Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 30.11.2009. 12:49:27 

Pridružio se: 18.11.2009. 10:12:48
Godina: Padobranac
Da li iko zna da mi objasni razliku izmedju mastera i specijalistickih akademskih studija (ne strukovnih)? Ovi na FONu to prikazuju kao nastavak mastera, ali nije isto kod svih fakulteta. Negde citam da je to u rangu mastera, negde da je u rangu magistarskih (po starom), ali nisam nacisto.
Ima li nekoga da je upisao ove studije? Kakva su iskustva?
Fon upisuje na dva studijska programa, menadzment i org. nauke, ali su objavili akreditaciju samo za ovaj drugi smer. Da li to znaci da menadzment nije akreditovan?

Nekako smo vec navikli na ovo master, ali cim nekome spomenem specijalisticke, svi shvataju da je to ispod mastera (verovatno misle na strukovne specijalisticke). Ali za akademske malo ljudi uopste zna da postoje.

Nadam se samo da ovo nije jos jedno nereseno pitanje, kojima se ostecuju studenti (secate se skola koje su nakon tri godine obecavale titulu "diplomirani", pa na kraju nista od toga). Kao, upisete ovo posle mastera, ali zapravo samo gubite vreme...

Molim za informacije.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 30.11.2009. 19:14:27 
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22.04.2005. 11:28:14
Godina: Dipl.
Smer: IS
I mene to interesuje, pa sam malo chituckala po netu.

Znam sto se tiche FONa da je praksa da se master upisuje posle zavrshenih 4godisnjih studija( 240 espb) , a da se specijalistichke akademske nadogradjuju na vec postojeci master sto znachi da je uslov za upis specijalistichkih studija 300 bodova( na nekim fakultetima ili starom nastavnom planu to znachi zavrshene osnovne studije).

Pandan specijalistichkim akademskim studijama su predjashnje magistarske studije. Kada bi se zavrshile Specijalistichke Akademske Studije(zvacemo ih SAS nadalje :D ) nakon toga bi se mogao upisati doktorat i pritom skratiti doktorske studije na samo pisanje doktorske disertacije.

Ako neko zna nesto vishe neka doda :)

Vrh
Odgovori sa citatom  
 Tema posta:
PostPoslato: 01.12.2009. 12:43:44 

Pridružio se: 18.11.2009. 10:12:48
Godina: Padobranac
hm... PhoeniX, hvala na informacijama. Ipak, zbunjuje me ono sto stoji na sajtu Ministarstva prosvete http://www.mp.gov.rs/page.php?page=78
(vidi link i sliku) gde pise da se i master i SAS upisuju nakon osnovnih studija, stim sto master posle moze na doktorske, a SAS ne.

Nesto drugo pise u draftu nacionalnog okvira kvalifikacija, gde se SAS tretiraju iznad mastera i ispod doktorskih, ali im mesto, ipak, nije bas najjasnije objasnjeno. http://nsvo.etf.rs/NQFS.pps (vidi PPT)

Ja sam zavrsio ETF u trajanju od 5 godina i nekako mi se jos studira :aaa: , pa sam hteo da upisem nesto na FONu. Za doktorske nisam zainteresovan, jer nemam nameru da se bavim nekim ozbiljnim naucnim radom, ali zelim da prosirim znanje i za to dobijem odgovarajuce priznanje. I zato toliko dvoumljenja izmedju SAS i master.

I ima li ikoga da studira SAS na FONu?

pozz

Vrh
Odgovori sa citatom  
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ]