Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 12.10.2003. 13:15:41 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06.05.2002. 15:33:21
Godina: Dipl.
Smer: IS
Zna li neko da mi objasni sta mi je sve potrebno i kako se prebacuje neki snimak sa video kasete u digitalni oblik? Nisam to nikad radila...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.10.2003. 13:55:50 
Moderator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04.09.2002. 14:12:18
Smer: ME
Kartica sa Video IN-om. Posao zavrsava i neki TvTuner. Software za grebovanje i software za kompresovanje.
S obzirom na stepen piraterije kod nas, najprakticnije je da se odradis sa Adobe Premier. Moze da koristis i Virtual Dub, ali ja sam nekako navikao ne premier. Nisam nikada "grebovao" analogni signal, ali verujem da ne bi smelo da bude nekih problema.
Za pocetak je bitna kartica, a za software cemo lako :)

Hladno pivo, Knjiga žalbe, Pitala si me, 2007.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.10.2003. 16:12:05 
Moderator
Korisnikov avatar

Znaci najbitnije mi je da nabavim neku tv karticu... uf, sto ih ne volim... Jednom sam imala muku da je namestim na neki racunar i od tada sam ih zamrzela...
I kablovi, naravno? :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.10.2003. 17:22:16 
Moderator
Korisnikov avatar

ako nabavis TV tuner onda ces upotrebiti kabal koji vec koristis (RF) ;)
Ako budes uzela VIVO karticu (nema veze sa MMS-om :D )onda ces verovatno morati da dokupis kablazu....po potrebi....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 12.10.2003. 22:17:40 
Moderator
Korisnikov avatar

Cekaj, a sta mu tacno dodje tv tuner? A i kakva vivo kartica?? ??? Ma totalno sam neupucena sto se toga tice...

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.10.2003. 15:33:27 

Pridružio se: 29.04.2002. 10:50:50
VIVO ili ViVo je skr. za Video-In Video-Out. Pomo

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 13.10.2003. 18:26:01 
Moderator
Korisnikov avatar

Nisam ja skoro nista objasnio :)
Sama rezolucija nije preterano bitan faktor, jer tehnicki gledano ti mozes da kreiras kakav hoces fajl, ali kvalitet zavisi od source-a. Mislim da je rezolucija VHSa ista kao i za Video CD odnosno 352x288 (pola PALa), a ti to mozes da grebujes i u 640x480 i u Full PAL, a i u 1024x768 ukoliko imas mogucnosti :D Mislim da bi se to nazvalo interpolacijom ;)

Nemam video rekorder vec nekoliko godina [(3-4 godine sigurno) tj. imam jedan koji je prepravljen da se ukljucuje kada ga aktivira senzor...krali mi svasta u selu, pa im ja doskocio i pokazao im ih na TVu :D], pa zato ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim koji su nacini povezivanja, ali ono sto sigurno znam jeste da taj moj matori Sharp ima 2 scarta i da sam ga ja koristio preko obicnog RF kabla (antenski). SVHS sigurno daje bolji kvalitet, ali ne znam.

Sto se video capturinga tice vise iskustva imam samo sa DV formatom gde je za ovu proceduru potrebno nesto za citanje kaseta (camcorder:)), firewire kontroler, kabal da ih spojis i genijalni software od 32kb da skines to na HDD :) E, da, i minimum 20-30GB HDDa, jer 1h materijala u DV foramtu zauzima 13.5GB.....

Back to topic: Jale, najbolje je da pronadjes nekoga ko ima TV tuner, jer su sve cesci (kworld ima modele od 40ak evra, dok su oni kvalitetniji nesto skuplji) i pozajmis ga (masa ljudi ih ima, a ne znaju ni sta sve mogu sa njima :)). Ili kupis jedan ukoliko ti je monitor veci od TVa (problem studenata iz unutrasnjosti :)). Sve ostalo cemo lako :)

Momo, za full-duplex ne znam. Mislim da ove jeftine nisu,ali nikad se ne zna. Vidim da ima VIVO kartica i za manje od 100evra...Ranije je to kostalo k'o ceo racunar....

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 14.10.2003. 10:05:53 
Moderator

Pridružio se: 03.04.2002. 10:55:06
Moma je napisao:
Pomo

"... дакле чините подвиге какве год можете, али не заборавите своје име!"

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.10.2003. 15:54:28 
Moderator
Korisnikov avatar

Eeeevo reseenjaaa!!! (hail to Radovan the 3rd :)) Jale, spremi neke lepe kolaca, da ne budu problematicni za transport, i pravac kod NIkole, sa video kasetom naravno. Sve to pod uslovom da na kaseti nije neki kompromitujuci materijal i da se ipak koliko toliko snalazis u kuhinji ;)

Nikpro, rezolucija nije odlucujuca u tome koliki ces fajl da dobijes vec "bitrejt" u kome "hvatas" snimak. Ukoliko imas dovoljno brzu masinu mozes u real time-u da radis kompresiju u DivX (single pass, ali mozes posle iz loga da uradis i drugi prolaz).
Krenes redom i isprobas sve codece na na jednoj sekvenci od eg. 1minut, pa vidis kakav kvalitet dobijas sa kolikim bitrateom. Na kraju pronadjes odnos koji ti najvise odgovara (codec, bitrate tog codeca, kvalitet dobijene slike)

Primer: DivX 352x288@600kbps i DivX 640x480@500kbps
Prvi fajl ce biti manji za oko 20%, a kvalitet snimka (u full screenu - kada se "razvuce") ce biti bolji jos najmanje 20%, a i mnogo vise (zavisi od onoga sto se nalazi na snimku).
Cemu primer? Ni velicina, ni kvalitet ne zavise od rezolucije, vec od bitrate-a
U attachmentu je program za grebovanje DV sa camcordera na HDD (zipovano 9kb, raspakovano 32kb), jer mi ga je vise ljudi trazilo na mail.

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 16.10.2003. 20:16:01 
Moderator
Korisnikov avatar

Pedja je napisao:
Eeeevo reseenjaaa!!! (hail to Radovan the 3rd :)) Jale, spremi neke lepe kolaca, da ne budu problematicni za transport, i pravac kod NIkole, sa video kasetom naravno.

:) Odlichna ideja!!!
Citiraj:
Sve to pod uslovom da na kaseti nije neki kompromitujuci materijal

Samo malo... ;)
Citiraj:
i da se ipak koliko toliko snalazis u kuhinji ;)

Zar sumnja

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 17.10.2003. 09:33:42 
Moderator
Korisnikov avatar

Jale je napisao:
Zar sumnja

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 31.10.2003. 23:44:00 

Pridružio se: 08.06.2002. 23:00:59
Pedja je napisao:
rezolucija nije odlucujuca u tome koliki ces fajl da dobijes vec "bitrejt" u kome "hvatas" snimak.

ako radis sa istim codecom i istim "stepenom kompresije" koliki je uticaj rezolucije?

i koliko to zavisi od izbora codec-a?

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.11.2003. 13:23:21 
Moderator
Korisnikov avatar

bluebarbarian je napisao:
ako radis sa istim codecom i istim "stepenom kompresije" koliki je uticaj rezolucije?

i koliko to zavisi od izbora codec-a?

U ovom slucaju uticaj rezolucije na VELCINU izlaznog fajla ne postoji. Uticaj na KVALITET izlaznog fajla je u direktnoj vezi sa stepenom kompresije (i naravno codecom).

Imao sam slucaj kada mi fajl u 2x manjoj rezoluciju (isti codec) izgleda dosta bolje od onog u vecoj rezoluciji, a velicina fajlova je jednaka (po 1 CD). Razlika je bila u duzini materijala i koliki stepen kompresije je primenjen.

Mislim da sam vec pisao o tome, ali: ako kompresujes DV (25mbps - 13.5GB/h) u 720x576 sa 800kbps i ako kompresujes u 640x480 u 800kbps dobices fajlove identicne duzine, a ovaj sa nizom rezolucijom ce ti dati bolji kvalitet slike. Posmatraj ovako: ako kompresujes u neki format koji doslovce radi sa frejmovima (dakle, ne DivX ili nesto sl.) i ako tvoj snimak ima 25fps, u npr 2000kbps (250kbyte) znaci da na svaki frejm otpada po 10kbyte (pisem cele reci da ne bude zabune bit-byte :)). Ako slike rezolucije 720x576 odnosno 640x480 spakujes u po 10kb gde dobijas bolji kvalitet?
Naravno, uvek postoji granica, jer ako su slike jednobojne nije im potrebno ni tih 10kb (naravno, opet zavisi od codeca), pa je svejedno. SVe u svemu, uglavnom budes ogranicen nekim prosotorom (CD, DVD ili nesto trece), pa postoje fini kalkulatri, a mozda nije lose ni jednu sekvencu od minut (nije predugacko, a taman dovoljno da mozes da proveris kvalitet) uzmes kao zamorce i isprobas kombinacije, pa posle kompresujes ceo materijal....

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ]