rasplines u startu kad vidis sta sve tu ima. Pogotovo ako vidis GUI... njega ostavi za malo kasnije... :namig:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.08.2004. 16:50:46 
Moderator
Korisnikov avatar

da Gui obavenokasnije...
pa moras malo da kucas....(pa to je jedini nacin da naucis)

JCreator je ok..bas mi se svidja...mishaa njega probaj obavezno....
Jedit je isto ok i veoma je brz...iam i macroe i sve sto ti treba....(bar na pocetku)
mad aoba editora ne mogu da podesim da mogu da stavim kursor iza kraja linije....

pa mi kurskor stalno skace kad prelazim iz reda u red....
to me bas nervira....mora nekako da moze ono cursor beyond EOL...
kad bih to znao...ajd ako neko moze nek javi kako....

Ove Jbuilder,netbeans,,eclipse i Idea(za nju sam i ja cuo da je intiligentna ...tako pise svuda na netu) treba izgleda ostaviti za malo kasnije .....

ima i Jpad Pro..ali on ima malo slabije mogucnosti....mislim da su Jcreator i Jedit mnogo bolji....
ima jos jedan BlueJ alinjega hocu tek da probam....

Mojje misljenje je da Jcreator najbolji sto se tice odnosa tezina/mogucnosti
....
za pocetnike zakon....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.08.2004. 17:58:31 
Moderator
Korisnikov avatar

mishaa je napisao:
I posle svega procitanog ne znam za koji editor da se opredelim.
Kad bi npr. vi pocinjali da ucite javu od nule koji bi editor izabrali. Ima bas veliki izbor.
Do sad najvise me zainteresovao IntelliJ IDEA.

Ako krećeš da učiš javu instaliraj jEdit jer za njegovo pokretanje moraš imati JDK koji ćeš svakako instalirati zbog jave. Ja sam promenio gomilu editora ali nisam našao ni na jedan bolji. Osim toga jEdit je besplatan i može da radi na bilo kojem OS-u. Ima gomilu dodataka koji se automatski instaliraju sa interneta. To mi je podrazumevani editor i koristim ga za razne jezike: javu, paskal, c, python... Sam program podržava nekih 90 jezika. jEdit probaj svakako, čak i ako ga ne budeš koristio za javu koristićeš ga za druge jezike.

JCreator sam takođe koristio i to je jako dobro razvojno okruženje za početnike. Ono je usko specijalizovano za javu i ne može se koristiti za druge jezike.

Kad savladaš javu tada bi mogao preći na program IDEA koji je nešto složeniji od prethodna dva. Ostala razvojana okruženja su jako komplikovana za početnike, glamazna su pa tope procesor i jedu memoriju. To su alati za profesionalce.

BlueJ je više igračka koja pokazuje objektno orijentisano programiranje (OOP) nego što je editor ili okruženje. U njemu se napišu klase, a program nacrta dijagrame klasa (UML). Posle se korisnik igra sa tim klasama tako što stvara njene instance, pa poziva njene metoge i menja stanje objekta i sve to grafički. To je odličan način da se pokažu principi OOP-a.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.08.2004. 11:38:29 

Pridružio se: 01.10.2002. 17:40:14
Godina: Profesor
Ajde i ja da se umesam ovde...

Ja na poslu koristim eclipse. Program se pokazao izvrsnim za ogromne projekte (preko 100-200 java fajlova). Fino se snalazi i sa malim projektima. Ovaj novi IntelliJ Idea sam samo probao i ne izgleda lose. Mada Eclipse je bolji ;) Besplatan je i ima gomilu plugin-ova. Jedino nema podrsku za GUI, pa mora da se poznaje swing i awt da bi se koristio. Nisam jos stigao da probam taj novi plugin za gui. Ako je neko probao, nek prenese utiske.

Pozdrav

Vladeta

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.08.2004. 12:48:34 
Moderator
Korisnikov avatar

esad sam malo bolje pogledao jedit..
stvarno ima goomilu mogucnosti.....oni pluginovi su zakon...nema sta nema...formatiranje koda,provera ,pop up lista sa kodom,skupljanje koda(i to na 4-5 nacina),bas milion opcija...
bolji je od jcreatra..ovaj je isto ok ali jedit....loodilo...(mogu da zamislim nasta lici eclipse ili jbuilder ilinesto josslozenije)....
samo me nervira sto nema opciju za cursor veyond eol...posto sam za php koristio zakon editor koji to ima sad me smara kucanje space-a stalno...
ovako samo pomeris kursor gde hoces i pocnes da kucas a on popuni sa space sve do tog mesta....(bio sam na sajtu jedita i na wishlisti neki liko je isto ot trazio mada izgleda nema vajde)...ocigledno cu morati da se naviknem....(ili sam napisem plugin :P )

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.08.2004. 10:33:53 
Moderator
Korisnikov avatar

\/IT/\ čik pogodi ko je postavio pitanje :lol: Nadam se da se nisam izblamirao (ne)znanjem engleskog:aaa:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.08.2004. 12:12:20 
Moderator
Korisnikov avatar

:aaa:
ne mogu da verujem.....
zar ti sine brute.... :grin:
(ja nisam primetio nesto lose u tvom engleskom,mad aja nisam neko merilo :) )

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.08.2004. 10:59:20 

Pridružio se: 17.01.2002. 01:08:22
hmmm... u životu je sve stvar ukusa, pa tako i sa razvojnim okruženjima... Moj favorit je intelliJ IDEA za rad od nule po svojim pravilima(jedina mu je mana što nema pravljenje JARova! ), JBuilder za štancovanje software-a(dobar pokušaj da java programiranje bude lako kao VisualBasic)... eclipse je ok, i sa njim treba početi(praviti aplikacije)...Moj savet mladim naraštajima: za učenje programskog jezika nikako ne koristiti razvojna okruženja... dovoljan je najobičniji editor(moja preporuka - vim).

svojevremeno sam pokušao da pokrenem inicijativu da mi sa foruma radimo neki software, pa da se time hvalimo posle poslodavcima, a usput i nešto novo naučimo ... u to vreme samo se zlatko izajsnio da nema vremena(ccc)... koliko sada vidim na forumu ima malo više ljudi koji rade javu... da li bi sada bilo više zainteresovanih, naravno posle sep-okt rokova? eto VITA dotle možda nabaciš neko znanje pa se priključiš...
vladeta možeš li preneti iskustva sa posla... kakve aplikacije najviše radiš? koji nivo znanja si imao kada si našao posao, kako uspevaš da radiš i studiraš? imaju li još slobodnih mesta? :aaa:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.08.2004. 14:51:35 
Moderator
Korisnikov avatar

Pa ja sam u principu zainteresovana, taman bi trebalo sad da diplomiram pa cu biti available ne samo za tako nesto vec i za ucenje nekih stvari koje me zanimaju a nisam mogla paralelno sa faksom da ih radim... npr xml, linux i sl...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.08.2004. 23:53:44 
Moderator
Korisnikov avatar

ja bih isto voleo ...ja se bacam na javu ... taman da imam od nekog da ucim opsto me to stvarno zanima....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 18.08.2004. 08:50:52 

Pridružio se: 01.10.2002. 17:40:14
Godina: Profesor
kruzer je napisao:
koliko sada vidim na forumu ima malo više ljudi koji rade javu... da li bi sada bilo više zainteresovanih, naravno posle sep-okt rokova? eto VITA dotle možda nabaciš neko znanje pa se priključiš...
vladeta možeš li preneti iskustva sa posla... kakve aplikacije najviše radiš? koji nivo znanja si imao kada si našao posao, kako uspevaš da radiš i studiraš? imaju li još slobodnih mesta? :aaa:

Sto se tice tog zajednickog projekta, slazem se, samo moramo da se dogovorimo sve detalje...

Sto se posla tice, duga je prica, ali u kratkim crtama:
Radim samo preko leta na nekom institutu u Bremenu. Oni uglavnom rade razne projekte za Evropsku komisiju i jedan od projekata na kome sad rade je vezan za prepoznavanje i resavanje problema u proizvodnim firmama. Problemi se prikupljaju i resavaju pomocu case based resoninga, takodje se koristi ambient inteligence i najnovija stvar na kojoj sad radimo je upravljanje softverom pomocu glasa. Ja sam najvise radio na povezivanju softvera za oracle bazom. Sve u svemu, dosta komplikovan i obiman projekat. Sto se tice znanja, slabo sam znao javu, ali posto radim kao student, obuhvacen je deo radnog vremena za ucenje ;)

Pozdrav

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.11.2004. 15:08:25 
Moderator
Korisnikov avatar

\/IT/ je napisao:
BufferedReader smor = new BufferedReader(new InputStreamReader(System.in)); //pazi ovo ludilo!!!!
i milion ovakvih stvarcica......

Zbog toga je u Javi 5 uvedena nova klasa koja olakšava čitanje sa konzole:
Kod:
Scanner s = new Scanner(System.in);
String param = s.next();
int value = s.nextInt();
s.close();

Jedino da još provalim kako da učitam u string čitavu liniju (readLine() iz BufferedReader-a) jer podrazumevano prekida unos kod prvog razmaka a ne znaka za nov red.

I ispis je poboljšan jer je uvedena printf metoda koja radi poput starije sestre iz C-a.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ]