Započni novu temu Odgovori na temu  [ 38 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 29.07.2008. 14:11:26 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.07.2007. 08:07:49
Godina: Padobranac
Smer: ME
Po meni je enkripcija cista glupost :) ko ne zna nece moci da se zakaci ni bez nje ko zna moci ce i sa njom da se zakaci. Generlano Sakrivanje SSID-a i filtriranje mec adresa je po meni veoma lak i lep sistem zastite. Da se razumemo postoji i mnogoooo bolji ali ovaj je ok.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.07.2008. 14:17:02 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.03.2005. 23:46:26
Godina: Apsolvent
Smer: IS
Jeste i onda mi je trebalo pola sada da se zakačim na WiFi kada sam svratio sa laptopom kod tebe :P

Postoji veoma velika razlika između jednog klika koji je potreban da bi se neko zakačio na neobezbeđeni WiFi i pogađanja password-a ili sniff-ovanja saobraćaja da bi se dobio pristup kriptovanom WiFi-u.
Zapravo ja ne znam kako bi se provalila WPA2 enkriptovana WiFi mreža ako ne možeš da pogodiš password.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.07.2008. 14:31:56 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.10.2003. 13:33:49
Godina: Dipl.
Ajd da malo pomognem, s obzirom da imam isti model. Nakaci se na ruter (po defaultu mu je ip 192.168.1.1) i preporucio bih ti prvo da promenis user name i password sa kojim mu pristupas (sa leve strane u meniju klikni na System Tools pa na Password, i tu kucas staro/novo ime za user/password i sacuvas). Zatim idi na Wireless->Wireless Settings pod Basic Settings. Tamo chekiraj dugme Enable Wireless Security i odaberi tip security-ja koji ces da koristis. Ja sam sebi stavio WPA2 sa PSK Passphrase (tj. kljuc) koju sam sam izmislio (WPA-PSK/WPA2-PSK, AES enkripcija). Ta PSK Passphrase bi trebalo da ti ima sto vise nasumicno razbacanih karaktera, malih, velikih slova, psovackih karaktera (*?#$^!) :D i da bude duga barem 16 polja. Naravno tada ces tu kombinaciju morati da postavis i na onom racunaru koji se kaci preko wi-fi na taj ruter. Ako si konfigurisao taj racunar preko one TP-LINK aplikacije preko nje editujes postojeci wi-fi profil, odes na Authentication&Security tabulator i tu podesis sve isto kao na ruteru (Authentication Type, Encryption i naravno vec pomenuti kljuc). I eto, to ti je to, prosto ko pasulj!

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.07.2008. 15:49:50 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.12.2004. 17:09:47
Smer: UK
oooo daaa :D hvala puno.Sad sve radi kao podmazano,samo mi još objasni,da li neka tamo nn osoba koja hoće da se nakači na moj ruter,treba da zna ovu moju šifru od 25 znakova :zbun: :P

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.07.2008. 15:50:43 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.11.2001. 15:35:48
Stator je napisao:
Po meni je enkripcija cista glupost :) ko ne zna nece moci da se zakaci ni bez nje ko zna moci ce i sa njom da se zakaci. Generlano Sakrivanje SSID-a i filtriranje mec adresa je po meni veoma lak i lep sistem zastite. Da se razumemo postoji i mnogoooo bolji ali ovaj je ok.

aman ljudi, zashto prichate choveku da koristi arhaichan sistem zashtite koji je uz to i dosta komplikovaniji i lakshi za razbiti?

ok, slazhemo se da ne treba biti paranoik oko zashtite. mislim, kao da nekog zanima da gleda moje snimke devica koje upoznajem u chat sobama i potom ih brutalno ubijam kod mene na gajbi.
ali ako vecj neko hocje da stavi bilo kakvu zashtitu, lepo kazhu ostali, wpa - stavish neku shifru, i nema glava da te boli.
i kad ti neko dodje sa laptopom, samo mu ukucash tvoj pass i to je to. nema kloniranja mac adresa i ostalih papazjanija.

e, sad, ako si paranoik, ili jednostavno hocjesh i dalje na miru da ubijash device, stavish npr renewal za enkripciju na 60sec ili tako neshto, pa da vidim koji car mozhe da ti razbije pass za 60 sekundi :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.07.2008. 16:01:28 
Moderator
Korisnikov avatar

Ivanhoe,još nešto da te pitam,da li u wireless settings,pod security option stavljam automatic ili nešto od ona 2 :zbun: i šta da stavim pod group key update period :zbun:

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.07.2008. 16:27:15 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23.07.2007. 08:07:49
Godina: Padobranac
Dandy je napisao:
Jeste i onda mi je trebalo pola sada da se zakačim na WiFi kada sam svratio sa laptopom kod tebe :P

To sto ti imas Vistu je tema za sebe XP & Linux se kaci u 3 klika :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.07.2008. 19:26:07 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21.03.2005. 23:46:26
Godina: Apsolvent
Stator je napisao:
To sto ti imas Vistu je tema za sebe XP & Linux se kaci u 3 klika :)
Riiight.
A to što si morao da resetuješ AP da bi me dodao u spisak dozvoljenih MAC adresa? :D

Enivej, čovek je već dobio odličan odgovor. Najbolje je kada koristiš iskustvo nekoga ko ima isti uređaj kao ti.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.07.2008. 19:36:58 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.10.2003. 13:33:49
Citiraj:
oooo daaa :D hvala puno.Sad sve radi kao podmazano,samo mi još objasni,da li neka tamo nn osoba koja hoće da se nakači na moj ruter,treba da zna ovu moju šifru od 25 znakova

Ne, da bi ti se nakacio na ruter, dovoljno mu je da zna tvoj user name i password za ruter :D . Ta sifra od 25 znakova ti sluzi da (u teoriji) ne moze da koristi tvoju wi-fi mrezu. Ali samo opusteno, konkretno ovaj model TP-Link koji nas dvojica imamo ima domet od 10-tak metara, posle toga slabi signal :D .

Citiraj:
Ivanhoe,još nešto da te pitam,da li u wireless settings,pod security option stavljam automatic ili nešto od ona 2 Zbun i šta da stavim pod group key update period

Pa ako si stavio Security Type:WPA-PSK/WPA2-PSK onda za Security Option: biraj WPA2-PSK (koji je jel'te naprednija verzija od WPA-PSK :) ). Automatic opcija ostavlja na samom racunaru koji pristupa ruteru da bira da li ce da koristi WPA ili WPA2. Taj Group key update period sam ja ostavio po defaultu na 30 sekundi (ako stavis 0 sekundi onda se uopste ne menja, a mozes da stavis i neki broj >30 ako hoces). Inace on odredjuje koliko cesto ce ruter da trazi od konektovanog racunara na svojoj mrezi da potvrdi svoju autentifikaciju.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 29.07.2008. 20:54:33 
Moderator
Korisnikov avatar

hvala,hvala :yo: ;)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.07.2008. 17:59:04 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Dandy je napisao:
A to što si morao da resetuješ AP da bi me dodao u spisak dozvoljenih MAC adresa? :D

Zašto bi resetovao AP za dodavanje nove MAC adrese?

Odavno mi nije palo na pamet kako su ove mreže napredovale. Kada se setim umrežavanja iz vremena W95 ili OSR2 ili W98.....ukoliko su različiti OS-ovi, uvek ti je bio potreban i jedan astrolog....i često je bilo po principu....radi! Radi? Radi! Kako? Nemam pojma. Ništa ne diraj :srba:
I onda ti neko drpi terminator sa BNC kabla #$%/&QQ%$!!!

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.08.2008. 01:20:20 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24.11.2001. 17:23:58
Pedja je napisao:
uvek ti je bio potreban i jedan astrolog....

Misliš na Saleta? :lol:
Mac filtering i WPA i dosta je. Mislim i ja sam kao i Peđa u ulici gde će malo ko da mi stane ispred kuće i da otvori LapTop, mada ako neko hoće da dođe do vaših važnih informacija lakše mu je da ukrade komp kad niste kući :D

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 05.08.2008. 11:52:01 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01.03.2004. 21:34:06
Nemoj Sale da dodje, pocne pesnicki da se izrazava i pokaze ti zvezde i meteore izbliza.

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 38 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2