Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 06.09.2008. 13:53:08 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13.11.2001. 08:45:08
Godina: Dipl.
Smer: IS
Imam mnogo drugova koji obožavaju bavljenje vizuelizacijom, pravi su umetnici. Često preteruju u tome. Ali i ja koji se nikad nisam time bavio mislim da je u nekim slučajevima vizuelizacija neophodna, da doprinosi boljem razumevanju problema, uviđanju grešaka i traženju rešenja. Eto čak i UML možemo smatrati vizuelizacijom i onaj naš PMOV® (reg. trademark of FON :))

Viđao sam na netu gomilu uspešnih vizuelizacija npr. aktuelnsti sajtova, protoka podataka, vremenske linije nastanka i srodnosti programskih jezika i operativnih sistema itd.

Danas sam naleteo na jednu vizuelizaciju koja me je oduševila. Vizuelizuje se rade na nekom projektu, ko koliko doprinosi njemu, ali tako da izgleda kao neka evolicija u biologiji. Projekti su aplikaije otvorenog koda. Eto prilike da pogeldate kako FLOSS projekat uspeva (preporučujem da pogledate Python koji se zahuktao pretekao perl, čeka verziju 3.0 i rađa mnoštvo projekata :) ):
http://vis.cs.ucdavis.edu/~ogawa/codeswarm/

Čini mi se da i kod nas postoji izborni predmet koji se bavi vizuelizacijom, ali ga drže matematičari.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Poslednji put menjao zlatko dana 06.09.2008. 19:10:42, izmenjena 3 puta

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
PostPoslato: 06.09.2008. 15:20:29 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.09.2008. 23:01:24
Godina: III
zlatko je napisao:
Čini mi se da i kod nas postoji izborni predmet koji se bavi vizuelizacijom, ali ga drže matematičari.

Pa ok tu imas vise matematike nego programiranja.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 15:30:10 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.08.2006. 17:37:43
Godina: IV
Koji je to predmet?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 16:31:38 
Moderator
Korisnikov avatar

Čuo sam jedne godine (tj. pre 2-3) na predstavljanju izbornih. Ne znam dali ga je iko odabrao. Čini mi se da je Čangalovićka trebala da drži. Ipak sam malo sumnjičav po pitanju matematičara kao programera. Oni znaju teorijiu ali praksa je loša. Mada možda se ne programira klasično nego Mapple, Matlab, gnuplot itd.

Oni hipotetički kostrukti o kojima se može govoriti kao o konzistentnim i relativno trajnim dinamičkim sistemima koji objašnjavaju veći deo procesa motivacije, obuhvatajući i ciljeve i motive kroz njihove međusobne relacije, čime se mogu uslovno..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 16:39:32 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.08.2006. 17:37:43
Godina: IV
Zvuči zanimljivo. Onaj code swarm izgleda super.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 17:43:15 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.09.2008. 23:01:24
Godina: III
Ako vas tako nesto interesuje idite na sajt processing-a http://processing.org/ jako je zanimljivo mozete da skinete njihov jar i da radite u eclipse-u imate dosta primera a imate i njihovo okruzenje mada ja ipak preporucujem eclipse jer to njihovo je kao rad u Blue Jay-u.A sto se tice strucnosti nasih profesora vezano za ovu oblast pa to vec ne znam mada i ja sumnjam da se tu radi nesto prakticno mislim da je vise neko teoretisanje ali to su samo pretpostavke valja se raspitati ako vas to interesuje :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 06.09.2008. 19:09:44 
Moderator
Korisnikov avatar

Jedan od drugova je koristio Processing, ali sad koristi neke javine bibilioteke npr. scenegraph i groovy jezik (pythonoliku javu)

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 7 Posta ]