Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 17.05.2008. 12:33:00 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26.09.2003. 09:43:08
Godina: Dipl.
Smer: IS
Juce je u SIVu odrzano domace finale Imagine Cupa i reko da javim utiske :)

Tema ovogodisnjeg takmicenja je bila nesto u vezi kako tehnologija moze da pomogne ekologiji i samo 4 tima su se nasla u finalu. Za razliku od proslih godina kada je BG dominirao sada su bila dva tima iz Kragujevca i po jedan iz Novog Sada i iz Beograda (kombinacija ETF, FON i FPU).

E sada, ne znam da li zbog lose teme ili neceg drugog, ali moram da konstatujem da mi se ni jedan rad nije svideo. Kvalitet predstavljenog je bio na mnogo nizem nivo nego ono sto sam vidjao proslih godina.

Na kraju je pobedio tim sa masinskog fakulteta iz Kragujevca sa, pa prakticno facebook aplikacijom koja sluzi da korisnici ubacuju geografske informacije relevantne za ekologiju (kada i gde je doslo do nekog eko incidenta) i na taj nacin uticu na opstu svest o zagadjenju ili sta vec. Naski su bili drugi, a novosadjani treci.

Sama organizacija je bila na visokom nivou i bas je bilo zadovoljstvo pratiti ceo dogadjaj u zaista monumentalnim salama bivseg SIVa. Jedan od retkih minusa je bio upucen od strane mome koji se zalio sto za rucak nije bilo sarme :lol:

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.05.2008. 12:42:25 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09.09.2006. 21:03:01
Godina: Apsolvent
I supe. :D

Po meni su kragujevcani zasluzili trece mesto, a novosadjani drugo. Skroz razocaravajuce. Barem cu se radovati njihovom blamiranju kad u Francuskoj budu prezentovali svoj rad. :D Fejsbuk aplikacija. Uuuuuu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.05.2008. 16:09:16 

Pridružio se: 25.01.2006. 23:59:38
Ne verujem da ce uskoro kvalitet domaceg finala prevazici finale koje odrazalo prosle godine u ComTrade-u. Jedina mana takmicenja je bila losa organizacija (finale nije bilo otvoreno za javnost, krajnje smesne nagrade za pobednike koji su potrosili i do osam meseci rada na projektima, itd...). Pratio sam IC od prvog finala u Srbiji, i kada se sve sabere, a po vasoj prici tome mogu da dodam i ovogodisnje finale, IC 2007 je do sada najjace finale u nasoj zemlji.

Koja je bila tema projekta beogradske ekipe?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.05.2008. 16:20:52 
Moderator
Korisnikov avatar

Oni su imali kao sistem za smanjenje nepotrebne potrosnje elektricne energije u domacinstvima koji se bazirao na malim uredjajima unutar uticnica za struju, senzora po kuci da se zna gde je ko u okviru kuce i centralnog sistema koji kontrolise sve to. Prakticno je ideja da sistem sam gasi nepotrebne potrosace u zavisnosti od toga da li su trenutno potrebni, a to zna na osnovu predefinisanosti unutar samog programa i toga gde se korisnik nalazi (ako ode iz sobe - sijalice se same gase) i tako to.

U osnovi im je zanimljiva ideja, ali je glavni problem u tome sto treba jako puno cimanja sa korisnikove strane da bi se nesto malo smanjila potrosnja.

To je barem bio moj utisak.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.05.2008. 17:58:55 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.02.2007. 11:36:48
Е ако су ови победили могу тек мислити какви су остали радови (укупно је било 400?... или сам се нешто истриповао?). Мислим дај, фејс апликација... и тај фејс, постао je центар света...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.05.2008. 18:04:30 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03.08.2006. 17:37:43
Godina: IV
Pretpostavljam da ta aplikacija nije nešto preterano impresivna ali opet ne razumem potcenjivanje neke aplikacije zbog toga što je pravljena za fejsbuk. Fejsbuk je samo frejmvork poput mnogih drugih.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.05.2008. 18:11:06 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02.02.2007. 11:36:48
Знам брате али ишло се на масовност и популарност фејсбука и због тога, по мом мишљењу, јефтина идеја...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.05.2008. 19:19:06 
Moderator
Korisnikov avatar

Nije bilo 400 radova vec se ukupno 400 studenata iz cele Srbije prijavilo za Imagine Cup i pri tome mislim na sve kategorije, a ne samo za razvoj softvera. Nisu nista spominjali, ali meni se cini da su ova 4 tima jedina koja su predala rad u ovoj kategoriji ICa.

A sto se tice prvog mesta, nije tu bila samo face aplikacija, vec je bilo i pozadinskih elemenata koji su radili nezavisno tako da je moguce sve to portovati i na druge social network sajtove. Sve u svemu mislim da su pobedili na osnovu relativno dobre prezentacije projekta (inace mi se ne jedna prezentacija nije preterano svidela), a i cinjenice da su se svesno orijentisali vise na masovnost primene aplikacije, a to takodje utice na finalnu ocenu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.05.2008. 19:22:41 

Pridružio se: 25.01.2006. 23:59:38
Ja kada sam i video temu ovogodisnjeg IC nisam ni ocekivao nista spektakularno...

Mada ideja tima iz Beograda deluje vrlo interesantno (pametne kuce...). Ta ideja je mogla fino da se nakalemi na Windows Home Server.

U svakom slucaju, cestitke ekipama na plasmanu, i lep provod u Francuskoj :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ]