Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07.06.2002. 20:21:42 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25.03.2002. 13:03:21
Godina: Dipl.
Smer: IS
Da li cete prisustvovati Intelovom predavanju na fakultetu 10.06.?
Predavaci su gosti iz inostranstva, Robert Golubeff i Zoltan Toth, predstavnici multinacionalne kompanije Intel, koji ce govoriti o najnovijim tehnickim re

640-801; SY0-201; SANS GSec...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 07.06.2002. 20:38:39 
Moderator

Pridružio se: 03.04.2002. 10:55:06
Mozda, ako nadjem malo vremena, jer je ispitni rok otpoceo.
Mada sam iskreno vise ljubitelj AMD-a, nego Intel-a...

"... дакле чините подвиге какве год можете, али не заборавите своје име!"

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.06.2002. 17:00:55 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
Godina: Dipl.
Smer: IS
Ma, kakav bre Intel, AMD je zakon!

Izmedju Intel P4 i AMD Athlon XP biram Athlona.

Cek', cek', danas je predavanje! Steta, necu doci, kasno sam saznao da mi je pomeren ispit.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 10.06.2002. 21:02:59 

Pridružio se: 19.04.2002. 09:26:00
amd athlon rules

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.06.2002. 12:45:48 
Moderator

Slazem se sa vama, Athlon je zakon i ja ga imam na svom kompu. Nego, nije zgoreg otici na predavanje koje drze ljudi iz Intela, pogotovo kad je ulaz slobodan, a uz to Intel je takodje kompanija koja dosta usmerava tokove razvoja racunarske industrije, pa bi bilo lepo cuti sta i ti ljudi imaju da kazu.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 11.06.2002. 14:53:25 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12.03.2002. 17:30:03
Godina: Apsolvent
Smer: ME
nikpro je napisao:
Intel je takodje kompanija koja dosta usmerava tokove razvoja racunarske industrije, pa bi bilo lepo cuti sta i ti ljudi imaju da kazu.

ma preusmerili su ga do mojega sa rambusom :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.06.2002. 08:22:06 
Moderator

Rambus nije tehnologija koja je nesto "preusmerila", cak sta vise, kako sada stvari stoje to je samo propao pokusaj. Istina, meni se u pocetku sve to svidjalo i ideja na kojoj je Rambus zasnovan, ali ocigledno je da nije moglo da zazivi kako treba.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.06.2002. 15:43:59 
Moderator
Korisnikov avatar

pa to sam ja i rekao :)

a rambus bi mozhda i proshao bolje da gospoda iz rambusa nisu narokali paprene cene

zapitaj se zashto je rambus pred stechajem, a policija im privodi rukovodstvo jednog po jednog ovih dana..

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.06.2002. 11:22:02 
Moderator

Posto radim kao distributer racunara i opreme za 2 firme u gradu...stvari stoje ovako...
Jedno vreme, dok je cena SDRAM-a vrtoglavo padala i kada sam ja za 128 MB imao dilersku cenu od 19 DM, cena DDR-a je bila visoka. Cena Rambus-a je bila tu negde kao i cena DDR-a, mozda malo visa. To je bio period recimo... kraj novembra, pocetak decembra, kada sam stvarno imao veliki broj porudzbina Rambus-a. E onda dolazi do naglog skoka cena SDRAM-a, a cena DDR-a se nesto malo spustila tako da su ove dve memorije bile (i jos uvek su) tu negde sa cenama (DDR za koji EURO skuplji od SDRAM-a). Medjutim cene Rambus-a su ostale na vrlo visokom nivou, sto je stvarno bilo nelogicno, jer su morali da prate tok cena ostalih proizvodjaca. Dogodilo se to sto se dogodilo, tako da nam za sada ostaje jedino solidno resenje DDR.

P.S. Posto znam iz iskustva (mnogi su me pitali), da vecini nije poznat razlog skoka cena SDRAM-a, evo malo cu pojasniti. U nasu zemlju su krajem prosle godine, uvezene odredjene kolicine DDR-a i prodaja je isla katastrofalno lose. Takodje prodaja ploca koje imaju DDR podnozja takodje nije isla kako se ocekivalo. Glavni distributeri (uvoznici komponenti na crno i oni sto rade "legalno"), na "visem" nivou su se dogovorili da cene SDRAM-a i DDR priblize ne bi li prodaja DDR modula i ploca koje ih podrzavaju bolje isla. Generalni izgovor je bio da su cene na dalekom istoku (Tajvan, Kina, Malezija...), gde se ove komponente prave, skocile, pa je tako moralo i kod nas. Medjutim nije to bas tako, jer cene nisu skocile toliko koliko su ovi nasi to napumpali. Ocekivalo se da ce posle januarskih praznika sve da se vrati na staro, medjutim videli su da prodaja i pored naglog skoka cena ne opada, pa sto da se "ovce ne sisaju kad mogu"...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.06.2002. 14:29:20 
Moderator
Korisnikov avatar

ako smo vecj krenuli u polemiku o rambusu i razlogu propadanja istog, mozhemo i da se proshirimo na razloge rasta/padanja cena ostalih memorijskih modula, shto da ne :)

prvo. to, koliko je rambus tehnologija dobra ili ne, nas uopshte ne zanima.. nas zanima i cena (srecjan korisnik :) (jer nas ne zanima samo kvalitet proizvoda, to smo uchili iz marketinga, jel :)

e, sad, zashto je rambus bio toliko skup, i zashto je na kraju krajeva propao iako ga je gurao takav velikan kao shto je intel?

- chinjenica je da je rambus firma koja je ishla sama protiv svih, (dodushe uz drushtvo dzina kakav je intel :)
te je i za sve svoje module morala sama da organizuje proizvodnju, koja pored svake muke ne mozhe da se meri sa proizvodnjom ostalih vrsti modula (sdram, ddr) koju su forsirale sve ostale svetske velichine, pochev od proizvodjacha chipova (micron, toshiba, samsung, hyndai (sadashnji hynix, ili micron, koji ih je vecj kupio),
zatim i snabdevacha (kingston, nanya, itd), i da ne spominjem ostale proizvodjache chipsetova (na chelu sa via-om) koji su svi glavni konkurenti intelu i kojima su svi ovi partneri bili mnogo primamljiviji nego jedan jedini rambus.. + ima tu josh mnogo faktora (ista firma - FP "drzhi" VIA i nanya, trecjeg proizvodjacha chipova u svetu)

lm, razlog onolikih komeshanja na trzhishtu memorijskih modula proshle i malo i ove godine bilo je "sredjivanje" iliti "chista" trzhishta :)

naime, da krenem od kulina bana :)

proizvodnja memorije bila je jedan od najunosnijih poslova, te smo proshle godine imali situaciju da se na tom trzhishtu nalazi preko 15ak firmi, pochev od nekih manjih, pa do velikana kao shto su micron i samsung..

vremenom je doshlo do one chuvene "hiperprodukcije" kada si mogao da nabavish memoriju za neke jako male pare,
iz prostog razloga shto su svi kuljali u taj posao, i cela situacija nije bila bash najbolje sredjena..
dok su "veliki" odreagovali silnim akvizicijama, i obustavama radova nekih svojih pogona, kako bi cene opet skocile i donele profit, oni "manji" su samo naklapali module, ne bi li izvukli shto bolju cenu za svoje deonice..

rdram je pao iz prostog razloga shto su im magacini bili puni, i niko ga nije hteo.. te su morali da spuste cenu do neke prihvatljivije

dok je sdram skochio jer je elpida (inache trecji igrach na trzhishtu sdram modula, i zajednichka firma neca i hitachija) izashla iz posla sa sdramom, a nanya (cjerka firma Formose (chija je i VIA cjerka)) je zauzela to mesto..

nakon svega toga, ove tri firme su mnogo lakshe kontrolisale proizvodnju, a time i cene sdrama.. + su srushile rdram, pa nije bilo ni "konkurencije" u tom pogledu... tako da su cene mogle komotno da skoche..

uh.. raspisao sam se.. :)
ali nadam se da cje ljudima malo ovih podataka + pracjenje kretanja na ovom trzhishtu ubuducje pomocji ako budu hteli da kupuju memoriju, da znaju kad da je kupe

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ]